Τις ελλείψεις, τις ασάφειες και τους προβληματισμούς γύρω από το προτεινόμενο σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών - παρά τη γενική παραδοχή ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση - ανέδειξε η χθεσινή συνάντηση των φορέων που ασχολούνται χρόνια με το θέμα.
Στην πρόσκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που στόχο είχε τη διαμόρφωση της θέσης του κόμματος αλλά και των βελτιωτικών παρεμβάσεων ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ανταποκρίθηκαν εμπειρογνώμονες, επιστήμονες και εκπρόσωποι από το ΕΠΙΨΥ-Εθνικό κέντρο τεκμηρίωσης και πληροφόρησης για τα ναρκωτικά, το ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ, το 18 Ανω, τον Ελευθεριακό Σύνδεσμο Απεξάρτησης, την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, εργαζόμενοι σε δομές πρόληψης και θεραπείας αλλά και γονείς εξαρτημένων.
Κοινή συνισταμένη των ομιλητών ήταν ότι για να έχει τα ευεργετικά αποτελέσματα τα οποία προσδοκά ο νόμος, ειδικά σε ό,τι αφορά την αποσυμφόρηση των φυλακών, θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ, ως ένα πρώτο βήμα για την απόδοση δικαιοσύνης σε ανθρώπους που, αν και χρήστες, για ίδια αδικήματα με άλλους κρατουμένους έχουν δυσμενέστερη ποινική αντιμετώπιση, ακριβώς λόγω της εξάρτησής τους, γεγονός που χρήζει καλύτερης ρύθμισης. Θέμα που θίγει και την ενημέρωση που οφείλουν να έχουν τελικά όλοι οι εμπλεκόμενοι θεσμοί, όπως είναι οι δικαστικοί και η αστυνομία, για την αλλαγή στη νοοτροπία μεταχείρισης των χρηστών, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον οι καταχρήσεις των διωκτικών μηχανισμών, που έχουν οδηγήσει στη γιγάντωση του ποινικού πληθυσμού. Η μετατροπή των ποινών για καλλιέργεια από πλημμέλημα σε πταίσμα αλλά και η ποινή για δημόσια χρήση από μη εξαρτημένους, παρά τη θετική κατεύθυνση της ελάφρυνσής τους, έχουν μια εισπρακτική λογική, αφήνοντας ανοιχτό το περιθώριο διώξεων εισπρακτικού χαρακτήρα και αναπάντητο το ερώτημα που έθεσε μία εκ των ομιλητών: «Πού θα βρουν οι χρήστες τόσα χρήματα για να εξαγοράσουν την ποινή τους;».
Ακόμη μία επιφύλαξη που διατυπώθηκε από πολλές πλευρές ήταν το πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος όταν ψηφιστεί, τη στιγμή που ήδη, λόγω της οικονομικής κρίσης, πλήττονται οι οργανισμοί πρόληψης και θεραπείας, συγχωνεύονται ή καταργούνται, ενώ απειλείται και το προσωπικό τους, το οποίο καλείται να φέρει σε πέρας επαυξημένες λειτουργίες. Το φόβο τους ότι μπορεί να μείνει ανεφάρμοστο, από έλλειψη στελέχωσης για την υλοποίησή του, ενισχύει το γεγονός ότι από το σχέδιο νόμου λείπουν παντελώς φορείς, όπως είναι τα 71 κέντρα πρόληψης καθώς και δομές θεραπείας, όπως αυτές στο ΨΝΑ και στο ΨΝΘ, με μακροχρόνια παρουσία και προσφορά. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίησή του αποτελεί η εξασφάλιση των μέσων και η διατήρηση των πόρων για την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των φορέων.
Ως αντίφαση επισημάνθηκε το γεγονός ότι όταν ο χρήστης προμηθεύεται την ουσία από διακινητή δεν τιμωρείται, ενώ τιμωρείται όταν την καλλιεργεί για προσωπική χρήση, γεγονός που τον οδηγεί στα κυκλώματα και τη μαύρη αγορά, ενώ το άρθρο που τιμωρεί τη χρήση σε δημόσιους χώρους θεωρήθηκε επικίνδυνο για τον έλεγχο και τη χειραγώγηση νεολαιίστικων χώρων συνάθροισης.
Οι συμμετέχοντες έκριναν απαραίτητη την ψήφιση των προτεινόμενων ρυθμίσεων, ως ένα πρώτο βήμα εξορθολογισμού και στη χώρα μας του πλαισίου που διέπει την πρόληψη, χρήση και απεξάρτηση από τα ναρκωτικά.
«23 χρόνια καταστολής γέμισαν τις φυλακές με θύματα κυρίως νεαρούς ανθρώπους. Η ζωή του χρήστη, η υγεία, η ελευθερία και η αξιοπρέπειά του πρέπει να είναι το κέντρο του προβληματισμού» ήταν η καταληκτική παραίνεση της νομικού και μέλους της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Τασίας Χριστοδουλοπούλου προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
22-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου