Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 19, 2011

Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΟΗΕ


Οι υποστηρικτές διεθνώς της αναγνώρισης Παλαιστινιακού Κράτους από τον ΟΗΕ (49%) είναι υπερδιπλάσιοι από όσους αντιτίθενται σε αυτή (21%), αλλά ένα ισχυρό ποσοστό (30%) δεν εκφέρει γνώμη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη σε 19 χώρες από το ινστιτούτο GlobeScan για λογαριασμό του BBC World Service, το οποίο την δημοσιεύει σήμερα.


Το 30% που δεν εξέφρασε γνώμη είτε πίστευε πως η χώρα του πρέπει να απέχει, είτε έλεγε ‘εξαρτάται’ είτε απλώς δήλωνε άγνοια.


Η έρευνα έγινε σε πληθυσμιακή ομάδα 20.446 ανθρώπων από το ινστιτούτο και καταδεικνύει ότι οι χώρες όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη υποστήριξη της αναγνώρισης είναι η Αίγυπτος (90% υπέρ, 9% κατά), η Τουρκία (60% υπέρ και 19% κατά) και η Κίνα (56% υπέρ, 9% κατά).


Αντίθετα, οι χώρες όπου όσοι αντιτίθενται είναι αισθητά περισσότεροι -- χωρίς να πλειοψηφούν -- είναι οι ΗΠΑ (45% υπέρ, 36% κατά), η Βραζιλία (41% υπέρ, 26% κατά) και η Ινδία (32% υπέρ, 25% κατά).


Οι τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες έγινε η έρευνα -- Γαλλία (54% υπέρ, 20% κατά), Γερμανία (53% υπέρ, 28% κατά) και Βρετανία (53% υπέρ, 26% κατά) -- εμφάνισαν παραπλήσια ποσοστά απαντήσεων. Στη Ρωσία ποσοστό 37% του πληθυσμού τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης (13% κατά) αλλά ένας στους δύο δεν έδωσε μια σαφή απάντηση στο ερώτημα εάν η χώρα οφείλει να απόσχει η όχι εάν γίνει ψηφοφορία για το θέμα.


Σημειώνεται πως οι Παλαιστίνιοι σκοπεύουν να ζητήσουν να γίνουν πλήρες μέλος του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα, αλλά οι ΗΠΑ λένε πως θα προβάλλουν βέτο στην κίνηση αυτή.


Ο διεθνής απεσταλμένος για την Μ. Ανατολή, Τόνι Μπλέρ, δήλωσε στο BΒC πως θέλει να βεβαιωθεί πως η πρωτοβουλία αυτή δεν θα υποσκάψει την ευκαιρία επιστροφής στις ειρηνευτικές συνομιλίες.


Οι Παλαιστίνιοι ζητούν τη διεθνή αναγνώριση του κράτους τους με βάση τα σύνορα του 1967, δηλαδή τη Δυτική Όχθη περιλαμβανομένης της Ανατ. Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας.


Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ λένε πως ένα Παλαιστινιακό κράτος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων. Όμως, ο τελευταίος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών διακόπηκε πριν ένα χρόνο. Και ο Μπλερ δηλώνει πως προσπαθεί να πετύχει συμφωνία πάνω σε ένα πλαίσιο επιστροφής στις συνομιλίες.
-EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
19-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: