Τρίτη, Σεπτεμβρίου 27, 2011

ΣΟΙΜΠΛΕ: ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

«Τα προβλήματα της Ευρώπης δεν είναι η αιτία για τα προβλήματα των ΗΠΑ, ακόμη και αν ο Ομπάμα πιστεύει το αντίθετο» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανώς ενοχλημένος από τις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.
Όπως συμπλήρωσε, μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Βερολίνο, από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, Μπρούγκελ, «είναι πάντα έυκολο να δίνεις συμβουλές σε άλλους από το να παίρνεις αποφάσεις που σε αφορούν άμεσα. Μπορώ κι εγώ να δώσω συμβουλές στην αμερικανική κυβέρνηση».



Σύμφωνα με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, «κάποιοι δεν είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο που οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν την κρίση» όμως, προσθέτει, «η Ευρώπη προχωρά ένα βήμα τη φορά και θα συνεχίσει να το κάνει».

Οι δηλώσεις αυτές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ακολουθούν χρονικά τις χθεσινές, δια στόματος του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εξέφρασε και πάλι την ανυπομονησία των ΗΠΑ για δράση από την πλευρά των Ευρωπαίων πολιτικών της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που «τρομάζει όλο τον κόσμο».

Οι ΗΠΑ, ζητούν από την ευρωζώνη να προχωρήσει στην τόνωση της οικονομίας, ωστόσο όπως υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, «δεν υπάρχει εύκολος δρόμος, πρέπει να συνεχίσουμε τη δημοσιονομική σταθεροποίηση».

Αναφερόμενος στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο Σόιμπλε τη χαρακτήρισε ως ανόητη ιδέα. Όπως δήλωσε "Αν αυξήσουμε τον όγκο, και δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάποιος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να έχει μία τόσο ανόητη ιδέα, το αποτέλεσμα θα ήταν ότι οι χώρες μέλη θα έθεταν σε κίνδυνο την αξιολόγηση ΑΑΑ που έχουν. Αυτό δεν γίνεται, δεν έχει νόημα".

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο Γερμανός πρόεδρος, Κρίστιαν Βουλφ, κάλεσε τη Σλοβακία να στηρίξει το ΕΜΧΣ λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σλοβάκο ομόλογό του ότι οι Σλοβάκοι, "πρέπει να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους." και προειδοποίησε ότι "στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες.". 


ΠΡΕΖΑ TV
27-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: