Τρίτη, Σεπτεμβρίου 27, 2011

ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ

Μάχη χαρακωμάτων, για να μην εφαρμοσθεί τελικά στην πράξη η εφεδρεία, δίνουν, όχι μόνον οι εργαζόμενοι, αλλά και αρκετές διοικήσεις Οργανισμών, που εμφανίζονται απρόθυμες να αναλάβουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη της επιλογής του πλεονάζοντος προσωπικού, αφού ακόμα δεν έχει αποσαφηνισθεί το πλαίσιο των κριτηρίων που θα ισχύσουν για την ένταξη υπαλλήλων στην εφεδρεία.

Στο μεταξύ, σε θέση μάχης παρατάσσονται οι υπάλληλοι των δήμων, τους οποίους φήμες ήθελαν να είναι οι πρώτοι μετά τους 151 φορείς που θα εντάσσονταν στην εφεδρεία, δηλώνοντας ότι, σε περίπτωση που η κυβέρνηση ζητήσει από τους δήμους στοιχεία ή πίνακες με ονόματα, θα προχωρούν σε κατάληψη του γραφείου προσωπικού για να μπλοκάρουν την αποστολή αντίστοιχων βεβαιώσεων. «Θα πραγματοποιήσουμε παρέμβαση», δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, «σε όλα τα δημοτικά συμβούλια, ώστε με απόφασή τους να αντιταχθούν στον αντεργατικό θεσμό της εργασιακής εφεδρείας και να σταλεί το μήνυμα ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όχι μόνον δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αλλά, αντίθετα, η μεγάλη έλλειψη υπαλλήλων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών».


Ταυτόχρονα, σήμερα έχει προγραμματισθεί μηχανοκίνητη πορεία εργαζομένων στους δήμους και κατάληψη όλων των δημαρχείων αύριο από τις 11 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου, ενώ την Παρασκευή προχωρούν σε 24ωρη απεργία πανελλαδικά όλοι οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.


Η νομοθετική ρύθμιση, που θα περιέχει τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία θα εφαρμοσθεί η εφεδρεία, αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου, με δημόσια, προς το παρόν, δέσμευση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα, ότι αφορά 30.000 εργαζομένους και ότι η όλη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με σαφή κριτήρια, που θα είναι εκ των προτέρων αυστηρώς προσδιορισμένα. Ωστόσο, αδυναμία να καταρτίσουν λίστες πλεονάζοντος προσωπικού δήλωσαν αρκετοί φορείς του Δημοσίου, παρά το γεγονός ότι χθες, 26 Σεπτεμβρίου, έληξε η προθεσμία της αποστολής των καταλόγων από τους 151 φορείς στην ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών.


Τέλος, την επιβεβαίωση για την κατάργηση δεκάδων χιλιάδων οργανικών θέσεων στο Δημόσιο έκανε ο κ. Ρέππας, καθώς παραδέχτηκε σε συνέντευξή του ότι αυτό το γεγονός βρίσκεται προ των πυλών, καθώς δεν απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση και θα σηματοδοτήσει τις αλλαγές στο κράτος. Το θέμα της μονιμότητας στο Δημόσιο ο κ. Ρέππας τοποθέτησε μετά το 2013, εν όψει ενδεχόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος.


Ετσι, αμέσως μετά τον καθορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού στους 151 φορείς, θα ακολουθήσει η διαδικασία προσδιορισμού των οργανικών θέσεων που θα καταργηθούν στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πρέπει να καταργηθούν 3 στις 10 (30%) των υφιστάμενων οργανικών θέσεων και το επόμενο βήμα θα είναι η απόλυση ή υπαγωγή σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας ή η μετάταξη έως και 130.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
27-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: