Η Τουρκία θα αρχίσει τη Δευτέρα, τις έρευνες για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, έπειτα από σχετική συμφωνία με το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος και ως απάντηση στις έρευνες που άρχισε η Κυπριακή κυβέρνηση, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
«Το ερευνητικό πλοίο πρόκειται να φτάσει γύρω στο μεσημέρι στην περιοχή όπου θα αρχίσει η εξερεύνηση. Η ομάδα θα αρχίσει τις σεισμολογικές έρευνές της το απόγευμα, αφού φτάσει στην περιοχή με τις αναφερθείσες γεωγραφικές συντεταγμένες», δήλωσε προς το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ο Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, ο οποίος είναι επικεφαλής του ενεχόμενου ινστιτούτου ερευνών.
Ο Μπενλί δεν διευκρίνισε τον ακριβή προορισμό του πλοίου, του Πίρι Ρέις.
Το πλοίο, το οποίο προετοιμαζόταν την τελευταία εβδομάδα γι' αυτή την αμφιλεγόμενη αποστολή, πλέει ως τώρα χωρίς εμπόδια, διευκρίνισε ο Μπενλί του πανεπιστημίου Ντοκούζ Εϊλούλ, που βρίσκεται στην επαρχία της Σμύρνης.
Ο ίδιος δήλωσε πως η ομάδα του επικοινωνεί δύο φορές την ημέρα με το πλοίο, μέσω δορυφορικής σύνδεσης, σύμφωνα με το Ανατολή.
Αρίντς: «Ελπίζω ότι η απέναντι πλευρά, δεν θα έχει το θράσος να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει χρήση βίας»
Ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πιρί Ρεΐς» έχει αρχίσει ήδη έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα συνεχίζει να αναπτύσσει τη φιλολογία της έντασης.
«Δεν έχουμε ανάγκη, ούτε και πρόθεση να κάνουμε πόλεμο με κανέναν. Ελπίζω ότι η απέναντι πλευρά, δεν θα έχει το θράσος να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει χρήση βίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπ. Αρίντς, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Euronews».
Ο Μπ. Αρίντς ρωτήθηκε για τις έρευνες στη Μεσόγειο και είπε ότι «δεν στέλνουμε τα πολεμικά μας πλοία, για να πολεμήσουμε. Αυτά ανέλαβαν καθήκον προστασίας και θα αντισταθούν, εάν υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση, που θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Κι αυτό είναι ένα από τα μέσα, που έχουμε να χρησιμοποιήσουμε, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Συνεπώς, δεν έχουμε ανάγκη, ούτε και πρόθεση να κάνουμε πόλεμο με κανέναν. Ελπίζω ότι η απέναντι πλευρά δεν θα έχει το θράσος να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει χρήση βίας».
Ακόμη ο κ. Αρίντς είπε ότι «η ΕΕ πρέπει να βιαστεί για να διορθώσει ένα λάθος της» και συνέχισε: «Το λάθος αυτό είναι το εξής: Το γεγονός ότι έκαναν δεκτή την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου, σαν να εκπροσωπεί ολόκληρο το Νησί, ίσως είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην ιστορία της ΕΕ».
«Εάν η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ανακοινώνει ότι προχωρά στις δραστηριότητες αυτές, στο όνομα ολόκληρου του Νησιού, τότε η ΕΕ θα πρέπει να δώσει ένα τέλος σε αυτό. Πρέπει να πει στους Ελληνοκύπριους ότι δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα», είπε ο κ. Αρίντς και απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, στο δεύτερο μισό του 2012, δήλωσε:
«Οι συνομιλίες - με την ΕΕ - δεν θα συνεχιστούν, σε καμία περίπτωση. Επειδή γνωρίζουμε τα εμπόδια και τις ενστάσεις που θα παρουσιάσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, όταν θα αναλάβει την προεδρία, τους λέμε: εσείς πρώτα φροντίστε να ενωθείτε, να φτάσετε στο σημείο να εκπροσωπείτε ολόκληρη την Κύπρο και μετά θα καθίσουμε μαζί σας στο ίδιο τραπέζι».
Την παραίτηση του ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Κούντριν, μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.
Ο κύριος Μεντβέντεφ κάλεσε τον Αλεξέι Κούντριν να παραιτηθεί, αν συνέχιζε να διαφωνεί με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν. Νωρίτερα ο κύριος Κούντριν είχε δηλώσει ότι δεν θα συμμετείχε σε μια νέα κυβέρνηση της Ρωσίας, αν οι κύριοι Πούτιν και Μεντβέντεφ άλλαζαν ρόλους, με τον κύριο Πούτιν να εκλέγεται ξανά Πρόεδρος της Ρωσίας, και ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ να αναλαμβάνει τη θέση του Πρωθυπουργού.
Το Σάββατο, στο συνέδριο του κόμματος Ενωμένη Ρωσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν, πρωθυπουργός σήμερα ανακοίνωσε ότι θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία.
ΠΡΕΖΑ TV
26-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου