Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28, 2011

ΑΠΕΙΛΗ ΛΟΥΚΕΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ


“Ήμουν 33 χρόνια στη χρήση και την παραβατικότητα. Για το ΚΕΘΕΑ έμαθα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Όταν αποφυλακίστηκα, συμμετείχα σε πρόγραμμα θεραπείας. Πλέον είμαι στην επανένταξη κι έχω δύο μήνες για την αποφοίτηση. Είμαι κι εγώ μία από τους πολλούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και χάρη στο ΚΕΘΕΑ ‘καθάρισα’ από τη χρήση και την παραβατικότητα, και κατάφερα να γίνω ισότιμο μέλος της κοινωνίας. Υπάρχουν πολλοί σαν και μένα που άλλαξαν τη ζωή τους χάρη στο ΚΕΘΕΑ”.

Με τα λόγια αυτά η 53χρονη Γεωργία περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο στη “Μ” τι σημαίνει για την ίδια και για χιλιάδες άλλους χρήστες το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), το οποίο απειλείται με συρρίκνωση προσωπικού και χρηματοδότησης. Όπως ομολογεί, “η αγκαλιά του άνοιξε για μένα και νιώθω κι εγώ ότι ανήκω σε μια μεγάλη οικογένεια”, ενώ υποστηρίζει ότι με τη μείωση της χρηματοδότησης των μονάδων και των προγραμμάτων του, αλλά και με την εργασιακή εφεδρεία του 10% του προσωπικού του, “πάει να γίνει έγκλημα”.
Η Γεωργία ήταν μεταξύ των περίπου 300 ατόμων (μελών, γονέων και φίλων) του ΚΕΘΕΑ που συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους, προκειμένου να υψώσουν τη φωνή τους και να διαμαρτυρηθούν για τον ορατό κίνδυνο να μπει λουκέτο σε μονάδες και προγράμματα του Κέντρου, με αποτέλεσμα όσοι βρίσκονται στην απεξάρτηση να καταλήξουν στον…δρόμο.
Μάλιστα, οι συγκεντρωμένοι, εκτός από τα πανό με τα συνθήματα που κρατούσαν στα χέρια τους, σχημάτισαν κύκλο και έβγαλαν τη δική τους “κραυγή”, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να περάσουν το δικό τους μήνυμα και να ευαισθητοποιήσουν τους συμπολίτες τους.
Στο πλευρό των χρηστών και οι γονείς τους, οι οποίοι δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη, προσφέροντας σε εθελοντική βάση τη βοήθεια και τη στήριξή τους και σε άλλες οικογένειες που βλέπουν ξαφνικά το πρόβλημα να “χτυπά” την πόρτα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κ. Ζαχαρία Φάτμα, μέλος του δ.σ. του συλλόγου γονέων της “Ιθάκης”, το οποίο αριθμεί 200 μέλη και η οποία ήρθε σε επαφή με το ΚΕΘΕΑ, όταν ο μεγαλύτερος γιος της έμπλεξε με τη χρήση ουσιών.
“Στην αρχή δεν ήθελα να αντιμετωπίσω το πρόβλημα, δεν ήθελα να βλέπω τίποτα. Τότε έμαθα για το πρόγραμμα οικογένειας του ΚΕΘΕΑ. Άρχισα να συμμετέχω και πήρα δύναμη. Έδειξα και στην οικογένειά μου και στα παιδιά μου ότι είμαστε όρθιοι και θα παλέψουμε. Ο γιος μου ήθελε μόνος του να ενταχθεί σε στεγνό πρόγραμμα. Στα 24 του άρχισε τη χρήση και σήμερα, στα 31 του, κατάφερε να περάσει στη Σχολή Κοινωνιολογίας στο Ρέθυμνο. Από τότε βοηθάω κι εγώ στην Ιθάκη. Θέλω τα παιδιά και οι οικογένειές τους να έχουν επιλογή, όπως είχαμε το παιδί μου κι εγώ. Δεν θέλω τα παιδιά να παίρνουν μεθαδόνη και να είναι σαν ζαλισμένα. Εάν δεν υπήρχε το ΚΕΘΕΑ, θα έπρεπε ή να είχα χρήματα και να ξοδεύω χιλιάδες ευρώ για τη θεραπεία του παιδιού μου ή να το αφήσω στον δρόμο να πεθάνει μια ώρα νωρίτερα”, λέει χαρακτηριστικά στη “Μ” η κ. Φάτμα.


Δεν περισσεύει προσωπικό
Όπως εξηγεί ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Β. Ελλάδος Φαίδων Καλοτεράκης, η επιχορήγηση του ΚΕΘΕΑ για το 2011 επρόκειτο να είναι 23 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι “κόβει” 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Υγείας μόλις χθες διαβεβαίωσε ότι δεν θα κοπεί η επιχορήγηση.
“Αυτήν τη στιγμή δεν ξέρουμε πόσα χρήματα θα πάρουμε τελικά. Όσον αφορά το προσωπικό, εργάζονται 559 άτομα κι από το 2006 δεν έχουν γίνει προσλήψεις, ενώ θα έπρεπε να εργάζονται 890 άτομα βάσει των οδηγιών του ΠΟΥ. Πανελλαδικά, υπάρχουν 110 μονάδες του ΚΕΘΕΑ σε 23 πόλεις, από τις οποίες εξυπηρετούνται 10.000 άτομα, κυρίως χρήστες. Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν 19 μονάδες που εξυπηρετούν 3.000 - 3.500 άτομα”, τονίζει ο κ. Καλοτεράκης.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της “Ιθάκης” Βασίλης Καλαμπαλίκης κάνει λόγο για μία ισοπεδωτική και παράλογη στάση της πολιτείας. Επίσης, εξηγεί ότι τα “αγκάθια” που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία των μονάδων και προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ είναι η μείωση της επιχορήγησης για το 2011, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να κλείσουν μονάδες, κυρίως στην περιφέρεια και η εργασιακή εφεδρεία, στην οποία πρέπει να μπει το 10% των εργαζομένων. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας προωθεί τη συγχώνευση του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι είναι δύο διαφορετικές δομές με διαφορετική μεθοδολογία.
“Εμείς δεν θεωρούμε τους χρήστες αρρώστους και πιστεύουμε ότι χρειάζονται την κοινωνία ως φυσικό τους χώρο κι όχι το νοσοκομείο, όπως ο ΟΚΑΝΑ. Επίσης, το ΚΕΘΕΑ έχει άλλα μοντέλα διοίκησης, όχι ‘κρατικίστικα’, που σημαίνει ότι όσοι διοικούν επιλέγονται από τα μέλη του ΚΕΘΕΑ και δεν αμείβονται”, επισημαίνει ο κ. Καλαμπαλίκης και προσθέτει ότι “είναι ορατός ο κίνδυνος να κλείσουν μονάδες. Δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε τους εργαζόμενους, ούτε να καλύψουμε τα έξοδα για φαγητό και ρεύμα. Οι χρήστες θα γυρίσουν στα παγκάκια. Μόνο στην ‘Ιθάκη’, στη Θεσσαλονίκη, εξυπηρετούνται χίλια άτομα ετησίως από 14 θεραπευτές. Αν αυτοί μειωθούν κατά πέντε, πώς θα λειτουργήσουν τα προγράμματα;”.


Της Νικολέττας Μπούκα
bouka@makthes.gr-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
28-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: