Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28, 2011

ΠΡΟΣ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


Νέες περικοπές συντάξεων, εφάπαξ και επικουρικών αλλά και έκρηξη της πραγματικής ανεργίας στο 26% στο τέλος του 2012, με 1.250.000 ανέργους, προβλέπει ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ καθηγητής Σάββας Ρομπόλης.

Κατά τη χτεσινή παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του 2011 από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, ο κ. Ρομπόλης επισήμανε ότι θα υπάρξουν ασφυκτικές πιέσεις για δραστική μείωση των δημόσιων κοινωνικών δαπανών παράλληλα με την έκρηξη της ανεργίας το 2012, η οποία θα δημιουργήσει μαύρη τρύπα 6,5 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα.
Η εκτίμηση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ είναι ότι η πραγματική ανεργία (που περιλαμβάνει όλες τις μορφές υποαπασχόλησης) στο τέλος του 2012 θα σκαρφαλώσει στο 26%. Ηδη παρατηρείται το φαινόμενο (για πρώτη φορά μεταπολεμικά), οι οικονομικά μη ενεργοί να είναι περισσότεροι των οικονομικά ενεργών!
Στην έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ αναφέρεται ότι ένα στα τέσσερα ευρώ που παράγονται στην ελληνική οικονομία δεν φορολογείται, με αποτέλεσμα τη διαρροή ετήσιων εισόδων 12-15 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονταν στις 30/6/2011 στα 41 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ οι θυσίες οι οποίες επιβάλλονται κυρίως σε μισθωτούς και συνταξιούχους δεν επέφεραν τη βελτίωση του επιπέδου ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αλλά την υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης του μέσου μισθού στο έτος 2003, του κατώτερου μισθού σε επίπεδα προ του 1984 και του επιπέδου ανεργίας στο 1961.
Αλλαγή πολιτικής. Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ εκτιμά ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2010-2015, το οποίο παρουσιάζεται ως μονόδρομος για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας, περιλαμβάνει κατεδαφιστικά μέτρα αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν και οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Για τους λόγους αυτούς το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ εκτιμά ότι αν δεν ανατραπούν οι σκληρές πολιτικές που περιέχονται στο Μνημόνιο 1 και στο Μεσοπρόθεσμο, η ύφεση θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, κατά τα οποία η ελληνική οικονομία θα χάσει σε σημαντικό βαθμό παραγωγικές δυνάμεις.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι οι μεγάλες περιουσίες και τα επιχειρηματικά κέρδη να φορολογηθούν με υψηλότερο συντελεστή, οι φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων να επανεξεταστούν και να ακυρωθούν, ο φορολογικός έλεγχος των ανώτερων εισοδημάτων να γίνει εξονυχιστικός κ.λπ.


Ρεπορτάζ Ηλίας Γεωργάκης-ΤΑ ΝΕΑ


ΠΡΕΖΑ TV
28-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: