Σφίγγει η μέγκενη της τρόικας για νέα μέτρα, που επικεντρώνονται στη μείωση των πρωτογενών δαπανών και στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων, προκειμένου να συγκρατηθεί το φετινό έλλειμμα.
Οι επικεφαλής της τρόικας, που αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, θα περάσουν πρώτα από την Πολωνία, όπου θα πραγματοποιηθούν το Eurogroup και το Ecofin, κατά το διήμερο 15-16 Σεπτεμβρίου. Την προηγούμενη μέρα, στις 14 του μήνα, ο Πολ Τόμσεν θα βρίσκεται στη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στο επίκεντρο του ΔΝΤ και του Eurogroup βρίσκεται η ελληνική οικονομία, καθώς οι δανειστές έχουν ζητήσει την άμεση υλοποίηση του συνόλου των μέτρων, και δη των διαρθρωτικών, που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο. Το σκοπό αυτό εξυπηρέτησαν άλλωστε και οι ανακοινώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου την περασμένη Τρίτη μετά το υπουργικό συμβούλιο. Οι επικεφαλής της τρόικας που θα έρθουν στην Αθήνα θέλουν «να δουν έργα και δεν θα αρκεστούν στα λόγια», όπως έλεγε χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
Ως εκ τούτου, θεωρείται βέβαιο ότι την προσεχή εβδομάδα ξεκινάει η αξιολόγηση των 200.000 δημοσίων υπαλλήλων, σημαντικό τμήμα των οποίων θα περάσει στην εργασιακή εφεδρεία. Παράλληλα, θα ανακοινωθούν άμεσα οι νέοι φορείς που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν, ενώ θα υπάρξει δραστηριοποίηση σε όλους τους διαρθρωτικούς τομείς.
Σκοπός των κινήσεων αυτών είναι να παρουσιάσει έργα σε υλοποίηση και όχι μόνο εξαγγελθέντα ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup της Πέμπτης, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να διεκδικήσει και πολιτική λύση στο επίμαχο ζήτημα του ελλείμματος.
Θέση της κυβέρνησης είναι ότι ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 7,6% φέτος δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω μεγάλης ύφεσης, που εκτιμάται ότι θα κινηθεί γύρω στο 5,3%.
Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι η ύφεση προκαλεί απόκλιση μισής ποσοστιαίας μονάδας, ανεβάζοντας το έλλειμμα στο 8,1% με 8,2%. Η τρόικα στο τελευταίο ταξίδι της, προ δεκαημέρου, είχε προσδιορίσει το έλλειμμα στο 8,6% με 8,7%, τονίζοντας πως η απόκλιση αυτή δεν προέρχεται μόνο από την ύφεση, αλλά και από την αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα δεσμευμένα μέτρα. Σε χθεσινό τηλεγράφημα του Dow Jones, που επικαλείται αξιωματούχο, σημειώνεται ότι η Ευρώπη πιέζει την Ελλάδα να κόψει το έλλειμμα κατά ένα επιπλέον 0,7% του ΑΕΠ αυτό το έτος.
Η διατήρηση του ελλείμματος εντός του στόχου 7,6% για φέτος θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ από την τρόικα, η οποία φαίνεται να εμμένει στη λήψη πρόσθετων μέτρων στον τομέα των πρωτογενών δαπανών, ενώ στοχεύουν και στην πλήρη εφαρμογή των διαρθρωτικών, με το ενιαίο μισθολόγιο και τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις φορέων να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Το πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων συνεχίζει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον. Οι ανακατανομές του προγράμματος συνεχίζονται και όπως ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών στο roadshow στο Λονδίνο, η επέκταση της σύμβασης και η χορήγηση νέων αδειών του ΟΠΑΠ έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του μήνα, θα υπάρξει μικρή καθυστέρηση στα Κρατικά Λαχεία, τα οποία πάνε για Οκτώβριο-Νοέμβριο, καθώς εκκρεμεί η τιτλοποίηση εσόδων από το 2002 (είχαν προγραμματιστεί για το τρίτο τρίμηνο) και μετατίθενται για τις αρχές του 2012 η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το 100% της «Τραινοσέ» (από τέταρτο τρίμηνο 2011), το 23,1% του ΟΛΠ (από τέταρτο τρίμηνο του 2011), το 23,3% του ΟΛΘ (από τρίτο τρίμηνο του 2011), το 27,3% της ΕΥΔΑΠ (δεύτερο τρίμηνο 2012) και το 40% της ΕΥΑΘ (από τρίτο τρίμηνο 2011).
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου σημείωναν ως προς τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ότι δεν υπάρχει πίεση χρόνου, καθώς η χώρα δεν έχει ταμειακές ανάγκες μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, οπότε δεν υπάρχει ζήτημα επίσπευσης στην καταβολή της δόσης των 8 δισ. ευρώ. Για το λόγο αυτό και επιδιώκουν το ποσό αυτό να αποτελέσει την πρώτη δόση του δεύτερου πακέτου βοήθειας 109 δισ. ευρώ.Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
10-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου