Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28, 2011

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕΙ Η ΕΦΕΔΡΕΙΑ!!!ΜΑ ΚΑΙ Η ΕΦΕΔΡΕΙΑ…ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ…


Στην κατάρτιση ενός... plan B και για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας προχωρά η κυβέρνηση μετά την απροθυμία των φορέων να δηλώσουν οι ίδιοι το πλεονάζον προσωπικό τους, ενώ στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν αποκλείουν πλέον και την άμεση απόλυση εργαζομένων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του δημοσίου τομέα.

Ιδιαίτερο ρόλο αναλαμβάνουν οι υπουργοί οι οποίοι θα κληθούν να αποτυπώσουν το πλεονάζον προσωπικό που απασχολείται είτε στον στενό πυρήνα των υπηρεσιών τους, είτε σε εποπτευόμενους από αυτούς φορείς του στενού δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει σε ισχύ η δέσμευση για την υπαγωγή σε εφεδρεία περίπου 30.000 εργαζομένων έως το τέλος του 2011.
«Δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι στους 900.000 εργαζομένους του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν υπάρχει ένα 3% που πλεονάζει», σχολίασε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, παραπέμποντας στους συναδέλφους του οι οποίοι «θα φροντίσουν ώστε να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός διαφανής, με ενιαία κριτήρια, υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ».
Οπως υπογραμμίζουν στελέχη του Δημοσίου, η αποτυχία για την καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού από τους 151 φορείς που είχαν τεθεί στο στόχαστρο της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ και η οποία είχε ζητήσει έως προχθές στοιχεία για το 10% των εργαζομένων που θα μπορούσαν να υπαχθούν στην εργασιακή εφεδρεία, συνδέεται άμεσα με την έλλειψη σαφών κριτηρίων για την επιλογή των «εφέδρων».
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στον καθορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού αφού, όμως, προηγουμένως θεσμοθετήσει τα "κριτήρια εξόδου" από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα», σχολίαζαν συνδικαλιστικά στελέχη, επαναλαμβάνοντας πως οποιαδήποτε άλλη διαδικασία στη βάση όσων αναφέρονταν στην εγκύκλιο του Ειδικού Γραμματέα ΔΕΚΟ Γιώργου Κυριακού θα κινδύνευε άμεσα να ακυρωθεί δικαστικά.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να φέρει νομοθετική ρύθμιση αν σκοπεύει να επεκτείνει την εφεδρεία στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς η δυνατότητα που υπάρχει σήμερα για κάτι τέτοιο προϋποθέτει έγκριση υπηρεσιακών συμβουλίων, η οποία είναι απίθανο να δοθεί. Η σχετική ρύθμιση θα περιλαμβάνεται κατά πάσα πιθανότητα στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί ώς το τέλος Οκτωβρίου για τη θεσμοθέτηση των νέων μέτρων.
Την ανάγκη διορθώσεων στην εφαρμογή του μέτρου υπογράμμισε χθες και ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης. «Το οριζόντιο μέτρο του 10% (για την εργασιακή εφεδρεία) σε όλες τις ΔΕΚΟ, και ιδιαίτερα σε πολύ παραγωγικές ΔΕΚΟ με εξειδικευμένο αντικείμενο και παραγωγικό προσωπικό, πρέπει να το δούμε και θα το δούμε», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ηταν μια πρωτοβουλία για να υπάρξει απάντηση προς την τρόικα και τους εταίρους μας, να δείξει πρόθεση. Να είστε βέβαιοι ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει διερεύνηση σε άλλες ΔΕΚΟ».
Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών αναμένεται να καθορίσουν το επόμενο διάστημα τα κριτήρια για την επιλογή του πλεονάζοντος προσωπικού και για τον σκοπό αυτό θα συγκροτηθεί και ειδική γνωμοδοτική επιτροπή. Ποικίλα είναι, πάντως, τα σενάρια που έχουν κατατεθεί από διάφορες πλευρές.
Βασικό κριτήριο εξακολουθεί να θεωρείται ο χρόνος εγγύτητας προς τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος - όπως ανέφερε χθες και ο κ. Βενιζέλος - με δεδομένο πως με τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν όσοι χρειάζονται λίγο διάστημα για να μπορέσουν να πάρουν σύνταξη, ενώ και το Δημόσιο δεν θα επιβαρυνθεί από τη στιγμή που με την ένταξή τους στην εφεδρεία δεν θα θεωρείται απόλυση και δεν θα δικαιούνται αποζημίωσης.
Στη δεξαμενή των πιθανών «εφέδρων» έχουν βρεθεί και οι περίπου 4.000 υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί το τελευταίο διάστημα από φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα που τέθηκαν σε εξυγίανση - όπως Ολυμπιακή Αεροπορία, ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ - καθώς εκτιμάται πως η κατάταξή τους σε προσωποπαγείς θέσεις αορίστου χρόνου ανοίγει τον δρόμο για ευκολότερη απομάκρυνσή τους από το Δημόσιο.
Αντιστοίχως, στο στόχαστρο έχουν τεθεί και οι 135.000 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου σε όλο το φάσμα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, με τους 27.000 απασχολουμένους σε δήμους, περιφέρειες και τις επιχειρήσεις τους να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για έμμεση απομάκρυνση.
Από τα διάφορα σενάρια δεν έχουν αποκλειστεί και οι περίπου 35.000 εργαζόμενοι, που αρχικώς προσλήφθηκαν με σχέση ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου και στη συνέχεια πήραν το εισιτήριο μονιμοποίησης μέσω διαφόρων νομοθετημάτων - για παράδειγμα το Διάταγμα Παυλόπουλου.
«Ακούγονται πολλά. Για παράδειγμα είπαν πως ενδέχεται να περιληφθούν στην εφεδρεία όσοι προσλήφθηκαν από το 2005 και μετά. Στη συνέχεια ανέφεραν πως θα ενταχθούν στο καθεστώς αυτό όσοι είχαν τοποθετηθεί στο Δημόσιο από την ίδια χρονική περίοδο και μετά αλλά εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ», δήλωναν κύκλοι των συναρμόδιων υπουργείων, υπογραμμίζοντας πως ακόμη το τοπίο σχετικά με τα κριτήρια που θα ισχύσουν είναι θολό.
Μετά το 2007. Στο πλαίσιο των συζητήσεων για τους υποψήφιους εφέδρους έχει ακόμη ακουστεί και το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε υπηρεσίες μέσω προκηρύξεων μετά το 2007, αλλά θεωρείται πως ακόμη διανύουν την τυπική δοκιμαστική περίοδο.
«Υπάρχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι για τους οποίους δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι διαπιστωτικές πράξεις που απαιτούνται μετά τη διετή δοκιμαστική περίοδο, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο διορισμός τους», επεσήμαιναν στελέχη του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι αυτοί δεν θεωρούνται μόνιμοι εφόσον δεν υπάρξει η θετική γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων μετά τη δοκιμαστική διετία.
«Πρόκειται για ένα από τα πιο ακραία σενάρια που έχουν υπάρξει», αντέτειναν ωστόσο στελέχη υπουργείων, υποστηρίζοντας πως η διαφοροποίηση δόκιμων υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ «θα ήταν ιδιαίτερα πραξικοπηματική».
Με δεδομένο μάλιστα πως κυρίαρχη κατεύθυνση αποτελεί - όπως επισημαίνεται - «να μη θιγούν αυτοί που μπήκαν μέσω ΑΣΕΠ», ενώ παράλληλα έχουν καταλήξει πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί η γενική αρχή που προέβλεπε η επίμαχη εγκύκλιος της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ για τους πρώτους 151 φορείς περί υπαγωγής στην εφεδρεία υπαλλήλων χαμηλών τυπικών προσόντων.
«Η άμεση απομάκρυνση εργαζομένων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν "βγαίνει" για όλους ανεξαιρέτως τους φορείς του Δημοσίου», τονιζόταν. «Ολα θα γίνουν με απόλυτα θεσμικό και διαφανή τρόπο και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα ο εργαζόμενος ο οποίος δουλεύει ευσυνείδητα, παραγωγικά, έντιμα για να βγάζει ψωμί για την οικογένειά του. Και θα λάβουμε φυσικά υπόψη κι άλλες παραμέτρους, κυρίως την εγγύτητα προς τη σύνταξη, την ηλικία, τις σπουδές, το αντικείμενο και την εγγύτητα προς την αποχώρηση», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι η διαδικασία δεν «θα μετατραπεί σε πελατειακή άσκηση».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Νικολέττα Μουτούση-ΤΑΝΕΑ


ΠΡΕΖΑ TV
28-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: