Σάββατο, Σεπτεμβρίου 17, 2011

ΜΟΝΟ ΣΕ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ, ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΡΟΙΚΑΣ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


Στην παροχή χρηματοοικονομικών εγγυήσεων και μόνο προς τη Φινλανδία, κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup και από τη Δευτέρα ανοίγει ο δρόμος για τη νέα διαπραγμάτευση -αυτή τη φορά με «τελεκόνφερανς»- του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας για την επίσπευση της πέμπτης αξιολόγησης.
Το επίμαχο ζήτημα των εγγυήσεων φαίνεται να κλείνει με ικανοποίηση της Φινλανδίας, καθώς το Eurogroup αποφάσισε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι θα δοθεί εγγύηση με νομικά ασφαλή τρόπο εφόσον επιμείνει η Φινλανδία -αν και γραμμή των υπουργών Οικονομικών είναι πως δεν πρέπει να δοθεί καμία εγγύηση. Οι εγγυήσεις στη Φινλανδία θα είναι χρηματοοικονομικού χαρακτήρα, καθώς αποκλείστηκε η καθ' οιονδήποτε τρόπο «παροχή εμπράγματης ασφάλειας».



Στο Eurogroup συζητήθηκε και δρομολογείται η έγκριση από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών της ευρωζώνης για το θεσμικό πλαίσιο του EFSF μέσα στον Σεπτέμβριο.


Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα κινηθούν βάσει των στοιχείων που θα τους αποστείλουν τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα. Η συμφωνία μεταξύ υπουργού Οικονομικών και τρόικας θα ανάψει το «πράσινο φως» για τη δόση των 8 δισ. ευρώ, λίγο μετά την έκθεση των δανειστών.


Δεν έλειψαν ούτε και χθες οι φωνές (Αυστρία) που θεωρούν καλύτερο η Ελλάδα να πτωχεύσει, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ να εμφανίζεται «ρυθμιστής» καλώντας τους Ευρωπαίους να φανούν ενωμένοι στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φρόντισε επίσης να προσγειώσει όσους ελπίζουν ότι τα ευρωομόλογα θα βγάλουν την ευρωζώνη από την κρίση, δηλώνοντας: «Είναι απολύτως καθαρό ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας στη βάση των υπαρχουσών συνθηκών. Η αλλαγή συνθηκών χρειάζεται χρόνο». Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος πήρε μέρος στη σύνοδο του Ecofin, που ακολούθησε τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), εμφανίστηκε σε ρόλο «γεφυροποιού» και εξέφρασε ανησυχία για τις διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων στο θέμα της κρίσης χρέους, κυρίως ανάμεσα στις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).


ΕΛ. ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ - Μ. ΛΙΤΣΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
17-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: