Η εφηβεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ίσως, ως η σημαντικότερη περίοδος στη ζωή του ανθρώπου που σηματοδοτεί το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή. Σε αυτή την ηλικιακή περίοδο η παρορμητικότητα, η αντίδραση και η περιέργεια είναι χαρακτηριστικά στοιχεία, τόσο για το έφηβο αγόρι όσο και για το κορίτσι.
Η εφηβεία θεωρείται η ηλικία όπου το άτομο αφυπνίζεται σεξουαλικά και με αυτόν τον τρόπο ξεκινά η σταδιακή ωρίμανση του σεξουαλικού του ρόλου. Η συναισθηματική κατάσταση αλλά και η συμπεριφορά του/της επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό, καθώς πλήθος από βιολογικές, ορμονικές και σωματικές αλλαγές συμβαίνουν στα χρόνια αυτά. Βασικό χαρακτηριστικό της εφηβείας, είναι η αναζωπύρωση της σεξουαλικότητας. Η φυσιολογία των γεννητικών οργάνων, η ανατομία του ανδρικού και γυναικείου σώματος, ο αυνανισμός, το φλερτ, οι διαφορές και η σχέση με το άλλο φύλο, η αρχή της σεξουαλικής ζωής και το πέρασμα στην «πρώτη φορά», είναι βασικά θέματα που απασχολούν, όχι μόνο τη σκέψη του εφήβου, αλλά και του γονιού, που παρατηρεί με άγχος όλες αυτές τις αλλαγές και νιώθει αγωνία μπροστά στη σκέψη και στην εικόνα του παιδιού που σιγά σιγά μεγαλώνει.
Πολλοί γονείς αναμένουν με άγχος την είσοδο του παιδιού τους σε αυτή την ηλικιακή περίοδο και αγωνιούν για το πότε, με ποιο τρόπο, αλλά και για πια θέματα θα πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά τους. Η σεξουαλική αγωγή, είναι ένα δύσκολο κεφάλαιο που αφορά εκτός από τα παιδιά λοιπόν και τους γονείς. Οι γονείς καθημερινά έρχονται σε αμηχανία, μη γωρίζοντας ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα των παιδιών τους για το σεξ. Ακόμα και από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, ερωτήματα όπως «τι είναι σεξ;» βασανίζουν και δημιουργούν άγχος στους γονείς. Παράλληλα, οι ίδιοι έρχονται αντιμέτωποι με συμπεριφορές σχετικές με τη σεξουαλικότητα του παιδιού τους που δυσκολεύονται να διαχειριστούν. Η ενημέρωση των ίδιων των γονιών γύρω από την έννοια της εφηβείας, τα στάδια που τη διέπουν, τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα του παιδιού κατά την περίοδο της ήβης, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τους τρόπους προφύλαξης και αντισύλληψης θεωρείται απαραίτητη, ώστε να μπορέσουν να προσεγγίσουν και να ενημερώσουν κατάλληλα τα παιδιά τους, δημιουργώντας μια σχέση ειλικρίνιας και εμπιστοσύνης μαζί τους.
Στη σημερινή εποχή, οι έφηβοι έχουν αρκετή πληροφόρηση γύρω από το σεξ, ενώ έρευνες δείχνουν ότι οι πηγές από τις οποίες αντλούν πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα είναι το διαδίκτυο και οι φίλοι. Το σεξ προβάλλεται σχεδόν απροκάλυπτα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα παιδιά μέσω της τηλεόρασης και του διαδικτύου μπορούν εύκολα να αναζητήσουν πληροφορίες και να πάρουν λανθασμένα μηνύματα. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω δεδομένα η ανάγκη για σωστή, έγκαιρη και επιστημονική ενημέρωση γύρω από ζητήματα σεξουαλικής αγωγής καθίσταται επιτακτική.
Είναι σημαντικό η σεξουαλική αγωγή, σημαντικό κεφάλαιο της οποίας είναι και η πρόληψη, να ξεκινήσει νωρίς από την παιδική ηλικία. Οι γονείς, αλλά και άλλοι κοινωνικοί φορείς, όπως για παράδειγμα το σχολείο, δεν χρειάζεται να περιμένουν να μπει το παιδί στην εφηβεία για να του μιλήσουν για θέματα σχετικά με τη σεξουαλική υγεία. Η μη επαρκής πληροφόρηση και οι περιορισμένες, στερεότυπες κοινωνικές αντιλήψεις δημιουργούν και συντηρούν άγνοια και ερωτηματικά, ενώ παράλληλα γεννούν ανασφάλεια, αισθήματα ενοχής και μύθους γύρω από τη σεξουαλικότητα. Λαμβάνοντας κάθε φορά υπόψιν το ηλικιακό στάδιο ανάπτυξης του παιδιού είναι σημαντικό από μικρή ηλικία να συμβάλλουμε με τον τρόπο αυτό στην ανάπτυξη και υιοθέτηση υγιών, λειτουργικών ρόλων, στάσεων και συμπεριφορών, βοηθώντας το παιδί, τον έφηβο και τον αυριανό ενήλικα να διαμορφώσει την ταυτότητά του και να ωριμάσει, έτσι ώστε να δημιουργήσει στο μέλλον βαθιές και ουσιαστικές διαπροσωπικές σχέσεις.
*Η Νίκη Ζαρκάδα είναι ψυχολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή Αναλυτική Ψυχοθεραπεία, σε πρόγραμμα διετούς εκπαίδευσης. Έχει εκπαιδευτεί στο MMPI (χορήγηση και ερμηνεία αποτελεσμάτων). Εργάζεται στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του δρ. Θάνου Ασκητή
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)
Νίκη Ζαρκάδα
ΠΡΕΖΑ TV
12-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου