Η προσπάθεια εφαρμογής του νέου νόμου για τα ΑΕΙ έχει προκαλέσει πραγματική "πολεμική σύρραξη" μεταξύ πανεπιστημιακής κοινότητας και υπουργείου Παιδείας, ενώ συνεχίζονται και οι καταλήψεις στα ιδρύματα με αποτέλεσμα χιλιάδες φοιτητές να κινδυνεύουν με απώλεια της εξεταστικής τους περιόδου.
Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, μίλησε αναφερόμενη στους πανεπιστημιακούς που αντιδρούν στον νόμο για "περιφρόνηση της δημοκρατίας", ενώ από την άλλη... όχθη οι διοικήσεις των ΑΕΙ την κατηγορούν για "θεσμική εκτροπή" και "εκβιαστικά διλήμματα".
Η σύνοδος των πρυτάνεων, που έγινε την Παρασκευή στο Λαύριο, κατέληξε σε μια ομόφωνη ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: "Μετά την πρώτη διοικητική πράξη εφαρμογής του νόμου, διαπιστώνουμε τα αδιέξοδά του. Η εξέλιξη της διαδικασίας για την εκλογή των νέων διοικήσεων με εκλογικό σύστημα αγνώστου περιεχομένου, με άδηλους κανόνες και με διορισμένες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εφορευτικές επιτροπές, συνιστά θεσμική εκτροπή".
Οι πρυτάνεις κατέστησαν σαφές ότι "τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει σε απάντηση το υπουργείο προκαλούν την πανεπιστημιακή κοινότητα και κλιμακώνουν την ήδη υφιστάμενη ένταση. Οι εκβιασμοί και οι απειλές για διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησης, για μη απονομή πτυχίων, για απώλεια της εξεταστικής περιόδου και του εξαμήνου αποκαλύπτουν το βαθύ έλλειμμα ουσιαστικής εκπαιδευτικής πολιτικής".
Πάντως κατά τη διάρκεια της συνόδου οι πρυτάνεις αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αφορούν την απονομή των πτυχίων, την εξεταστική περίοδο και το εξάμηνο στο πλαίσιο της αυτοτέλειάς τους και σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε ιδρύματος. Τόνισαν, επίσης, για άλλη μια φορά ότι στόχος τους είναι να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία των ιδρυμάτων.
Οι ίδιοι δήλωσαν ακόμη ότι η ρητή κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και η αφαίρεση των σχετικών αρμοδιοτήτων από τις πρυτανικές αρχές δίνουν έδαφος σε δυνάμεις και πρακτικές που απειλούν τις δημοκρατικές κατακτήσεις και την ακαδημαϊκή παράδοση.
Η πλειονότητα των πρυτάνεων αρνείται να υπογράψει τη διαπιστωτική πράξη για τη σύσταση των συμβουλίων που θα διοικούν στο εξής τα ΑΕΙ, πράγμα που σημαίνει ότι η υπουργός θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της και θα συνεχίσει να υπογράφει η ίδια τις πράξεις αυτές, όπως ορίζει ο νόμος.
ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Κρίσιμη εβδομάδα για τις καταλήψεις
Από σήμερα θα αρχίσει να κρίνεται οριστικά η "τύχη" των καταλήψεων στα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ αλλά και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στην Ανώτατη Εκπαίδευση οι καταλήψεις διαρκούν σε μεγάλο αριθμό σχολών, αλλά αυτή την εβδομάδα θα φανεί αν οι φοιτητές είναι διατεθειμένοι να χάσουν την εξεταστική τους περίοδο ή και το εξάμηνό τους. Πάντως, η τάση που επικρατεί είναι η λήξη των καταλήψεων στις σχολές, καθώς τεράστια μερίδα φοιτητών αντιδρούν σε αυτές και ζητούν να παραμείνουν τα ΑΕΙ ανοικτά, καθώς δεν επιθυμούν σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους να χάσουν και τις εξετάσεις τους. Από σήμερα ξεκινά νέος κύκλος γενικών συνελεύσεων στις σχολές και, όπως φαίνεται, οι φοιτητές που θέλουν "ανοιχτά πανεπιστήμια" θα ασκήσουν από την πλευρά τους πιέσεις ενάντια σε όσους επιμένουν στις καταλήψεις.
Και στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (σε μικρό πάντως αριθμό) υπάρχουν ακόμη καταλήψεις, ενώ μαθητές που ανήκουν στον Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας αποφάσισαν προχθές, κατά τη διάρκεια συνέλευσης που έγινε σε αίθουσα του σωματείου λογιστών, να προχωρήσουν σε καταλήψεις στις 26 και 27 του μήνα, αλλά και σε διάφορες άλλες κινητοποιήσεις ανά δήμο, καθώς και σε νέο συλλαλητήριο στις 5 Οκτωβρίου στο κέντρο της Αθήνας μαζί με καθηγητές και φοιτητές.
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
26-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου