Κυριακή, Σεπτεμβρίου 11, 2011

Η ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΣΥΝΑΞΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ»


Σε θέση μάχης για ένα θερμό φθινόπωρο «ανυπακοής» βρίσκεται σύσσωμη- κι ας είναι πολιτικά κατακερματισμένη- η Αριστερά. Η επόμενη ημέρα μετά τις διαδηλώσεις στη ΔΕΘ θα βρει και πάλι στους δρόμους, με εκδηλώσεις διαμαρτυρίες, όλες τις αριστερές δυνάμεις που καλούν τον κόσμο να οργανωθεί και να μπει εμπόδιο στα νέα οικονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, στις συμφωνίες με την τρόικα και την ΕΕ, στις αλλαγές στα πανεπιστήμια και στο «τοπίο κοινωνικής εξαθλίωσης». 



Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι αποκτά ιδιαίτερη σημασία η επανεκκίνηση του κινήματος των πλατειών και λέει ανοιχτά και σε όλους τους τόνους ότι θα συμβάλει, «στον βαθμό που του αντιστοιχεί και με πλήρη σεβασμό της αυτονομίας του», στο κίνημα αυτό, επιδιώκοντας να το φέρει σε επαφή με το εργατικό κίνημα. Το θέμα της εξόδου από την ευρωζώνη διχάζει, όπως και το θέμα της παύσης πληρωμών, με την πλειονότητα του ΣΥΝ να μην αποδέχεται τέτοιες θέσεις. Στο εσωτερικό του ΣΥΝ, το Αριστερό Ρεύμα, με επικεφαλής τον κ. Π. Λαφαζάνη, επιμένει ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ δεν είναι καθόλου καταστροφή, ότι πρέπει να σπάσει η κινδυνολογία γύρω από μια Ελλάδα εκτός ευρώ, σημειώνοντας ότι διέξοδος από την κρίση και ευρώ δεν μπορούν πλέον να συμβιβαστούν. Η παύση πληρωμών, ακόμη και αν οδηγεί σε έξοδο από το ευρώ, τίθεται ως κομβικό σημείο και από τον κ. Αλαβάνο. 


Για το ΚΚΕ τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στην Αθήνα και στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται ως αφετηρία για κλιμάκωση πιο μαζικών κινητοποιήσεων σε όλους τους χώρους, και ιδιαίτερα στους εργασιακούς, απέναντι στα νέα μέτρα «πουαποφάσισαν κυβέρνηση,τρόικα,αστικά κόμματα και εργοδότες». Ηδη το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζομένους σε κάθε τόπο δουλειάς αλλά και στις γειτονιές να συζητήσουν τρόπους αντίστασης στα μέτρα και να προετοιμαστεί άμεσα νέα πανελλαδική απεργία. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, κανένας κλάδος δεν μπορεί να σωθεί μόνος του και δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τον λαό από μια «εργατικήλαϊκή οργάνωση και αντεπίθεση κατά των κομμάτων και της εξουσίας των μονοπωλίων,κατά της ΕΕ». Ηδη οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του έχουν προβάλει την οργανωμένη λαϊκή άρνηση πληρωμής της έκτακτης εισφοράς που θα κληθούν να πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι. 


Το λάφυρο της πλατείας
Στα τέλη Αυγούστου έγινε μια πρώτη προσπάθεια ανασύστασης από την καλοκαιρινή ραστώνη του κινήματος των «Αγανακτισμένων». Το ουσιαστικό ραντεβού πάντως δόθηκε τελικά στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, με τριήμερο φεστιβάλ «Αμεσης Δημοκρατίας», μεταξύ 5 και 7 του μήνα, και με το συλλαλητήριο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες. Το καλοκαίρι δεν πέρασε δίχως διεργασίες. Εγινε αποτίμηση της απήχησης που είχε η κίνηση, εντοπίστηκαν τα λάθη, κυρίως στον τομέα της καπήλευσης των χιλιάδων αυθόρμητων και γι΄ αυτό ίσως πραγματικά «Αγανακτισμένων», ενώ εξετάστηκαν και έριδες που δημιουργήθηκαν μεταξύ «αδελφών χώρων»: το... λάφυρο της πλατείας Συντάγματος ήταν πολύ μεγάλο για να μείνει εκτός διεκδίκησης των διαφόρων κινημάτων που σύστησαν τελικά τη βάση των «Αγανακτισμένων». 


ΝΕΟ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ
Το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ προστέθηκε στη συνεχιζόμενη οικονομική πολιτική και πλέον αποτελεί το πεδίο... μάχης του κινήματος το φθινόπωρο που μόλις ξεκίνησε. Μια πρώτη γεύση πήραν οι Αθηναίοι από την παρουσία κουκουλοφόρων στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της προηγούμενης Πέμπτης και ο Σεπτέμβριος αναμένεται θερμός. Από τα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια άλλωστε ενάντια στον νόμο Γιαννάκου ξεπήδησε η νέα φουρνιά του χώρου, για να γιγαντωθεί στη συνέχεια τον Δεκέμβριο του 2008 με τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Οι αντιφάσεις στα κόκκινα ερτζιανά
Η οικονομική κρίση χτύπησε τα κόκκινα ερτζιανά. Τα οικονομικά προβλήματα του τηλεοπτικού σταθμού «902» (ανήκει στο ΚΚΕ) και του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» (εκφράζει απόψεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ) ήρθαν στην επικαιρότητα με αφορμή αφενός τη διαμαρτυρία απολυμένων του «902» έξω από το κτίριο του Περισσού, αφετέρου την κήρυξη 24ωρης απεργίας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», καθώς εργαζόμενοί του παραμένουν απλήρωτοι για δύο μήνες. 


Ωστόσο υπήρξε σύγκρουση και ανταλλαγή ανακοινώσεων ανάμεσα στο ΚΚΕ, μέσω του «Ριζοσπάστη», και στους απολυμένους του «902» που κάνουν λόγο για «άδικες και εκδικητικές απολύσεις» - επειδή δεν είναι μέλη του κόμματος- και για «κλίμα γκέτο στον “902” και στο ΚΚΕ». Ο Περισσός ανταπάντησε ότι δίνουν λαβές για κατασυκοφάντηση του «902» και του ΚΚΕ ενώ γνωρίζουν ότι η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει τον «902», ο οποίος δεν λειτουργεί ως καπιταλιστική επιχείρηση. Παρέμβαση για τις απολύσεις στον «902» έκανε το κόμμα του κ. Στ. 


Μάνου Δράση, που εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «καλωσορίζει το ΚΚΕ στη σκληρή πραγματικότητα και το καλούμε να κάνει τις αναπόφευκτες αντιστοιχίσεις:Να μπει στη θέση ενός εργοδότη που βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα “κλείσιμο ή απολύσεις” και στη θέση μιας κυβέρνησης που βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα “χρεοκοπία ή απολύσεις”». 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ- το βημα


ΠΡΕΖΑ TV
11-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: