Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28, 2011

Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΒΓΑΖΕΙ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΓΙΑ EFSF


Απορρίπτει την ιδέα ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ασκώντας παράλληλα αυστηρή κριτική στις ΗΠΑ, που πρωτοστατούν στην ιδέα ενίσχυσης του Μηχανισμού.Σε ομιλία του στο γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Μπρούγκελ, ο Σόιμπλε χαρακτήρισε μάλιστα «ανόητη ιδέα» το ενδεχόμενο αυτό. «Αν αυξήσουμε τον όγκο, και δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάποιος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να έχει μια τόσο ανόητη ιδέα, το αποτέλεσμα θα ήταν οι χώρες-μέλη να έθεταν σε κίνδυνο την αξιολόγηση ΑΑΑ που έχουν. Αυτό δεν γίνεται, δεν έχει νόημα».



Η ενίσχυση των διαθεσίμων του EFSF έχει πέσει στο τραπέζι κυρίως από αμερικανικής πλευράς, με τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ να έχει θέσει ανοιχτά την ιδέα στο πρόσφατο Ecofin στην Πολωνία.


«Δεν φταίμε στις ΗΠΑ»


Ο Σόιμπλε απάντησε και στις πιέσεις που δέχονται οι Ευρωπαίοι να κάνουν κάτι τάχιστα για την επίλυση της κρίσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα προβλήματα της Ευρώπης δεν είναι η αιτία για τα προβλήματα των ΗΠΑ, ακόμη κι αν ο Ομπάμα πιστεύει το αντίθετο».


Εμφανώς ενοχλημένος, ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι είναι «πάντα πολύ πιο εύκολο να δίνεις συμβουλές σε άλλους από το να παίρνεις αποφάσεις που σε αφορούν άμεσα. Μπορώ κι εγώ να δώσω συμβουλές στην αμερικανική κυβέρνηση».


Τη Δευτέρα το βράδυ, με δηλώσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε για ακόμη μία φορά την ανυπομονησία των ΗΠΑ μπροστά στη βραδύτητα με την οποία δρουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί των χωρών της ευρωζώνης για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους.


«Οι Ευρωπαίοι περνούν μια οικονομική κρίση που τρομάζει τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν λαμβάνουν «τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε» αποφάσεις για την αντιμετώπισή της.


**Επίσης η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Ελενα Σαλγάδο διέψευσε ότι γίνονται συζητήσεις για αύξηση των διαθεσίμων του EFSF στα 2 τρισ. ευρώ. «Δεν βρίσκεται στο τραπέζι, ούτε καν έχει συζητηθεί», δήλωσε στην ισπανική τηλεόραση.


Χρηματιστηριακό πάρτι


***Οι αγορές πάντως έκαναν πάρτι χθες, εκτιμώντας ότι η συζήτηση για ενίσχυση του EFSF έχει ανοίξει πλέον για τα καλά... Οι αγορές θεωρούν ότι μόνο με ενίσχυση του EFSF μπορεί να αντιμετωπιστεί πιθανή επέκταση της κρίσης στην Ισπανία ή την Ιταλία, χώρες που χρειάζονται πολλά εκατ. ευρώ για να διασωθούν (οι πιστωτές τους), σε περίπτωση που επεκταθεί το ελληνικό ντόμινο... Τα χρηματιστήρια Φρανκφούρτης και Παρισιού έκλεισαν με άνοδο 5,29% και 5,74%, αντίστοιχα, ενώ αυτό του Λονδίνου ενισχύθηκε 4,02%.


Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
28-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: