Λιγότερο από δύο μήνες μετά την επίτευξή της, η συμφωνία της 21ης Ιουλίου βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, σχολιάζοντας ότι η συμφωνία είχε πολλά ψεγάδια από την πρώτη στιγμή.
Η βρετανική οικονομική εφημερίδα χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως τη «με διαφορά πιο περίπλοκη διάσωση χώρας μέλους της ευρωζώνης», με αποτέλεσμα ακόμα και οι υπουργοί Οικονομικών να δυσκολεύονται να εξηγήσουν τι είχαν συμφωνήσει.
Λιγότερο από δύο μήνες μετά όλα τα σκέλη της συμφωνίας, καθώς και το προηγούμενο πακέτο διάσωσης των 110 δισ. ευρώ, βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, σχολιάζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δίνη, οι κάτοχοι ομολόγων εξεγείρονται και οι ψηφοφόροι στις χώρες-πιστωτές ζητούν όλο και πιο έντονα από τους ηγέτες τους να εγκαταλείψουν την Ελλάδα»», αναφέρει ενδεικτικά το δημοσίευμα.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι ένα κεντρικό πρόβλημα ήταν η εξ αρχής βαθιά προβληματική δομή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, καθώς λόγω πολιτικών πιέσεων στο βορρά δεν προβλέπονταν μόνο παραδοσιακά δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, όπως στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Μαζί με τα δάνεια υπολογίζονταν στο πακέτο έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και μία πολύπλοκη σειρά ανταλλαγής και επιμήκυνσης ομολόγων. Όλα αυτά όμως βασίζονταν σε προβλέψεις που έχουν αρχίσει στο σύνολό τους να μοιάζουν υπεραισιόδοξες. Οικονομολόγος από τις Βρυξέλλες εκτιμά ότι ίσως χρειαστεί αναθεώρηση προς τα πάνω του ποσού των 109 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλεπόταν ως βοήθεια για την Ελλάδα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης.
Ούτως ή άλλως, τονίζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, το ποσό των 109 δισ. είναι παραπλανητικό, καθώς μόνο 34 δισ. θα δοθούν στην Ελλάδα υπό τη μορφή δανείου για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών της κυβέρνησης. «Περισσότερα από τα μισά χρήματα θα διατεθούν στη στήριξη του περίπλοκου προγράμματος επαναγοράς, ανταλλαγής και επιμήκυνσης ομολόγων», γράφει η εφημερίδα.
Για την καλύτερη κατανόηση των ελληνικών αναγκών, η εφημερίδα αναφέρει ότι τα επόμενα τρία χρόνια η Αθήνα χρειάζεται 172 δισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, ειδάλλως απειλείται με άτακτη πτώχευση. Ωστόσο, ακόμα και το ποσό ίσως έχει μεγαλώσει, καθώς η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται με μεγαλύτερο ρυθμό από όσο είχε προβλεφθεί, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τα έσοδα. «Ούτως ή άλλως, τόσο τα χρήματα που απομένουν από το πρώτο πακέτο διάσωσης καθώς και τα νέα δάνεια, όσο επίσης το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και ανταλλαγής ομολόγων μοιάζουν να κινδυνεύουν όλο και περισσότερο. Αν κάποιο καταρρεύσει, η διάσωση πρέπει να ανασκευαστεί, αλλιώς η Ελλάδα κινδυνεύει με πτώχευση», καταλήγει η εφημερίδα.
ΠΡΕΖΑ TV
13-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου