Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σημαντική δοκιμασία της εξουσίας της στην ψηφοφορία της γερμανικής Βουλής για την έγκριση των νέων εξουσιών του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης (EFSF).
Αντιμετωπίζει μια εξέγερση από ορισμένα μέλη του συνασπισμού της που φοβούνται ότι η διάσωση της Ελλάδας ισοδυναμεί με σπατάλη χρημάτων χωρίς αντίκρισμα.
Και ενώ στην Αθήνα έχουν προγραμματιστεί νέες απεργίες των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, καταφθάνουν σήμερα οι διεθνείς επιθεωρητές της τρόικα για να επαναλάβουν τις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση και να αποφασίσουν αν αυτή έχει κάνει αρκετά για να λάβει άλλα 8 δις ευρώ δανείων (6η δόση). Χωρίς τα νέα δάνεια η Ελλάδα θα ξεμείνει σύντομα από χρήματα.
Εάν στους ‘αντάρτες’ προσχωρήσουν περισσότερα από 19 μέλη του κοινοβουλευτικού συνασπισμού της Μέρκελ, τότε θα πρέπει να βασιστεί στην ταπεινωτική υποστήριξη της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων για να περάσει το νομοσχέδιο σχετικά με τις νέες εξουσίες του EFSF.
Εκτιμάται ότι αν και το νομοσχέδιο θα περάσει, η κ. Μέρκελ θα μπορούσε να αποδυναμωθεί εφόσον δεν μπορέσει να κρατήσει ενωμένο τον συνασπισμό της σε μια στιγμή κορυφαίας κρίσης της Ευρωζώνης. Ενδεχομένως, δε, να απολέσει και την ηγεσία του κόμματος ενόψει των νέων εκλογικών αναμετρήσεων.
Οι πιέσεις και οι προσπάθειες να μεταπεισθούν οι αντιφρονούντες έχουν κλιμακωθεί με τα εργατικά συνδικάτα να στηρίζουν τη Μέρκελ, αλλά τη συντηρητική συμμαχία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΙΤ) να υποστηρίζει τη καταψήφιση της πρότασης για την ενίσχυση των εγγυήσεων για την διάσωση στα 440 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό θεωρείται από πολλούς ως ανεπαρκές υπό το φως της επιδείνωσης της ελληνικής κρίσης και την απειλή μετάδοσής της σε άλλες οικονομίες με συνέπεια να συζητείται η ανάγκη η ενίσχυση προς το ταμείο να πρέπει να φθάσει τα 2 τρις, ποσό που έχει ρητά απορρίψει ο Σόιμπλε για λογαριασμό της Γερμανίας.
Επιπλέον, η καγκελάριος Μέρκελ έχει δηλώσει ότι η ψηφοφορία αυτή είναι για τη Γερμανία η βασική απόδειξη της αποφασιστικότητάς της να σώσει το ευρώ. Μολονότι έχει προσπαθήσει να διαβεβαιώσει τα μέλη του συνασπισμού ότι τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων «δεν θα πάνε χαμένα» από την υπερψήφιση της πρότασης της για την ενίσχυση του ταμείου διάσωσης, αδυνατεί, ωστόσο, να αποκλείσει ότι θα μπορούσε να χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Περιμένει, μάλιστα, το πόρισμα της τρόικα για την πορεία της Ελλάδας για να κρίνει εάν θα χρειαστεί επαναδιαπραγμάτευση του όλου πακέτου βοήθειας με μεγαλύτερο ‘κούρεμα’ από την πλευρά των ιδιωτών πιστωτών.
ΠΡΕΖΑ TV
29-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου