Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, δεν αποκλείει μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, προκειμένου να διασωθεί το ευρώ, σε άρθρο του, που δημοσιεύει σήμερα η συντηρητική εφημερίδα «Βελτ».
Οπως γράφει στο άρθρο αυτό -μεταξύ άλλων- «προκειμένου να σταθεροποιηθεί το ευρώ, δεν πρέπει να υπάρχουν πλέον βραχυπρόθεσμα απαγορευτικές σκέψεις. Σε αυτές, εν ανάγκη περιλαμβάνεται και μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, αν είναι διαθέσιμα τα προς αυτό αναγκαία εργαλεία».
Προσθέτει δε ότι «σε χώρες σαν την Ελλάδα υπάρχουν μέχρι σήμερα ανεπαρκείς προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτό μειώνει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και των αγορών στο ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει πως εμείς θα εξαρτήσουμε την προγραμματισμένη βοήθεια από το πόσο υπεύθυνα η Ελλάδα μεταρρυθμίζει τον εαυτό της».
Σενάρια χρεοκοπίας παρουσιάζει για ακόμη μία φορά και το περιοδικό «Σπίγκελ», σε ρεπορτάζ του που στηρίζεται σε ανώνυμες πηγές.
Το ρεπορτάζ έχει τίτλο «Ο Σόιμπλε ετοιμάζεται για χρεοκοπία της Ελλάδας» και υποστηρίζει ότι «οι υπάλληλοι του Σόιμπλε εξετάζουν όλα τα σενάρια, που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση στάσης πληρωμών της Ελλάδας. Σύμφωνα με αυτά, υπάρχουν δύο παραλλαγές μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Στην πρώτη, η χώρα παραμένει στην ΟΝΕ, ενώ στη δεύτερη αφήνει το ευρώ και επανέρχεται στη δραχμή. Ρόλο-κλειδί αναλαμβάνει το EFSF, το οποίο και θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να θωρακισθεί με νέες αρμοδιότητες».
Το «Σπίγκελ», που και στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει πηγές του υπουργείου Οικονομίας, για να δημοσιεύσει σενάρια περί ελληνικής χρεοκοπίας -σε περιόδους μάλιστα που κορυφώνονται οι πιέσεις εναντίον της χώρας και πάντα στις παραμονές νέας δόσης δανείου- αναφέρει και τα εξής: «Οι υπάλληλοι του Σόιμπλε ποντάρουν σε προληπτικά δάνεια, για να βοηθηθούν χώρες σαν την Ισπανία ή την Ιταλία, αν οι επενδυτές έπειτα από χρεοκοπία της Ελλάδας δεν τις δανείζουν καθόλου».
Επίσης, στο ίδιο άρθρο, με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Εσης, Χριστιανοδημοκράτης, Φόλκερ Μπουφιέρ, μιλά για ταχύτερη δυνατή δημιουργία δυνατοτήτων εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη.
Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «Αν οι προσπάθειες για λιτότητα της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι επιτυχείς, θα πρέπει να δούμε μήπως χρειαζόμαστε νέους κανόνες, που θα καθιστούν δυνατή την έξοδο μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ».
Το ίδιο περιοδικό δημοσιεύει και συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Σοσιαλδημοκράτη, Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος και ζητά την άμεση τροποποίηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών, καθώς όπως λέει: «Οσα λέγονται για το ότι καμιά χώρα δεν πρέπει να εγγυάται για τα χρέη μιας άλλης, είναι πλάνη, που κατέπεσε μπροστά στην πραγματικότητα της κρίσης. Οι πολιτικοί πρέπει να εξηγήσουν στον κόσμο ότι η Γερμανία επωφελείται πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά από τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό σημαίνει ότι φυσικά και πρέπει οι Γερμανοί να πληρώσουν».
Ο Στάινμπρουκ θεωρεί ότι η καθιέρωση ευρωομολόγων θα έχει νόημα, μόνον ύστερα από μια τροποποίηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών.
Οπως πιστεύει, πρέπει να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός θεσμός, που θα τα εκδίδει, θα τα ελέγχει και θα επιβάλλει κυρώσεις σε περιπτώσεις παράβασης.
Προσθέτει δε: «Μια χώρα που θέλει να επωφεληθεί των ευρωομολόγων, θα πρέπει να είναι έτοιμη να εκχωρήσει ένα μέρος της δημοσιονομικής κυριαρχίας της σε ανεξάρτητους θεσμούς».
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
12-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου