Σάββατο, Σεπτεμβρίου 24, 2011

PRIVE ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ…ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


Το ελληνικό Δημόσιο επί δεκαέξι χρόνια αναλαμβάνει τις σπουδές, την ειδίκευση και τη μετεκπαίδευσή τους στο εξωτερικό και εν συνεχεία τους στέλνει στην "αγκαλιά" της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Πρόκειται για τους στρατιωτικούς γιατρούς που δεν πληρώνουν αλλά μόνο πληρώνονται...

Δικαίως οι στρατιωτικοί γιατροί θεωρούνται η "ελίτ" της ιατρικής. Ενώ δεν πληρώνουν δεκάρα τσακιστή για τις σπουδές και τη μετεκπαίδευσή τους, όταν μπαίνουν στην παραγωγή δεν περιορίζονται απλώς στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Τους δίνεται η δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης να κάνουν και ακαδημαϊκή καριέρα...
Με όλα αυτά τα προνόμια οι στρατιωτικοί γιατροί ξεμυαλίζονται ευκολότερα. Φροντίζουν να αποστρατεύονται πιο γρήγορα χωρίς να έχουν κάνει απόσβεση του κόστους σπουδών και εξειδίκευσής τους. Μα και όσοι παραμένουν στο στράτευμα εκμεταλλεύονται προς όφελός τους τις δυνατότητες που τους παρέχουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Οπως αποκαλύπτεται σε σχετική έρευνα του υπουργείου Αμυνας, τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε πριβέ κλινικές για την εξυπηρέτηση της πελατείας των γιατρών! Τα στοιχεία, συγκλονιστικά και άκρως αποκαλυπτικά από πρόσφατη έρευνα που έκανε το υπουργείο Αμυνας.
Ενδεικτική η περίπτωση του ΝΙΜΤΣ. Από τον κύκλο εργασιών όλων των στρατιωτικών νοσοκομείων προέκυψε ότι στα εξωτερικά ιατρεία του 424 της Θεσσαλονίκης και του 401 της Αθήνας το 2010 εξυπηρετήθηκαν 150.000 ασθενείς σε καθένα από αυτά, ενώ στο ΝΙΜΤΣ εξυπηρετήθηκαν μόνο 50.000 ασθενείς. Μάλιστα εκ των νοσηλευομένων στο ΝΙΜΤΣ το 35% είναι μη δικαιούχοι και οι μισοί από αυτούς προσήλθαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ως... έκτακτα περιστατικά, προφανώς δασκαλεμένοι από τους θεράποντες ιατρούς. Αλλωστε αποτελεί "κοινό μυστικό" στα στρατιωτικά νοσοκομεία ότι συγκεκριμένος αριθμός κλινών διατίθεται στους διευθυντές κλινικών προκειμένου να εξυπηρετήσουν ιδιώτες ασθενείς τους.
Καθυστέρηση
Φυσικά και στα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τις ημέρες νοσηλείας στρατιωτικών και ιδιωτών, δικαιούχων ή μη. Ούτε ποτέ είχε υπολογιστεί το κόστος ανά κλινική σε σχέση με τον αριθμό νοσηλευομένων. Είναι σαφές ότι όσο καθυστερεί η ένταξη των στρατιωτικών νοσοκομείων στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα "Φίλιππος", αυτά παραμένουν "ξέφραγο αμπέλι"...
Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα του υπουργείου Αμυνας είναι ο μη ορθολογικός τρόπος απονομής των ειδικοτήτων στους στρατιωτικούς γιατρούς, ο οποίος δεν είναι προς όφελος και σύμφωνα με τις ανάγκες του Υγειονομικού Σώματος.Σήμερα παρατηρείται υπερπληθώρα σε δημοφιλείς και προσοδοφόρες ειδικότητες όπως ψυχιάτρων, καρδιολόγων, παιδιάτρων και πλαστικών χειρουργών! Ενώ κενά υπάρχουν σε ειδικότητες όπως γυναικολόγων, δερματολόγων...
Παρατηρούνται δηλαδή μεγάλες αποκλίσεις ανά ειδικότητα που φαίνεται ότι επηρεάζουν αρνητικά την εύρυθμη λειτουργία όλων των στρατιωτικών νοσοκομείων. Το ΝΙΜΤΣ, για παράδειγμα, έχει δέκα υπεράριθμους γιατρούς (5 χειρουργούς, 2 ακτινολόγους, 2 μικροβιολόγους και 1 αναισθησιολόγο).
Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει δεκαετής προγραμματισμός, και ενώ η Διεύθυνση Υγειονομικού γνωρίζει σε ποιες ειδικότητες υπάρχουν ελλείψεις δεν υποχρεώνει τους στρατιωτικούς ιατρούς να τις λάβουν. Μια "μαύρη τρύπα" που εντοπίστηκε είναι αυτή της διάθεσης γιατρών από την οργανική τους θέση σε άλλο νοσοκομείο κατά τις απογευματινές ώρες! Και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς προλαβαίνει ένας στρατιωτικός γιατρός να κάνει καλά τη δουλειά του το πρωί στο νοσοκομείο όπου ανήκει οργανικά, το απόγευμα να κάνει ιατρείο σε άλλο νοσοκομείο, και παράλληλα να "πετάγεται" στο ιδιωτικό θεραπευτήριο και να παραμένει σε λειτουργία το ιδιωτικό του ιατρείο. Προφανώς, από όλες τις δραστηριότητές του κάποιες δεν κάνει καλά.
Επίσης παρατηρήθηκε ότι ενώ ορισμένοι στρατιωτικοί γιατροί θα έπρεπε να έχουν προαχθεί στον βαθμό του ταξιάρχου, επέλεξαν να μείνουν στάσιμοι -προφανώς με τη συναίνεση των προϊστάμενων κλιμακίων- ώστε να καθίστανται ισόβιοι διευθυντές κλινικών!
Συνηθης πρακτική των γιατρών
Προβλήματα από την πρόωρη αποστράτευση
Η Διεύθυνση Υγειονομικού παραδέχεται ότι: "Οι στρατιωτικοί γιατροί είναι υψηλής εξειδίκευσης και εμπειρίας, οι οποίοι ωστόσο για διαφόρους λόγους αποχωρούν πρόωρα από τον ενεργό Στρατό". Η αρμόδια Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ υπογραμμίζει το πρόβλημα της πρόωρης αποχώρησης έχοντας υπόψη της ότι τα συγκεκριμένα στελέχη αποκτούν επιστημονική έμπειρα δέκα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους από τη ΣΣΑΣ, έχοντας πια τον βαθμό του Ταγματάρχη.
Οπως τονίζεται στη σχετική μελέτη: "Ο μεγάλος αριθμός των αποχωρούντων πρόωρα στελεχών δημιουργεί προβλήματα. Η απώλεια εμπείρων στελεχών στην πιο παραγωγική ηλικία, για ένα υγειονομικό σύστημα είναι προφανώς αντιοικονομική και αντιπαραγωγική".
Σύμφωνα με την ίδια τη Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, η δυνατότητα της κατ' εξαίρεση ιδιωτικής άσκησης του επαγγέλματος στους στρατιωτικούς γιατρούς δημιουργεί τις εξής παρενέργειες:
Παρασύρονται σε αποστρατεία πρόωρα, αξιωματικοί στην πιο παραγωγική ηλικία (αντισυνταγματάρχες - συνταγματάρχες). Κάθε χρόνο ο αριθμός των στρατιωτικών γιατρών που αποστρατεύεται είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με όλων των άλλων Σωμάτων από τις παραγωγικές σχολές.
Νέοι Ιατροί (λοχαγοί - ταγματάρχες) μετά την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής προσλαμβάνονται σε ΑΕΙ ως λέκτορες, παραιτούμενοι από τις Ενοπλες Δυνάμεις χωρίς να υποχρεούνται σε εξόφληση οικονομικών υποχρεώσεων, εκμεταλλευόμενοι σχετική τροπολογία νόμου.
Αρνηση των Ιατρών (χρησιμοποιώντας κάθε είδους μέσον) να μετατεθούν ή να τοποθετηθούν σε θέσεις που τους στερούν οικονομικά οφέλη, είτε άμεσα είτε έμμεσα, με τη μορφή επαγγελματικών εμπειριών, επαφών και τίτλων, με έσχατο μέσο άρνησης την υποβολή παραίτησής τους.
Η ελίτ
Τα προνόμια των στρατιω-τικών γιατρών
Δυνατότητα μετεκπαίδευσης εξειδίκευσης στο εξωτερικό (με ανάληψη υποχρέωσης επιπλέον παραμονής στο στράτευμα).
Δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών διατριβών, επιστημονικών εργασιών, όπως επίσης παρακολουθούν και συμμετέχουν σε συνέδρια, επιστημονικά συμπόσια, ημερίδες.
Τα στελέχη του Υγειονομικού, έχουν τη δυνατότητα να είναι μέλη επιστημονικών εταιρειών και κολεγίων του εσωτερικού και εξωτερικού και να εκλέγονται στα ανώτατα όργανα αυτών.
Επιτρέπεται η άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος (με ό,τι αυτό συνεπάγεται - π.χ. κύριο μέλημα κάποιων μπορεί να είναι το ιδιωτικό ιατρείο και όχι το Στρατιωτικό Νοσοκομείο).
Υπηρετούν ανάλογα με τον βαθμό τους, σε κατάλληλες θέσεις, προς απόκτηση κυρίως διοικητικής και επιτελικής εμπειρίας.
Συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στα προβλεπόμενα Σχολεία του Υγειονομικού Σώματος κάθε κλάδου.
Συμμετέχουν ανάλογα με την ειδικότητά τους, σε διάφορα σχολεία όπως Σχολεία Ειδικών Δυνάμεων, Καταδυτικής και Αεροπορικής Ιατρικής και αντίστοιχα σχολεία εξωτερικού.
Φοιτούν σε στρατιωτικές σχολές όπως (ΑΔΙΣΠΟ, ΣΕΘΑ).
Υπηρετούν σε διάφορες θέσεις στο εσωτερικό ή το εξωτερικό (ΝΑΤΟ, ειρηνευτικές αποστολές), εφόσον προβλέπεται και το επιθυμούν, αποκομίζοντας ανάλογη εμπειρία.
Ο τελικός βαθμός εξέλιξής τους είναι υποστράτηγος, υποναύαρχος και υποπτέραρχος.
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
demos@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ


ΠΡΕΖΑ TV
24-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: