Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 19, 2011

ΣΕΝΑΡΙΟ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ-ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΜΙΛΑΕΙ ΤΟ «SPIEGEL»


Η ελληνική κρίση κυριαρχεί στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία εξακολουθούν να αναφέρονται σε ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, αξιοσημείωτο ωστόσο είναι δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας που αναγνωρίζει τις διεκδικήσεις της Ελλάδας για τις αποζημιώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Στην πιθανότητα καθυστέρησης στην έναρξη λειτουργίας του EFSF αναφέρεται δημοσίευμα στο νέο τεύχος του "Der Spiegel" που κυκλοφορεί σήμερα. Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να μην είναι έτοιμος να τεθεί σε λειτουργία ο νέος, διευρυμένος μηχανισμός διάσωσης στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά μόλις περί τα μέσα Οκτωβρίου.
Κάτι τέτοιο δεν είναι φοβερό, λένε στην καγκελαρία και στο υπουργείο Οικονομικών, γιατί ενδεχόμενη στάση πληρωμών της Ελλάδας, αν γίνει, πρέπει να αναμένεται έπειτα από 4 έως 5 εβδομάδες.
Πάντως -σημειώνεται ακόμη- από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν μειωθεί οι πιθανότητες να φτάσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο και αντίστοιχα έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες της Ελλάδας να λάβει την επόμενη δόση.
Πρωτοσέλιδο άρθρο με τον τίτλο "Οφείλουμε ακόμα χρήματα στους Ελληνες;" και υπότιτλο "Λέγεται στην Αθήνα ότι υπάρχουν ακόμα ανοικτοί λογαριασμοί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο" δημοσιεύει η "Welt am Sonntag". Αναφέρεται στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, αλλά και του κατοχικού δανείου, ύψους 476 εκατ. μάρκων, το οποίο είχε παράσχει η Ελλάδα στη Γερμανία, χωρίς η τελευταία ποτέ να το αποπληρώσει.
Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι "εάν αυτά τα χρήματα τα θεωρήσει κανείς ως κανονικό δάνειο κι όχι ως μια εκ των συμβατικά διευθετημένων πολεμικών ζημιών, τότε θα μπορούσαν θεωρητικά ακόμα και σήμερα αυτές οι απαιτήσεις να έχουν ισχύ". Υπολογίζει μάλιστα ότι θα μπορούσε η σημερινή οφειλή να κυμαίνεται στα 70 δισ. ευρώ.
ΕΘΝΟΣ


ΠΡΕΖΑ TV
19-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: