Δύο χρόνια στον κλοιό της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα και οι πολίτες της έχουν πληγεί από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της χώρας για την αποφυγή μιας χρεοκοπίας που θα είχε καταστροφικές συνέπειες στην Ευρώπη.
Οπως αναφέρει η WSJ, οικονομικός πόνος είναι το τίμημα που πληρώνουν η Ελλάδα και η Ευρώπη για την προστασία του ευρώ. Αλλά καθώς η ελληνική οικονομία παραπαίει, η κοινωνία βρίσκεται σε αναταραχή και εγείρονται ερωτήματα για το πόσο ακόμα οι Ελληνες θα είναι σε θέση να υπομένουν αυτήν την πίεση.
Το ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε κατά 7% σε σχέση με πέρυσι, η ανεργία βρίσκεται πάνω από το 16%, ενώ αύξηση παρουσιάζουν η εγκληματικότητα, οι άστεγοι, η μετανάστευση και οι προσωπικές χρεοκοπίες.
Η πιο δραματική ένδειξη της οικονομικής δυσπραγίας στην Ελλάδα, ωστόσο, είναι η αύξηση των αυτοκτονιών.
Οι καταγεγραμμένες αυτοκτονίες έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το χρονικό διάστημα πριν την κρίση, φτάνοντας τους 6 ανά 100.000 κατοίκους το χρόνο, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Υγείας και την φιλανθρωπική οργάνωση Κλίμακα.
Περίπου 40% περισσότεροι Ελληνες έγιναν αυτόχειρες το πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι, αναφέρει το υπουργείο.
Αλλοι έκαναν απόπειρες αυτοκτονίας. Την περασμένη Παρασκευή, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας 50χρονος που αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα αυτοπυρπολήθηκε έξω από τράπεζα στην Θεσσαλονίκη και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.
Οι αυτοκτονίες έχουν επίσης αυξηθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης από τότε που άρχισε η οικονομική κρίση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, κάνοντας αναφορά και στην Ελλάδα.
Κι ενώ μερικές χώρες έχουν υψηλότερα ποσοστά καταγεγραμμένων αυτοκτονιών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ψυχίατροι λένε ότι τα δεδομένα από την Ελλάδα υποεκτιμούν το γεγονός της αυτοκτονίας, καθώς φέρει ένα αποτελεί ισχυρό στίγμα για τους Ελληνες.
Η ελληνορθόδοξη εκκλησία απαγορεύει την κηδεία στους αυτόχειρες, με εξαίρεση αυτούς που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες. Συχνά οι οικογένειες αυτοχείρων καλύπτουν την αυτοκτονία με το "πέπλο" του ατυχήματος.
Η γραμμή υποστήριξης για τις αυτοκτονίες της μη κυβερνητικής οργάνωσης Κλίμακα, συνήθιζε να δέχεται τέσσερις στις δέκα κλήσεις ημερησίως, αλλά τώρα ανέρχονται σε πάνω από 100, όπως επισημαίνει ένας εκ των ψυχολόγων.
Αυτός που καλεί την γραμμή έχει συνήθως ένα συγκεκριμένο προφίλ: ανδρας, ηλικίας 35 – 60 και οικονομικά κατεστραμμένος. "Εχει χάσει την ταυτότητά του ως σύζυγος και παροχος και δεν μπορεί πλέον να είναι "άνδρας" όπως προστάζει η κουλτούρα μας", προσθέτει ο ψυχολόγος.
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
20-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου