AΠOΦAΣIΣMENEΣ να εφαρμόσουν άμεσα ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας σε ό,τι αφορά το κόστος λειτουργίας τους είναι οι τράπεζες και ήδη η απόφαση για τις πρώτες οριζόντιες μειώσεις μισθών κατά 10% είναι ειλημμένη.
Η μέχρι σήμερα πολιτική μείωσης των δαπανών που έχει υιοθετηθεί δεν έχει περιλάβει μειώσεις μισθών, καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα οι διαπραγματεύσεις με την ΟΤΟΕ για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Οι πρώτες μάλιστα συζητήσεις τραπεζιτών - εργαζομένων την περασμένη άνοιξη κατέληξαν σε αδιέξοδο καθώς οι πρώτοι ζήτησαν οριζόντια μείωση μισθών της τάξης ακόμη και του 10%, ενώ η ΟΤΟΕ αντιπρότεινε τριετές «πάγωμα» μισθών με τη δέσμευση της διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Πλέον τα περιθώρια λειτουργίας των τραπεζών είναι ασφυκτικά, οι τραπεζικές εργασίες βρίσκονται στο ναδίρ και η απόφαση για μείωση των μισθών κατά 10% εμφανίζεται ως αναγκαστική προκειμένου να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις. Μάλιστα το όφελος εκτιμάται ότι ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 400 εκατ. ευρώ για το σύνολο των τραπεζών.
Την ίδια στιγμή, κύκλοι της ΟΤΟΕ επισημαίνουν ότι «μια πρόταση η οποία θα εμπεριείχε ως αντάλλαγμα τη διασφάλιση της απασχόλησης των υπαλλήλων θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για συζήτηση», οι οποίοι ωστόσο πιστεύουν ότι τον απαράβατο αυτόν όρο για την Ομοσπονδία δεν μπορούν να τον εγγυηθούν –σε αυτή τη χρονική στιγμή– οι διοικήσεις των τραπεζών.
Τις εξελίξεις στις τράπεζες πυροδοτεί –περαιτέρω– η υπογραφή της ειδικής σύμβασης στην οποία κατέληξαν η διοίκηση του ΟΤΕ και η Ομοσπονδία, με την οποία μειώνονται κατά 11% οι μισθοί των υπαλλήλων, μεσοσταθμικά σε τρία χρόνια, αλλά ταυτοχρόνως προβλέπεται σαφής ρήτρα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Η σύμβαση αυτή αναμένεται να συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, υπό την αίρεση της διασφάλισης του προσωπικού από τυχόν απολύσεις.
Μείωση προσωπικού
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι δαπάνες προσωπικού εμφανίζονται χαμηλότερες στα οικονομικά αποτελέσματα των προηγούμενων τριμήνων, ως αποτέλεσμα της μείωσης προσωπικού, κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων ή εθελούσιων αποχωρήσεων.
Το τελευταίο δωδεκάμηνο, ο αριθμός των εργαζομένων στις τράπεζες μειώθηκε κατά περίπου 2.300 άτομα, χωρίς να αναπληρώνονται οι θέσεις εργασίας. Με τις εθελούσιες αποχωρήσεις οι τράπεζες προσδοκούν, τα επόμενα έτη, περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους προσωπικού και, κατ' επέκταση, των συνολικών δαπανών.
Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι, ανά τράπεζα, η μείωση του προσωπικού είναι κατά μέσο όρο 200 με 250 άτομα ετησίως μέσω συνταξιοδότησης, ενώ οι «παλαιότερες» τράπεζες, όπως η Εθνική, εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερα μεγέθη. Eιδικά στην ATEbank, λόγω του σχεδίου αναδιάρθρωσης, ο συνολικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος, όπως και στην Εμπορική Τράπεζα.
Μείωση του προσωπικού καταγράφεται και στις θυγατρικές εκτός Ελλάδας, εκεί μάλιστα οι περικοπές γίνονται ευκολότερα λόγω της ευελιξίας του εργασιακού καθεστώτος. Οι στόχοι για κλείσιμο καταστημάτων είναι πιο φιλόδοξοι στο δίκτυο εξωτερικού, ενώ στην Ελλάδα κάθε τράπεζα κλείνει 5 με 10 καταστήματα, είτε γιατί κάποια γειτνιάζουν είτε γιατί λειτουργούν σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν σημαντικές εργασίες, οπότε συγχωνεύονται με άλλα.
Υπολογίζεται ότι η μείωση του προσωπικού φθάνει τουλάχιστον το 3% ετησίως, με τον τρόπο που περιγράφηκε, δηλαδή οικειοθελείς αποχωρήσεις/συνταξιοδοτήσεις και μη αναπλήρωση των αποχωρούντων.
Μειώσεις προσωπικού λαμβάνουν χώρα πιο εύκολα σε εργαζομένους των ομίλων που δεν διέπονται από το καθεστώς των τραπεζοϋπαλλήλων και, για παράδειγμα, απασχολούνται σε εγχώριες θυγατρικές με σχέση ιδιωτικού δικαίου, οπότε δεν ανανεώνονται συμβάσεις.
Σε αρκετές των περιπτώσεων, πάντως, γίνεται προσπάθεια μετακίνησης σε άλλες θέσεις, με χαμηλότερες αποδοχές, προκειμένου να διασωθεί η θέση εργασίας. Μείωση προσωπικού κατά 160 άτομα πέτυχε η Τράπεζα Πειραιώς μέσω του προγράμματος sabbatical, που διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και εξοικονομεί 3 εκατ. ευρώ ετησίως.
Συγχωνεύουν θυγατρικές
Παράλληλα με τη μείωση του μισθολογικού κόστους και τη συρρίκνωση των δικτύων καταστημάτων, οι διοικήσεις των τραπεζών, σε μια προσπάθεια να επιταχύνουν τη συμπίεση του λειτουργικού κόστους, επεξεργάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, και τις συγχωνεύσεις δι'Α απορροφήσεων των θυγατρικών του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αρκετές είναι οι τράπεζες, κυρίως οι μεγάλες, που επεξεργάζονται σχέδια για δραστική συρρίκνωση του αριθμού των θυγατρικών τους στον χρηματοπιστωτικό τομέα, προκειμένου οι τελευταίες να μετατραπούν σε εσωτερικές διευθύνσεις, χωρίς αυτόνομη διοικητική δομή και λιγότερο προσωπικό.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει χρηματιστηριακές εταιρίες, εταιρίες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, leasing, factoring κ.ά. και γενικά όλες εκείνες τις εργασίες που με τις σημερινές συνθήκες δεν προσφέρουν τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα και τα οποία μάλιστα αναμένεται να συνεχισθούν και για τα επόμενα χρόνια.
Πρόκειται για θυγατρικές που σχετικά εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε απλές διευθύνσεις, χωρίς ανεξάρτητη διοίκηση και δικά τους γραφεία, ενώ σημαντικό είναι το κόστος που θα εξοικονομηθεί με τη συνακόλουθη μείωση προσωπικού και τους μισθούς που θα εκλείψουν.
Κ. Παπαγρηγόρης-εξπρεσ
ΠΡΕΖΑ TV
10-10-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου