Αρχισαν χθες να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα απορριμματοφόρα σε δρόμους της Αττικής, μετά την επίδοση των φύλλων επίταξης σε εργαζομένους στην καθαριότητα των δήμων.
Επειτα από 20 ημέρες κινητοποιήσεων από τους δημοτικούς υπαλλήλους και αφού έχουν συσσωρευθεί περισσότεροι από 120.000 τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους, ξεκίνησε να υλοποιείται αργά χθες το βράδυ η κυβερνητική απόφαση για πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων και επίταξη των οχημάτων.
Οπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής ολοκληρώθηκε χθες η αποστολή στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές 8.095 φύλλων επίταξης οδηγών, συνοδών και εργατών απορριμματοφόρων σε 64 από τους 66 δήμους - στον Πόρο και στις Σπέτσες γινόταν κανονικά η αποκομιδή όλες τις ημέρες των κινητοποιήσεων. Είχε προηγηθεί επίσης και η αποστολή άλλων 1.694 φύλλων επίταξης για τα οχήματα των δήμων.
Με αργούς ρυθμούς ωστόσο γινόταν η επίδοση των φύλλων πολιτικής επιστράτευσης και είναι ενδεικτικό πως μόλις 300 εργαζόμενοι - απασχολούνται κυρίως στους Δήμους Αθηναίων, Γλυφάδας και Μεταμόρφωσης - είχαν πάρει στα χέρια τους τα σχετικά έγγραφα και βάσει της απόφασης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ) θα αναλάμβαναν καθήκοντα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Αθηναίων, από τους συνολικά 1.600 εργαζόμενους στην καθαριότητα είχαν εμφανιστεί μέχρι αργά χθες το βράδυ στην υπηρεσία τους περίπου 100 υπάλληλοι. Συνδικαλιστικά στελέχη εκτιμούσαν εξάλλου πως η επίδοση των φύλλων επίταξης στους εργαζομένους θα ολοκληρωθεί πλήρως έως την ερχόμενη Δευτέρα.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αφού ξεκινήσει η καθολική λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων, θα απαιτηθούν περίπου δύο εβδομάδες ώστε να γίνει η αποκομιδή όλων των σκουπιδιών από τους δρόμους.
Στη Θεσσαλονίκη. Και χθες παρέμεινε στα λόγια η επιστράτευση των εργαζομένων της καθαριότητας στους έξι δήμους του νομού. Δεδομένου ότι το κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που σύμφωνα με την υπουργική απόφαση όφειλε να κινήσει τη διαδικασία επίταξης, είναι υπό κατάληψη, η Αστυνομία κλήθηκε να αναλάβει τη συλλογή των στοιχείων. Ωστόσο, οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία των εργαζομένων, με το αιτιολογικό ότι θα έπρεπε να τα δώσουν στην περιφέρεια. Ούτε στους Δήμους Κορδελιού-Ευόσμου και Αμπελοκήπων-Μενεμένης ήταν δυνατή η συλλογή των στοιχείων των εργαζομένων, καθώς και τα δύο δημαρχεία βρίσκονται υπό κατάληψη. Ο μόνος που έδωσε στοιχεία ήταν ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, όμως εκεί παραμένει υπό κατάληψη το αμαξοστάσιο.
ΤΑ ΝΕΑ
ΠΡΕΖΑ TV
21-10-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου