Κλιματικές αλλαγές, καταστροφή των φυσικών πόρων και βαθμιαία αύξηση της τιμής των τροφίμων, δημιουργούν επισιτιστική κρίση και οδηγούν 1, 7 δισ. ανθρώπους στην εξαθλίωση, σύμφωνα με έρευνα της ανθρωπιστικής οργάνωσης ActionAid, την ίδια ώρα που ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (FAO) του ΟΗΕ, στην ετήσια έκθεσή του, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευάλωτες κοινωνικές τάξεις σε σχέση με τις τιμές των τροφίμων.
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μπουρούντι, Νότια Αφρική, Αϊτή, Μπαγκλαντές, Ζάμπια, Ινδία, Σιέρρα Λεόνε, Αιθιοπία και Ρουάντα, χώρες με το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι οι 10 πιο ευάλωτες από τις 28 φτωχές χώρες στις οποίες διενεργήθηκε η έρευνα της οργάνωσης ActionAid «Στο χείλος του γκρεμού: ποιος είναι καλύτερα προετοιμασμένος για την κλιματική και επισιτιστική κρίση;».
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της ActionAid Ελλάς, Γεράσιμος Κουβαράς, "φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος της η εποχή των φτηνών τροφίμων για όλους μας, καθώς οι εντατικές και μεγάλης κλίμακας καλλιέργειες φτωχαίνουν τόσο τη γη και υποβαθμίζουν τόσο το περιβάλλον, που μειώνεται η δυνατότητά του να μας θρέψει. Ταυτόχρονα, οι αλλαγές στο κλίμα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τις σοδειές, είτε πρόκειται για παρατεταμένες ξηρασίες, όπως συμβαίνει τώρα στην Ανατολική Αφρική, είτε για πλημμύρες, όπως συμβαίνει τώρα στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές».
Οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και η μεγάλη βιασύνη ξένων επενδυτών να ελέγξουν πόρους όπως το πετρέλαιο, τα ορυκτά, τα βιοκαύσιμα και το νερό, θα μπορούσαν να αφήσουν εκατομμύρια από τους πιο φτωχούς χωρίς αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις για να παράγουν επαρκή τροφή. Μόνο στην Αφρική, περισσότερα από 6 εκατομμύρια εκτάρια υποβαθμισμένης γης πρέπει να αναβαθμιστούν για να ανταποκριθούν στην αύξηση του πληθυσμού μέχρι το 2050.
«Το πόσο βιώσιμος», αναφέρει ο Γ. Κουβαράς, «θα είναι ο κόσμος μας, θα εξαρτηθεί τελείως από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε την τριπλή αυτή κρίση κλιματικής αλλαγής, αφού 44 εκατ.περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να οδηγηθούν σε ακραία φτώχεια, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των τροφίμων».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο FAO, που επισημαίνει ότι οι δείκτες τιμών των τροφίμων παγκοσμίως έφθασαν σε ύψη ρεκόρ το Φεβρουάριο και αποτέλεσαν έναν παράγοντα στις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
"Η ρευστότητα στις τιμές καθιστά επίσης τους μικρούς αγρότες και τους φτωχούς καταναλωτές ακόμη πιο ευάλωτους στη φτώχεια. Καθώς η τροφή αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος του μικρού αγρότη ή του προϋπολογισμού του φτωχού καταναλωτή, σημαντικές αλλαγές στις τιμές είχαν σημαντικές συνέπειες", αποκαλύπτει η υπηρεσία του ΟΗΕ στην ετήσια έκθεσή της για την επισιτιστική ανασφάλεια.
Σύμφωνα με τον FAO, που συνέταξε την έκθεση μαζί με δύο άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ, που ειδικεύονται στην καταπολέμηση της πείνας και στην αγροτική ανάπτυξη, το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη (FIDA) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΡΑΜ), "οι υψηλές και ασταθείς τιμές θα διατηρηθούν" κατά τα φαινόμενα μελλοντικά.
"Η ζήτηση των καταναλωτών από χώρες των οποίων οι οικονομίες γνωρίζουν ανάπτυξη θα αυξηθεί, ο (παγκόσμιος) πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται και κάθε νέα ζήτηση βιοκαυσίμων θα υποβάλει σε μεγαλύτερη πίεση το επισιτιστικό σύστημα", διευκρινίζει η υπηρεσία.
Σύμφωνα με τον FAO, "σημαντικές αλλαγές στις τιμές βραχυπρόθεσμα μπορεί να έχουν συνέπειες μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη", όπως για παράδειγμα μια κακή διατροφή των παιδιών που μπορεί να μειώσει τις μαθησιακές τους ικανότητες και να επιβραδύνει τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη στην εν λόγω χώρα.
Ορισμένες χώρες κατάφεραν να αποφύγουν την επισιτιστική κρίση λαμβάνοντας μέτρα απομόνωσης, όπως την απαγόρευση εξαγωγής δημητριακών, αλλά αυτό το είδος της απόφασης οδηγεί αναπόφευκτα σε "μια αύξηση των τιμών και στην αστάθεια των τιμών στις διεθνείς αγορές". Απέναντι σε αυτού του είδους την κατάσταση, ο FAO προτείνει "μια στρατηγική επισιτιστικής ασφάλειας που θα βασίζεται στο συνδυασμό της αυξημένης παραγωγικότητας στη γεωργία και σ' ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στις εμπορικές ανταλλαγές".
Οι επενδύσεις στη γεωργία παραμένουν βασικής σημασίας "για μια διαρκή επισιτιστική ασφάλεια μακροπρόθεσμα. Ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της τοπικής παραγωγής, αυξάνουν τα κέρδη των αγροτών και καθιστούν την τροφή πιο προσβάσιμη για τους φτωχούς", σύμφωνα με τον FAO.
ΠΡΕΖΑ TV
10-10-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου