Κυριακή, Οκτωβρίου 02, 2011

20 ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ…ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ!!!


Μεταξύ ενός ανυπολόγιστου αριθμού ασθενών γαντζωμένων στη ζωή από κλωστές που λεπταίνουν διαρκώς λόγω της υποβάθμισης των υπηρεσιών υγείας στη χώρα, υπάρχει μια μικρή ομάδα που δεν μπορεί να κρυφτεί.Είναι καμιά εικοσαριά όλοι κι όλοι, αλλά προδίδονται κάθε φορά που τα «τικ τακ» της τεχνητής καρδιάς τους πυκνώνουν μαζί με την αγωνία τους. Κι αυτή εντείνεται, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων ανταλλακτικών με τα οποία θα έπρεπε κάθε λίγους μήνες να δίνεται παράταση στη λειτουργία των συσκευών.
Ηχώντας σαν μια συστοιχία ωρολογιακών βομβών σε αντίστροφη μέτρηση, μια ομάδα απ' αυτούς μαζεύτηκε πριν από λίγες μέρες γύρω από ένα τραπέζι κάπου κοντά στο «Ωνάσειο». Αναζητούσαν τρόπους να πείσουν το καρδιοχειρουργικό κέντρο, που έχει γίνει κέντρο αναφοράς της ζωής τους, να τους εξασφαλίσει τα πολυπόθητα ανταλλακτικά.



Εκεί πληροφορήθηκαν μέσω του αντιπροέδρου του Συλλόγου Μεταμόσχευσης Καρδιάς, Πέτρου Κακολύρη, πως όλα εξαρτώνται από τη διευθέτηση ενός χρέους, ύψους περίπου 3,75 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για τις οφειλές του νοσοκομείου προς την εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού «Φοίνιξ», που εισάγει τις τεχνητές καρδιές και τα ανταλλακτικά τους. Η εταιρεία, μάλιστα, ζητάει να προστεθεί μια χρέωση άλλων 270.000 ευρώ για επιπλέον τεχνική υποστήριξη, «για μηχανήματα των οποίων οι εγγυήσεις έχουν λήξει».


Ενας από τους καρδιοπαθείς, ο Νίκος Συναδινάκης, είχε καταλάβει πολύ καλά την κρισιμότητα αυτής της διευθέτησης. Ελάχιστες ώρες νωρίτερα χαροπάλευε επειδή μια μεμβράνη στην αντλία της συσκευής του είχε σπάσει ξαφνικά. Χρειάστηκε να νοσηλευτεί πάνω από μια μέρα μέχρι να έρθει από τη Θεσσαλονίκη μια καινούρια.


Δίπλα του ο Νίκος Αλεξίου ερχόταν από έκτακτη εξέταση γιατί είχε παρουσιάσει αιμορραγία (τις επόμενες μέρες χρειάστηκε επίσης νοσηλεία). Και πιο πέρα η Ι. Λ. εκπροσωπούσε τον άντρα της, που νοσηλευόταν επί μέρες (15, όπως αποδείχτηκε), για λόγους ασφαλείας μέχρι να έρθουν τα δικά του ανταλλακτικά και ο οποίος είχε νωρίτερα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.


Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν ανεπισήμως οι ασθενείς, η εμπλοκή στις αποπληρωμές συνδέεται πιθανότατα και με το υψηλό κόστος των συσκευών. Κατά τον Π. Κακολύρη, κοστίζουν 150.000-200.000 ευρώ (ανάλογα με το μοντέλο και την προμηθεύτρια εταιρεία). Αλλοι ασθενείς και συγγενείς έχουν πληροφορηθεί από τους ίδιους τους καρδιοχειρουργούς πως υπάρχουν τεράστιες διαφορές: ένα μηχάνημα που στην Ελλάδα κοστολογείται 240.000, στη Γερμανία μπορεί να κάνει 70.000 ευρώ.


«Αυτό συμβαίνει γιατί στη Γερμανία τα νοσοκομεία πληρώνουν τους προμηθευτές σε 15 μέρες. Επίσης εκεί χρεώνονται επιπλέον αν π.χ. χρειαστούν κι άλλα υλικά ή κάποιον τεχνικό επειγόντως. Εμείς εδώ τα συμπεριλαμβάνουμε όλα στη συνολική υποστήριξη. Και υπολογίζουμε μια επιβάρυνση 8-10% ετησίως στο χρηματοοικονομικό κόστος, γιατί τόσο μας κοστίζει το να δανειζόμαστε ώστε να μπορούμε να λειτουργούμε αφού το κράτος μας πληρώνει με τόση καθυστέρηση», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Φοίνιξ» Αναστάσιος Κατσάρκας.


Ο ίδιος διαψεύδει την πληροφορία που μεταφέρθηκε στους ασθενείς, ότι η εταιρεία του είναι υποχρεωμένη να διαθέτει στο νοσοκομείο απόθεμα ανταλλακτικών ανάλογο του αριθμού των τεχνητών καρδιών που είναι τοποθετημένες.


Από την πλευρά του, το «Ωνάσειο», μέσω του τμήματος δημοσίων σχέσεων, επιβεβαιώνει μόνο πως «υπήρξε στενότητα για ένα μικρό χρονικό διάστημα η οποία έχει ήδη διευθετηθεί κι έχει γίνει πρόβλεψη για την κάλυψη των αναγκών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011». Δεν έδωσε καμία άλλη διευκρίνιση για όσα απασχολούν τους συγκεκριμένους ασθενείς.


Η παραπάνω καθησυχαστική διαβεβαίωση που δόθηκε από τη διοίκηση και στους ίδιους, δεν επαληθεύεται από τον Α. Κατσάρκα: «Είμαστε σε συζήτηση για να λυθεί το θέμα αλλά, όχι, δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμα».


Τρέμοντας τη στιγμή που και η δική του τεχνητή καρδιά θα χρειαστεί ένα ανταλλακτικό που δεν θα υπάρχει, ο Γιάννης Μίχας, έστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολές διαμαρτυρίας στο «Ωνάσειο» και στο υπουργείο Υγείας. Τις συνυπογράφουν άλλοι δέκα ασθενείς ή συγγενείς, που επισημαίνουν δύο ακόμη προβλήματα. «Δεν είναι μόνο το θέμα της έλλειψης ανταλλακτικών», αναφέρει.


«Μας απασχολεί και το γεγονός ότι η ιατρική ομάδα των μεταμοσχεύσεων καρδιάς έχει ελλείψεις. Δυο από τις τελευταίες μεταμοσχεύσεις ασθενών που ζούσαν με τεχνητές καρδιές απέβησαν μοιραίες. Δεν ξέρουμε τι έγινε αλλά ανησυχούμε για το πόσο ασφαλείς θα είμαστε αν αύριο βρεθεί μόσχευμα και κληθούμε για επέμβαση. Επιπλέον, εδώ και μήνες, στις εβδομαδιαίες εξετάσεις μάς βλέπουν μόνο καρδιοχειρουργοί και όχι καρδιολόγοι, ενώ πάντα μας έβλεπαν και από τις δύο ειδικότητες».
Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ boubouka@enet.gr Φωτ.: ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
2-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: