Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2011

ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50%


Ο πρώτος γύρος συνομιλιών των Ευρωπαίων ηγετών για την κρίση του χρέους στην ευρωζώνη τελείωσε χθες, με νικήτρια στα σημεία την Ανγκελα Μέρκελ, δεδομένου ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, έκανε πίσω σε αρκετές περιπτώσεις. Μένει, όμως, ο δεύτερος και καθοριστικός γύρος, που θα παιχτεί την Τετάρτη το απόγευμα...Θα προηγηθεί ακόμη μία έκτακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών την Τετάρτη το πρωί, τη στιγμή που η Α. Μέρκελ θα συναντιέται στο Βερολίνο με την επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου, για να πάρει το «πράσινο φως» όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FESF).



Σε γενικές γραμμές, σε ορισμένα θέματα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σημειώθηκε πρόοδος και άλλα παραμένουν ρευστά («κούρεμα» του ελληνικού χρέους, FESF), είτε λόγω δυσκολιών είτε για λόγους τακτικής.


Οι ηγέτες συνήλθαν πρώτα σε επίπεδο «27» και το απόγευμα βρέθηκαν στην αίθουσα μόνον οι «17» της ευρωζώνης. Ενδιάμεσα, δόθηκαν συνεντεύξεις Τύπου από τους Σαρκοζί-Μέρκελ (κοινή) και Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, Ζοζέ Μπαρόζο. Από ελληνικής πλευράς, απόλυτο σκοτάδι... Πολύ αργότερα, έγινε μια ενημέρωση στους δημοσιογράφους από «κυβερνητικές πηγές»...


Το δίδυμο Σαρκοζί-Μέρκελ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα, το οποίο «πρέπει να τεθεί σε μια ρεαλιστική και μακροπρόθεσμη βάση», όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Και οι δύο προέβησαν σε ένα σαφή διαχωρισμό μεταξύ της Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, χώρες που ακολουθούν με καλά αποτελέσματα και χωρίς προβλήματα τα προγράμματα εξυγίανσης των οικονομιών τους, και της Ελλάδας. Μάλιστα, η καγκελάριος φρόντισε να προβλέψει ότι κανένα πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν πρόκειται να πετύχει, εάν δεν καταβληθούν οι αναγκαίες προσπάθειες και μεταρρυθμίσεις. Και μίλησε, όπως και ο Ν. Σαρκοζί, για την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και να ληφθούν νέα μέτρα... Αλλωστε, εντός του Νοεμβρίου αρχίζει το νέο ψυχοδράμα για την 7η δόση του δανείου, ύψους 5 δισ. ευρώ...


«Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, για να αποφύγουμε την καταστροφή», είπε ο Ν. Σαρκοζί... Το γαλλογερμανικό δίδυμο δεν ξέχασε και την Ιταλία, υπενθυμίζοντας ότι έχει πολύ υψηλό χρέος και πρέπει να πάρει μέτρα.


Η εξέλιξη των βασικών θεμάτων που συζητήθηκαν στη σύνοδο, εν όψει της Τετάρτης, έχει ως εξής:


* «Κούρεμα» της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων: Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 50-60%. Προς το παρόν, επί εθελοντικής βάσης, κάτι στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Το Βερολίνο ζητεί το μεγαλύτερο δυνατόν «κούρεμα» και δεν επιμένει προς το παρόν για υποχρεωτική βάση, που αποτελεί πιστωτικό γεγονός. Σε περίπτωση, όμως, που δεν υπάρξει η αναγκαία ανταπόκριση από τον τραπεζικό τομέα, ενδέχεται να επαναφέρει το αίτημά του για υποχρεωτική συμμετοχή. Με ένα «κούρεμα» της τάξης του 50%, το σημερινό δημόσιο χρέος της χώρας θα μειωθεί κατά 50 δισ. ευρώ. Βέβαια, μέχρι τουλάχιστον το 2020 οι αγορές θα είναι κλειστές για την Ελλάδα.


* Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατέληξαν σε μία κατ' αρχήν συμφωνία. Προηγήθηκαν επαφές με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) κατά τη σαββατιάτικη έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών. Το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης θα ανέλθει σε 108 δισ. ευρώ. Η επιβάρυνση θα λειτουργήσει ιεραρχικά, όπως είπε η Α. Μέρκελ. Τον πρώτο λόγο θα έχουν οι ίδιες οι τράπεζες, αλλά, σε περίπτωση που επιδειχθεί αδυναμία, θα πάρει τη σκυτάλη το κράτος και η τελευταία λύση θα είναι η Ε.Ε. μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το επίπεδο ίδιων πόρων κάθε τράπεζας θα πρέπει να είναι από τον Ιούνιο 2012 της τάξης του 9%, όπως προβλέπει η συμφωνία Βασιλεία 3.


* Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FESF). Εγκαταλείφθηκε η γαλλική πρόταση, που προέβλεπε τη χρηματοδότηση του Ταμείου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά την αρνητική στάσηΓερμανίας, Ολλανδίας, Αυστρίας και ορισμένων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Η Γαλλία, λοιπόν, έκανε πίσω. Τόσο ο Νικολά Σαρκοζί όσο και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τάχθηκαν στη συνέντευξη Τύπου υπέρ της διατήρησης της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ. Πιο στεγνός ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τον οποίο «ο ρόλος της ΕΚΤ δεν είναι να χρηματοδοτεί τα κράτη-μέλη. Στο τραπέζι περέμειναν δύο προτάσεις: 1. Η δημιουργία ενός ασφαλιστικού μηχανισμού, ώστε το Ταμείο να μπορεί να εγγυάται ένα μέρος των ομολόγων που εκδίδουν τα «αδύναμα» κράτη-μέλη, ώστε να καθησυχαστούν οι αγορές. Πρόκειται για γερμανική πρόταση. 2. Δημιουργία ενός ειδικού Ταμείου (special purpose vehicule) στο πλαίσιο του ΔΝΤ. Προβλέπεται συνδυασμός του εν λόγω Ταμείου με το FESF.


* Ενίσχυση της διακυβέρνησης. Οι «17» της ευρωζώνης συμφωνούν για σύγκληση συνόδων κορυφής τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, υπό την προεδρία του Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ. Δεν συμφωνούν όλοι, όμως, με την πρόταση του Βερολίνου να αλλάξει η Συνθήκη στο θέμα της αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, με άμεση επιβολή κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες.
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
24-10-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

PAIDIA..TO KOUREMA DEN AFORA TO XREOS..AFORA TO 50% TWN ETHELONTIKHS ANTALLAGIS KAI ARXIDIA..KI AN AUTA FTASOUN TA 50DIS..MILAME GIA 25 DIS OLA KI OLA KAI OTAN LEME ETHELONTES,DEN ENNOOYME MALAKES..KAPOIOI THA DEXTOUN NA SVISOUN KAI KALA TO 50% KAPOIOU POSOU 0XI APO KALI KARDIA ALLA THA TA PAROUN ALLIWS..ARXISTE NA AKOUTE KAZAKI GT O KOSMOS TA XEI LIGO XAMENA MAUTA KAI NOMIZEI OTI THA SWTHEI KATI APO TO KOUREMA..RADIO9 12.30-2 KAI YPARXOUN OLES OI EKPOMPES SE ARXEIO..SORRY GIA TI DIAFIMISI ALLA O ANTHRWPOS XEREI KATI PARAPANW..