Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2011

7 ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΣΤΟ 24Ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


Με σημαία το καλό ευρωπαϊκό σινεμά, αρκετές ταινίες που δεν έχουν βρει διανομή για τις ελληνικές αίθουσες και αριστουργήματα από το παρελθόν της έβδομης τέχνης ξεκινά και φέτος το 24ο Πανόραμα Ευρωπαΐκού Κινηματογράφου στις 26 Οκτωβρίου (έως 2 Νοεμβρίου).Η έναρξη θα γίνει με την τουρκική ταινία «Κάποτε στην Ανατολία» του Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν, που απέσπασε το «Μέγα Βραβείο» της Επιτροπής στις Κάνες.



Στον κινηματογράφο «Απόλλων» και στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» θα προβληθούν οι πενήντα συνολικά ταινίες που επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος, Νίνος Φένεκ Μικελίδης. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πρόγραμμα:


ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ: Περιλαμβάνονται ταινίες πρόσφατης παραγωγής, που δεν έχουν αγοραστεί από Ελληνα διανομέα. Θα διαγωνιστούν για το Βραβείο του Πανόραματος, για το οποίο θα αποφασίσει κριτική επιτροπή που αποτελείται από τους Θόδωρο Αγγελόπουλο (πρόεδρος), Δήμο Αβδελιώδη, Βασίλη Βαφέα, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Λάκη Παπαστάθη. Οι ταινίες είναι οι εξής: Η τελευταία δουλειά του Γαλλοχιλιανού Ραούλ Ρουίζ, που πέθανε τον Αύγουστο, «Τα μυστήρια της Λισσαβώνας», που ακολουθεί μία ζηλόφθονη κόμισσα, έναν ευκατάστατο επιχειρηματία και ένα ορφανό αγόρι. Το «Πάτερ» του Γάλλου Αλέν Καβαλιέ είναι ένα ψευδο-ντοκιμαντέρ που σχολιάζει τη γαλλική πολιτική σκηνή. Στο «Suicide Room» του Πολωνού Γιαν Κομάσα πρωταγωνιστεί ένας έφηβος, ο οποίος έχει μανία με τα κομπιούτερ και εγκλωβίζεται στην εικονική πραγματικότητα. Θα προβληθούν ακόμα το «Bedouin» του Ρώσου Ιγκόρ Βολόσιν, μια δραματική ταινία που εκτυλίσσεται με φόντο τον υπόκοσμο της Ουκρανίας, το θρίλερ «Kill List» του Βρετανού Μπεν Χουίτλι και η ελληνοτουρκική παραγωγή «Περούκες» του Τούρκου Ταϊφούν Πιρσελίμογλου.


ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ: Η κωμωδία «Υπηρέτριες» (The Help) του Αμερικανού Τέιτ Τέιλορ έχει φόντο τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είχε συγκλονίσει την Αμερική στη δεκαετία του '60. Τη νέα μεταφορά στο σινεμά του κλασικού μυθιστορήματος της Σαρλότ Μπροντέ, «Τζέιν Εϊρ», υπογράφει ο Κάρι Φουγκουνάκα με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Φασμπέντερ. Στο πρόγραμμα και η νέα ταινία του Γερμανού Τομ Τίκβερ, το «Τρίο», με θέμα ένα ερωτικό τρίγωνο που προκύπτει όταν ένα ζευγάρι ερωτεύεται τον ίδιο άντρα. Η εξέγερση ανήλικων φυλακισμένων σε μια απομονωμένη σε νησί φυλακή είναι το θέμα της ταινίας «Ο βασιλιάς του Νησιού του Διαβόλου» του Μάριους Χολστ. Και τρεις ελληνικές ταινίες θα κάνουν πρεμιέρα: «Ο ξεναγός» του Ζαχαρία Μαυροειδή έχει ήρωα έναν νεαρό (Μιχάλης Οικονόμου) που ονειρεύεται μια σταδιοδρομία ως ξεναγός αρχιτεκτόνων στα μνημεία της Αθήνας. Ενα μωσαΐκό χαρακτήρων και κουλτούρας είναι το ντοκιμαντέρ «Σωματείο ρακοσυλλεκτών» της Μαρίνας Δανέζη. Το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας «Πίστομα», του Γιώργου Φουρτούνη, βασίζεται στο διήγημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη.


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ: Το ελληνικό σινεμά της δεκαετίας του ,90 έχει την τιμητική του. Θα προβληθούν οι ταινίες: «Ερωτας στη χουρμαδιά» του Σταύρου Τσιώλη, «Κλειστή στροφή» του Νίκου Γραμματικού, «Ονειρεύομαι τους φίλους μου» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, «Απ' το χιόνι» του Σωτήρη Γκορίτσα, «Τέλος εποχής» του Αντώνη Κόκκινου, «Ο θρίαμβος του χρόνου» του Βασίλη Μαζωμένου, «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη, «Δονούσα» της Αγγελικής Αντωνίου, «Κάθε Σάββατο» του Βασίλη Βαφέα, «Εραστές στη μηχανή του χρόνου» του Δημήτρη Παναγιωτάτου.


ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ: Ολοκληρώνεται φέτος το αφιέρωμα στον ανατρεπτικό Αμερικανό σκηνοθέτη, Σάμιουελ Φούλερ, που ξεκίνησε πέρυσι με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Θα προβληθούν κλασικά αριστουργήματα, όπως: «Ο πορτοφολάς», «Ο δολοφόνος με το άγνωστο παρελθόν», «Η τελευταία σφαίρα του πολέμου», «Η γυμνή γκέισα» και δύο άπαικτες στην Ελλάδα ταινίες, οι «Shock Corridor» και «The Crimson Kimono», κ.ά. Και ένα αφιέρωμα με ελληνικό ενδιαφέρον είναι αυτό στην Κατίνα Παξινού. Θα προβληθούν οι ταινίες που γύρισε στο εξωτερικό η μεγάλη μας ηθοποιός, όπως: η ταινία που της χάρισε το Οσκαρ β' γυναικείου ρόλου, «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» του Σαμ Γουντ, «Ο Ρόκο και τ' αδέρφια του» του Λουκίνο Βισκόντι, «Ο κύριος Αρκάντιν» του Ορσον Γουέλς, «Η οργή του θεού» του Τσαρλς Φρανκ, που έχει να προβληθεί στη χώρα μας από το 1947. Το τρίτο αφιέρωμα είναι στο έργο του διασημότερου Ιάπωνα σκηνοθέτη, Ακίρα Κουροσάβα («Η γειτονιά των καταφρονεμένων», «Ράν», «Επτά σαμουράι»).


Τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 12 μ.μ. στον «Ιανό» (Σταδίου 24), θα γίνει συζήτηση για το ελληνικό σινεμά. Θα συμμετάσχουν οι Ανδρέας Τύρος, Νίκος Τριανταφυλλίδης, Βασίλης Βαφέας, Γιάννης Φάγκρας, Νέστορας Πουλάκος και Γιάννης Οικονομίδης. Θα συντονίζει ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης.


Το Ειδικό Βραβείο του Πανοράματος θα απονεμηθεί στους Νίκο Περάκη, Βασίλη Βαφέα και Ολια Λαζαρίδου.
Της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
24-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: