Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2011

ΝΤΑΛΑΡΑ: ΟΙ 9 ΣΤΙΣ 10 ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ


Τουλάχιστον το 90% των τραπεζών θα αποδεχθούν το κατά 50% κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, δήλωσε στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Welt am Sonntag, ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, που ήταν και ο αρμόδιος από πλευράς τραπεζών και ιδιωτών ομολογιούχων για τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη πρόσφατη συμφωνία.


Αν και αισιόδοξος για τη συμμετοχή των τραπεζών, ο Νταλάρα επισήμανε πως δεν είναι γνωστό τι θυσίες προτίθενται να αναλάβουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα ταμεία ή άλλοι ιδιώτες ομολογιούχοι και έκρινε πως θα χρειαστεί η επιστράτευση περισσότερης πειθούς.


Από τα 206 δισ. του ελληνικού χρέους που έχει ο ιδιωτικός τομέας στο χαρτοφυλάκιο του, τα 24 δισ. τα είχε το 2010 ο ασφαλιστικός κλάδος.


Όπως εξήγησε ο Νταλάρα, οι τράπεζες συμφώνησαν μόνο όταν οι κυβερνήσεις αύξησαν τις εγγυήσεις που σκόπευαν να τους παράσχουν από 20 σε 30 δισ. ευρώ, χάρις στην παρέμβαση της Μέρκελ.


«Αυτό έκανε τη διαφορά» τόνισε, αν και οι λεπτομέρειες των πιστωτικών αυτών διευκολύνσεων μένει να διαπραγματευτούν μέχρι τέλους του έτους, ούτως ώστε το δεύτερο χρηματοπιστωτικό πακέτο προς την Ελλάδα να έχει ενεργοποιηθεί το 2012.


Τέλος, καλωσόρισε το πλάνο των 106 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
ΠΡΕΖΑ TV
29-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: