Κυριακή, Οκτωβρίου 02, 2011

ΝΕΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ... ΕΦΕΔΡΙΚΑ


Μέχρι και πριν από ένα χρόνο τα περισσότερα αιτήματα στα γραφεία των βουλευτών αφορούσαν «μια καλή θέση στο Δημόσιο». Εδώ και λίγες μέρες το κυρίαρχο αίτημα είναι η διάσωση από την εφεδρεία, καθώς κανείς δεν επιθυμεί να βρεθεί στις λίστες της. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, μεγάλο τμήμα των οποίων αποτελεί τη βάση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, κατακλύζουν εδώ και λίγες μέρες τα βουλευτικά αλλά και τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Οι περισσότεροι, πανικόβλητοι, ζητούν από τους βουλευτές να μάθουν εάν η εφεδρεία απειλεί και τους ίδιους, ενώ αρκετοί ζητούν ανοιχτά να εξαιρεθούν από αυτή.


Οι βουλευτές συνήθως απαντούν ότι ακόμα δεν γνωρίζουν ποιους θα αφορά, κάποιοι άλλοι δίνουν αόριστες υποσχέσεις, ενώ υπάρχουν και αιτήματα δημοσίων υπαλλήλων που ζητούν να αποσπαστούν στα πολιτικά τους γραφεία. Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο, ωστόσο, εάν όσοι έχουν αποσπαστεί ή πρόκειται να αποσπαστούν σε βουλευτικά και υπουργικά γραφεία θα εξαιρεθούν. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αυτό δεν θα συμβεί, αλλά η καχυποψία είναι μεγάλη. Δεν είναι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι καχύποπτοι όμως, αλλά και οι ίδιοι οι βουλευτές, που φοβούνται ότι κάποιοι υπουργοί θα μετατάξουν τους δικούς τους προστατευόμενους για να τους διασώσουν.


«Γι' αυτό καθυστερούν την εφεδρεία, επειδή θέλουν να φέρουν στα μέτρα τους το νόμο» έλεγε την περασμένη Παρασκευή βουλευτής επαρχίας του ΠΑΣΟΚ, παραθέτοντας και παραδείγματα μετατάξεων που έγιναν από θέσεις άχρηστων οργανισμών στην περιφέρεια όπου, όπως έλεγε, «δεν ξέρω καν αν πατάνε στη δουλειά γιατί οι περιφέρειες έχουν γεμίσει ρουσφέτια».


Ο βουλευτής Σερρών Μ. Τζελέπης, που έχει γίνει κι αυτός αποδέκτης της αγωνίας, θεωρεί ότι όλα αυτά δικαιώνουν τους οχτώ βουλευτές που έστειλαν πρόσφατα επιστολή για το θέμα της εφεδρείας. Αναφέρει ότι «αυτή τη στιγμή αγωνιούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αφού εξαγγείλαμε την εφεδρεία χωρίς να ορίσουμε τα κριτήρια». Ο κ. Τζελέπης αναφέρει αυτό που έγραφαν και στην επιστολή: «Ο πρόσφατος εφαρμοστικός νόμος για ορισμένους οργανισμούς (Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας κ.ά.) προβλέπει τη μετάταξη όλου του προσωπικού στο υπουργείο Πολιτισμού και μάλιστα κατά παρέκκλιση όλων των διατάξεων, ενώ για άλλους, ΟΣΚ ΕΙΝ, ΙΓΜΕ, ΕΘΙΑΓΕ κ.λπ. προβλέπει την εφεδρεία» και καταλήγει: «Δεν θα ανεχθούμε ευνοιοκρατία κάποιων υπουργών».


«Είναι σίγουρο ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση» λέει ο βουλευτής Β' Πειραιά Γ. Διαμαντίδης. «Ερχονται όλοι για να ρωτήσουν αν κινδυνεύουν. Ζητάνε να μάθουν τα κριτήρια, για να δουν αν συμπεριλαμβάνονται. Εγώ δεν μπορώ να ζητήσω εξαίρεση για κανέναν. Δεν υπόσχομαι τίποτα. Κάποιοι, ωστόσο, που νομίζουν ότι είμαι ακόμα υπουργός, πιστεύουν ότι μπορώ και δέχομαι μεγαλύτερη πίεση».


«Η πίεση είναι πολύ μεγάλη» αναγνωρίζει και ο βουλευτής Ευρυτανίας Ηλ. Καρανίκας. «Η αγωνία των οικογενειών που έχουν κάποιον στο Δημόσιο είναι τεράστια. Παρ' ότι όλοι συμφωνούν όταν συζητάμε ότι το Δημόσιο είναι κορεσμένο, λένε "ναι, αλλά εγώ για τον δικό μου άνθρωπο δεν θέλω να μπει στην εφεδρεία"». Ο κ. Καρανίκας αναφέρει ότι τους απαντά πως εκείνος δεν κάνει παρεμβάσεις στη διοίκηση.


Αρκετοί βουλευτές από την επαρχία διηγούνται ότι τους έχουν ζητήσει και το αντίστροφο, δηλαδή να μπει κάποιος σε εφεδρεία. «Μας λένε "αυτόν να τον διώξετε". Ξέρετε, στις μικρές κοινωνίες σού ζητάνε πράγματα ακόμα και για να εκδικηθούν κάποιον, για να του κάνουν κακό».


Τα αιτήματα «προστασίας» πέφτουν βροχή και στην Ιπποκράτους, στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ και στο γραμματέα του κόμματος, Μ. Καρχιμάκη. Ο τελευταίος μάλιστα με δηλώσεις του πρόσφατα για τις προσλήψεις που έκανε η Ν.Δ., ότι «και πολλές χιλιάδες ήταν, και αναξιοκρατικές ήταν, και επιβάρυναν με δυσβάσταχτο κόστος το Δημόσιο, οδηγώντας μας στην σημερινή κατάσταση», προκάλεσε φόβους για «κομματικές διώξεις» στους ψηφοφόρους της Ν.Δ., αλλά ανέβασε τις μετοχές του στον σκληρό πυρήνα του κομματικού ακροατηρίου, με αποτέλεσμα να δέχεται ακόμα περισσότερα αιτήματα.


Βουλευτής, ο οποίος είναι γιατρός, μιλά για την κατάσταση με μια παρομοίωση: «Είναι σαν να έχεις τρεις μονάδες εντατικής θεραπείας και πέντε περιστατικά. Θα πρέπει να επιλέξεις τους τρεις που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης» λέει. Πολλά τα παραδείγματα με γιατρούς, ασθενείς, εντατική και φάρμακα τελευταία. Το διακύβευμα, ωστόσο, παραμένει μήπως ακόμα κι αν η εγχείρηση πετύχει, αποβιώσει ο ασθενής.


Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ siouti@enet.gr-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
2-10-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κλασικα θα διωξουν οσους μπηκαν με ΑΣΕΠ για να σωσουν τα βυσματα. Κρεμασμα.