Στγκεκριμένα, η εφημερίδα "Berliner Morgenpost" σε ρεπορτάζ με τίτλο “Η Ελλάδα αντιμέτωπη με αναδιάρθρωση”, αναφέρει ότι “Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα λάβει τα χρήματα από το Ταμείο Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χωρίς αυτά τα 8 δισ. ευρώ η Ελλάδα απειλείται με πτώχευση. Τα πρώτα σχέδια για την ελεγχόμενη πτώχευση είναι έτοιμα”.
Επίσης, γίνεται αναφορά στις συνεχόμενες απεργίες, όπου γράφεται ότι “στην Αθήνα επικρατεί “χάος”, την ώρα μάλιστα που η Τρόικα ερευνά Υπουργεία και Διοικήσεις”. “Στην πραγματικότητα, τα χρήματα θα έπρεπε να έχουν εκταμιευθεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπη διστάζουν”. Ένας από τους λόγους των καθυστερήσεων μπορεί να είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τρόικα στην Αθήνα, αναφέρει το δημοσίευμα. Και ένας άλλος, ακόμη πιο σημαντικός είναι ότι οι Ευρωπαίοι περιμένουν να γίνουν περισσότερα βήματα προς την εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης μέσω του EFSF.
Στην "Suddeutsche Zeitung", αναφέρεται επίσης ότι “η επόμενη δόση καθυστέρησε για την Ελλάδα. Είναι μέσα Οκτωβρίου και τα λεφτά της Ελλάδας αρκούν μέχρι το Νοέμβριο, κάτι που προκαλεί ανησυχία”.
Η "Die Welt" βλέπει βοήθεια για την Ελλάδα “το νωρίτερο το Νοέμβριο” με “την Τρόικα να ζητάει περισσότερο χρόνο για να εξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα”.
Στην "Die Zeit", διαβάζουμε δημοσίευμα με τίτλο “H Eυρώπη θρέφει τους εχθρούς της”. “Τα κράτη που δανείζουν στην Ελλάδα θα πρέπει να ζητάνε περισσότερες εγγυήσεις”, αναφέρεται στο κείμενο ενώ εκφράζεται η άποψη ότι “δικαίως ζητά πολλά από την Ελλάδα το Βερολίνο”, ότι “η Ελλάδα βρισκόταν σε χειρότερη μοίρα όταν της δανείστηκαν χρήματα από τη Φινλανδία, η οποία όμως είχε ήδη υποθηκεύσει τη γη της” και ότι η Ελλάδα εν ολίγοις “ζητάει ειδική μεταχείριση” από τους Ευρωπαίους.
H Handelsblatt διερωτάται αν είναι ακόμα εφικτή η σωτηρία της Ελλάδας. "Στην Ευρώπη έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος θέσεων μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ της μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους και εκείνων που προειδοποιούν για τις συνέπειες μια τέτοιας απόφασης. ''Κούρεμα'' ζητούν πολιτικοί και οικονομολόγοι, ενώ τραπεζίτες και κυρίως κεντρικοί τραπεζίτες είναι σαφώς αντίθετοι".
Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung παραθέτει ένα δίλημμα: "Τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν ως έχουν. Είτε η Ελλάδα θα πάρει το δρόμο μιας περισσότερο ή λιγότερο συντεταγμένης πτώχευσης, η οποία προς τον παρόν δεν είναι ιδιαίτερα πιθανή, είτε θα τεθεί εκτός ευρωζώνης σε συνδυασμό με μερική διαγραφή των χρεών της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα πάρει ανάσα και ταυτόχρονα αποκτά προοπτική, για την οποία οι Έλληνες αξίζει να σηκώσουν τα μανίκια. Η προοπτική αυτή ονομάζεται Ευρώπη. Οι Έλληνες όμως θα πρέπει να πρώτα να κερδίσουν με το σπαθί τους την προοπτική αυτή".
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
5-10-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου