Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2011

ΜΠΑΡΟΖΟ: Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ


«Η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη ήταν καθαρά μια πολιτική απόφαση, παρά την αντίθετη άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που σε έκθεσή της το 1998 έλεγε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν πληροί τα κριτήρια».Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μπιλντ», ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε ερώτηση για το αν ήταν λάθος η ένταξη της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ.



Ο ίδιος στην απάντησή του συμπληρώνει: «Εκείνη την εποχή υπήρχαν μαζικές πολιτικές πιέσεις των χωρών-μελών για ένταξη της Ελλάδας. Τελικά, η ένταξη επετεύχθη με βάση νέα καλύτερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Ελλάδα, για τα οποία ωστόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπήρχε η δυνατότητα απ' ευθείας ελέγχου τους. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στην αρχή της προεδρίας μου, το 2004, πρότεινα στη Eurostat τα αποτελέσματα ελέγχου να δημοσιοποιηθούν. Τότε κάποια κράτη-μέλη -ανάμεσά τους και η Γερμανία- το απέρριψαν. Στην αρχή της δεύτερης προεδρίας μου, το 2010, επανέλαβα την πρότασή μου αυτή. Τα κράτη-μέλη ενέκριναν την πρότασή μου και τώρα τα στοιχεία ελέγχονται».


Χρειάζονταν κυρώσεις το '03


Καυστικός για τη Γερμανία και τη Γαλλία ο Ζοζέ Μπαρόζο υπογράμμισε, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, ότι εμπόδισαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να επιβάλει κυρώσεις όταν την περίοδο 2003-2006 παραβίασαν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υπερβαίνοντας τα όρια του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η «Μπιλντ», απευθυνόμενη προς τον κ. Μπαρόζο, υποστηρίζει ότι τελικά δικαιώνεται η πάγια άποψή της ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και αναρωτιέται γιατί ο Ευρωπαίος επίτροπος δεν το παραδέχεται ανοιχτά.


Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απαντά ότι «η Ελλάδα μάχεται εναντίον εξαιρετικά δύσκολων προβλημάτων. Είναι το επίκεντρο της οικονομικής κρίσης. Αλλά την ίδια ώρα, η Ελλάδα προσπαθεί με κάθε τρόπο να λύσει τα προβλήματα αυτά. Δυστυχώς, υπήρξαν καθυστερήσεις και μερικά πράγματα πήγαν διαφορετικά από ό,τι υπολογίζαμε. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο τελικό στάδιο των ελέγχών μας εκεί, μαζί με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Ξεκάθαρο είναι πως η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με βήματα προόδου, αλλά και την εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί. Ξεκάθαρο επίσης είναι ότι εάν αφήσουμε την Ελλάδα στη μοίρα της είναι πολύ πιθανό ότι η κρίση θα εξαπλωθεί σε άλλες χώρες».


«Βαρέλι δίχως πάτο»


Οι δημοσιογράφοι της «Μπιλντ» ρωτούν τον κ. Μπαρόζο, στη συνέχεια, εάν θα ήταν καλύτερη μια χρεοκοπία της Ελλάδας, αντί να πετάμε λεφτά «σε ένα βαρέλι δίχως πάτο».


Ο τελευταίος απαντά ότι «μέχρι τώρα έχουν δοθεί δάνεια και όχι απ' ευθείας οικονομική βοήθεια. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να μιλάμε για βαρέλι δίχως πάτο».


Ο Μπαρόζο επίσης δηλώνει πως θα ήταν μεγάλο λάθος η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και τονίζει ότι «είναι γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι αυτή που προκάλεσε τα προβλήματα. Προσπάθησε αρκετά με προγράμματα λιτότητας και έχει δείξει τα πρώτα αποτελέσματα. Αλλά μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να απαλλαγεί από την παγίδα των δημοσίων χρεών. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με πιο γρήγορο ρυθμό, αλλιώς η Ελλάδα θα χάσει κάθε αξιοπιστία της».
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
11-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: