ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, συμβολαιογράφοι και δικαστές έχουν εμπλακεί τις τελευταίες ημέρες σ' έναν περίεργο «εμφύλιο πόλεμο». Βασικό διακύβευμα της διαμάχης είναι η περαιτέρω απελευθέρωση των νομικών επαγγελμάτων και η μεταφορά δικαστικών υποθέσεων στους συμβολαιογράφους.
Η επίσκεψη της τρόικας στα δικαστήρια και οι πιέσεις για επίσπευση των εκκρεμών δικών με εξωδικαστική επίλυση πολλών αστικών διαφορών, ήταν η αφορμή. Οι διαρροές για ανάθεση αρμοδιοτήτων προσημείωσης υποθηκών και συναινετικών διαζυγίων στους συμβολαιογράφους, οι αιτίες των ενδο-νομικών «εχθροπραξιών». Τα νέα αιτήματα της τρόικας για απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος πυροδότησαν την έκρηξη.
Στις ανακοινώσεις του ΔΣΑ δεν έλειψαν οι αιχμές κατά δικαστών και συμβολαιογράφων για υπόγειες συμφωνίες με την τρόικα και ανταλλάγματα, όπως π.χ. η εξαίρεση των δικαστών από το ενιαίο μισθολόγιο και η μεταφορά ύλης στους συμβολαιογράφους. Οι δικαστικές ενώσεις θεώρησαν προσβλητικό τον υπαινιγμό και ζητούν ανάκληση.
«Η ανάθεση αρμοδιοτήτων στους συμβολαιογράφους αφορά καθαρά την έκδοση διαπιστωτικών πράξεων της εκούσιας δικαιοδοσίας (προσημειώσεις, συναινετικά διαζύγια, έκδοση κληρονομητηρίου). Σε όλες τις πράξεις αυτές θα παρίσταται δικηγόρος» εξηγεί ο ταμίας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Ρούσκας, που υπεραμύνεται του μέτρου, το οποίο ισχύει και σε άλλες χώρες (Γαλλία, Ισπανία). Οπως εκτιμά, θα ελαφρύνει τα δικαστήρια από το 1/3 των ανάλογων υποθέσεων.Οι δικηγόροι είναι εντελώς αντίθετοι. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Ι. Αδαμόπουλος, δηλώνει ότι η μεταφορά ύλης εκτός της Δικαιοσύνης δεν είναι θεμιτή, ιδίως σε υποθέσεις διαζυγίων καθώς συνδέονται με σοβαρές ρυθμίσεις του οικογενειακού δικαίου.
«Ο χώρος της Δικαιοσύνης δέχεται την ίδια επίθεση με αυτή που δέχεται ολόκληρη η κοινωνία. Θα έπρεπε να υπάρχει καθολική αντίδραση από δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους, συμβολαιογράφους και δικαστές. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ακυρώσει την αντίδραση αυτή με διάφορα δήθεν μπόνους και εξαιρέσεις. Είναι στοίχημα αξιοπρέπειας για όλους μας όχι απλώς να μην περάσει αυτή η λογική της διάσπασης, αλλά να ταχθούμε σύσσωμοι στο πλευρό των πληττόμενων κοινωνικών στρωμάτων» τονίζει ο σύμβουλος του ΔΣΑ Δημ. Σαραφιανός.
Σκληρές απαντήσεις
Η Συντονιστική Επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων απάντησε πρόσφατα σε 22 αιτήματα της τρόικας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι:
* Δεν μπορούν να επανεγγράφονται στο σύλλογο όσοι έχουν διαγραφεί λόγω ποινής ή εκκαθάρισης μητρώου, όπως ζητάει η τρόικα.
* Θα πληγεί η ασφάλεια των συναλλαγών εάν καταργηθεί η συμμετοχή δικηγόρων σε συμβόλαια άνω των 29.000 ευρώ και σύσταση εταιρειών άνω των 100.000 ευρώ.
* Δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν οι κατώτατοι μισθοί πάγιας αντιμισθίας, όπως ζητείται, γιατί αυτοί καθορίζονται βάσει όσων ισχύουν στο δημόσιο τομέα.
**Δεν προβλέπονται ξεχωριστές αμοιβές για τους ασκούμενους δικηγόρους. Μονο όταν ασκούνται στα δικαστήρια αμείβονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω ΕΣΠΑ με 600 ευρώ.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
9-10-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου