Κυριακή, Οκτωβρίου 02, 2011

ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ «ΚΑΥΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ


ΑΛΛΑΓΗ φρουράς βρίσκεται σε εξέλιξη στο τιμόνι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μετά την παραίτηση για προσωπικούς λόγους του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και δικηγόρου στο επάγγελμα, Αν. Γαβριηλίδη.
 Ανεξάρτητα πάντως από το ποιος θα ανακηρυχτεί νέος πρόεδρος στην εποπτική αρχή, που ελέγχει τις επενδυτικές υπηρεσίες στη χώρα μας και υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, η αποχώρηση του προέδρου φέρνει στο φως ζητήματα αξιοπιστίας που υποβόσκουν εδώ και καιρό και κορυφώθηκαν με την οικονομική κρίση.



* Το πρώτο σχετίζεται με το κατά πόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιτελεί την αποστολή της ως προς το σκέλος της προστασίας του επενδυτικού κοινού. Οι επενδυτές, και κυρίως αυτοί που βρίσκονται στην πλευρά των αγοραστών και ρισκάρουν δικά τους χρήματα για την αγορά μετοχών ή άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων, αναρωτιούνται εάν θα βελτιωθούν οι όροι του επενδυτικού παιχνιδιού, τους οποίους συνήθως βάζουν οι πωλητές, δηλαδή οι βασικοί μέτοχοι των εισηγμένων επιχειρήσεων, οι διοικήσεις τους και γενικότερα όσοι διαθέτουν χρηματοοικονομικά προϊόντα (τράπεζες, χρηματιστηριακές, ΑΕΔΑΚ κ.λπ.).


Σε αυτόν τον τομέα, το ιστορικό δεδομένο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι σχεδόν ανύπαρκτο, σύμφωνα με την άποψη της πλειοψηφίας των εμπλεκομένων στην αγορά μετοχών. Υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι απευθύνθηκαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κατήγγειλαν σκανδαλώδεις συμπεριφορές βασικών μετόχων και διοικήσεων εισηγμένων εταιρειών, αλλά οι υποθέσεις τους δεν ευτύχησαν να «φωτιστούν» επαρκώς από την εποπτική αρχή.


Ενας επενδυτής που ζήτησε από την Ε.Κ. τη διερεύνηση υπόθεσης σχετικής με πράξεις εισηγμένης εταιρείας, οι οποίες οδήγησαν στην απαξίωση της περιουσίας του και γενικότερα των μειοψηφούντων μετόχων, ανέφερε στην «Οικονομία» τη δική του προσωπική εμπειρία: «Οταν επιχειρείς να καταγγείλεις μια υπόθεση, σε αντιμετωπίζουν σαν εξωγήινο και συμπεριφέρονται σαν να κάνουν αγγαρεία».


* Το δεύτερο μέτωπο σχετίζεται με τις «καυτές πατάτες» που άφησε η οικονομική κρίση στα χέρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Πρόκειται για υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες, αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθυστερεί τη διερεύνηση των υποθέσεων. Γενικότερα, ο χρόνος διερεύνησης μιας υπόθεσης δεν είναι ένα από τα δυνατά σημεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς... Ενα παράδειγμα (από τα δεκάδες) είναι ότι η Ε.Κ. επέβαλε ποινές εφέτος (2011) στην εισηγμένη εταιρεία Καρδασιλάρης για γεγονότα που συνέβησαν στη διάρκεια του 2006. Πέντε χρόνια μετά!


* Το τρίτο σχετίζεται με το βαθμό επάρκειας στην άσκηση της εποπτείας συνολικά. Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς θεωρούν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε ορισμένες υποθέσεις καθοδηγήθηκε από τους πολιτικούς προϊσταμένους της, δηλαδή τους εκάστοτε υπουργούς των Οικονομικών. Ως τέτοια υπόθεση θεωρούν αυτή του σκανδάλου των ομολόγων, όπου η εποπτική αρχή «έπνιξε» όλες τις υποθέσεις συναλλαγών ασφαλιστικών ταμείων με τράπεζες και θυγατρικές τους, ασκώντας επιλεκτικά ελέγχους, καθοδηγώντας την ποινική δίωξη τριών χρηματιστηριακών εταιρειών. Τότε οι σχετικές έρευνες και αποφάσεις πάρθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ, τριών-τεσσάρων μηνών, παρά την πολυπλοκότητα των υποθέσεων.


Στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που κλήθηκαν να δώσουν μαρτυρικές καταθέσεις στις αρμόδιες ανακριτικές αρχές, τα ίδια ή και άλλα πρόσωπα, που εξετάστηκαν από την επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο των ομολόγων και που τώρα είναι μάρτυρες κατηγορίας στην πρώτη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, υποπίπτουν σε αντιφάσεις και ανακρίβειες.


Του ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ ioannou@enet.gr-  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
2-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: