Φόβους για επιστροφή της «τρομοκρατίας» στην Ιταλία εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας επικαλούμενος την ένταση της αντίθεσης στα προαγγελλόμενα μέτρα, μεταξύ των οποίων αυτό για τη «διευκόλυνση των απολύσεων», προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κρατά την ίδια στιγμή πιο διπλωματική στάση, φτάνοντας μάλιστα μέχρι του σημείου να πει ότι προκειμένου να επέλθουν μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, θα ήταν πρόθυμος να συζητήσει πρόταση αντιπολιτευόμενου γερουσιαστή.
«Ας μη δημιουργούμε εντάσεις γύρω από τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά που μπορούν να ανοίξουν νέο κεφάλαιο βίας... στη χώρα μας η πολιτική βία δεν έχει εκλείψει», είπε ο υπουργός Μαουρίτσιο Σακόνι, εκφράζοντας φόβους ότι «η φραστική βία μπορεί να δώσει τη θέση της στην αυθόρμητη και την οργανωμένη». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι το κλίμα έχει αναλογίες με εκείνο που είχε διαμορφωθεί γύρω από τα εργασιακά πριν από δέκα χρόνια, όταν δολοφονήθηκε από τις νέες Ερυθρές Ταξιαρχίες ο Μάρκο Μπιάτζι. Ο Μπιάτζι είχε εκπονήσει το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που είχε απορριφθεί από τα συνδικάτα.
Αντιδρώντας στις «ανησυχητικές» δηλώσεις Σακόνι, η επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ιταλίας, Σουζάνα Καμούσο, κάλεσε τον υπουργό να δώσει όποια στοιχεία έχει για να στηρίξει κάτι τέτοιο και να μην πυροδοτεί περαιτέρω το κλίμα. «Να σβήσει πάραυτα το φυτίλι και να μην επικαλείται την τρομοκρατία», κάλεσε τον Σακόνι ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.
Από την αντιπαράθεση κρατήθηκε μακριά ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος είχε μία ημέρα νωρίτερα επαναλάβει ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του ώς το 2013, ενώ ανακοίνωσε ότι στις 9 και 10 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει σε Βουλή και Γερουσία «τις δεσμεύσεις έναντι της Ευρώπης και τα μέτρα ανάπτυξης». Δήλωσε ωστόσο, ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει τις προτάσεις του γερουσιαστή του (αντιπολιτευόμενου) Δημοκρατικού κόμματος Πιέτρο Ικίνο ως βάση συζήτησης για τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά. Οι προτάσεις, που πάντως δεν αποτελούν επίσημη πολιτική του Δημοκρατικού Κόμματος, επιχειρούν να συνδέσουν την ευελιξία στην εργασία με ισχυρό δίχτυ προστασίας των εργαζομένων. Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι ο Μπερλουσκόνι θέλει να παγιδεύσει με αυτό τον τρόπο την κεντροαριστερά, που δεν θα μπορέσει να αρνηθεί πρόταση «δικού» της. Τα συνδικάτα πάντως ξεκαθαρίζουν ότι «δεν θα συζητήσουν καμία αλλαγή στους νόμους που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις».
Το κόστος χρηματοδότησης του χρέους της Ιταλίας αυξήθηκε περαιτέρω κατά την έκδοση ομολόγων, παρά την ευρωπαϊκή συμφωνία για τον περιορισμό της κρίσης χρέους, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ιταλίας. Κατά την έκδοση της περασμένης Παρασκευής, τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου που λήγουν το 2022 ξεπέρασαν το 6%, φτάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ 6,06%, το υψηλότερο από την έκδοση του ευρώ το 1999.
ΕΡΣΗ ΒΑΤΟΥ (Πηγές: www.ansa.it, www.lastampa.it, ΑΠΕ, www.corriere. it)..-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
30-10-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου