Με συνεχείς προκλήσεις και έμπρακτη αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου η Αγκυρα συνεχίζει να επιμένει στην πρόκληση έντασης, προσδοκώντας ότι έτσι θα οδηγηθεί τελικά σε πάγωμα η διαδικασία εξόρυξης και εκμετάλλευσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου της κυπριακής και ισραηλινής ΑΟΖ.
Μετά από μια εβδομάδα επαναλαμβανόμενων "πολεμικών" δηλώσεων του Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, η Αγκυρα έχει διαπιστώσει ότι είναι απολύτως περιορισμένα τα περιθώρια ματαίωσης των γεωτρήσεων στο "Οικόπεδο 12" της κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία σε συνδυασμό με τα κοιτάσματα στα γειτονικά οικόπεδα της ισραηλινής ΑΟΖ ανατρέπουν τις παγκόσμιες ισορροπίες σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά αποθέματα.
Ανταγωνιστής
Η Τουρκία έτσι όχι μόνο βλέπει έναν παραδοσιακό "εχθρό" όπως είναι η Κύπρος αλλά και έναν νέο αντίπαλο και ανταγωνιστή, το Ισραήλ, να αποκτούν ένα κρίσιμο στρατηγικό προβάδισμα με την απόκτηση ανεκτίμητων πηγών ενέργειας, αλλα ταυτόχρονα να τίθεται υπό αμφισβήτηση ο γεωστρατηγικός ρόλος της Τουρκίας ως βασικού κόμβου μεταφοράς ενέργειας από την Κεντρική Ασία στη Δύση. Με την αποστολή του Πίρι Ρέις σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ κοντά στο φρεάτιο της "Αφροδίτης" (το σκάφος κατευθυνόταν χθες στην Αμμόχωστο πιθανότατα για ανεφοδιασμό) η Τουρκία προσπάθησε, χωρίς να το πετύχει, να προκαλέσει την κυπριακή και ισραηλινή πλευρά.
Στο στόχαστρο των τουρκικών προκλήσεων βρέθηκε και η Ελλάδα καθώς με NAVTEX που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές έδιναν άδεια ερευνών και εργασιών σε περιοχές εντός της ελληνικής ΑΟΖ σε σημεία ιδιαίτερα ευαίσθητα όπως μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου (η τελευταία άδεια δόθηκε στο ιταλικό σκάφος OGS Explora το οποίο παρά την ελληνική παρέμβαση δεν είχε υποβάλει έστω και για τυπικούς λόγους αντίστοιχο αίτημα για χορήγηση άδειας ερευνών και από τις ελληνικές αρχές).
Την Πέμπτη και αφού είχαν διαρρεύσει στον κυπριακό Τύπο οι πληροφορίες για την επιδεικτική πτήση δυο ισραηλινών F-16 γύρω από την Κύπρο (η πτήση έγινε αγνοώντας το υποτιθέμενο FIR του ψευδοκράτους) η Τουρκία έσπευσε να εκδώσει NOTAM για τη διεξαγωγή δυο αεροναυτικών ασκήσεων, η πρώτη νοτίως της Λεμεσού και η δεύτερη άσκηση Ερευνας και Διάσωσης (SAR) βορείως του νησιού.
Ισλαμική διάσκεψη
Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει στην υπόθεση η Τουρκία είναι ότι κινητοποίησε ακόμη και τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, καθώς ο Tούρκος γ.γ. του, κ. Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, εξέδωσε ανακοίνωση εκ μέρους των κρατών μελών, η οποία ουσιαστικά αποδέχεται και υιοθετεί την τουρκική θέση ότι οι έρευνες για φυσικό αέριο υπονομεύουν τις προσπάθειες λύσης του Kυπριακού και υποστηρίζουν την πρόταση Ερογλου για "δίκαιη μοιρασιά" των φυσικών πόρων ολόκληρου του νησιού.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr
-ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
2-10-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου