Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2011

ΤΡΙΠΛΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΕΡΙΑ


Την εκλογή προέδρου, βουλευτών και γερουσιαστών καλούνται σήμερα να αποφασίσουν οι κάτοικοι της Λιβερίας σε μια τριπλή εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται σημαντική για την ειρήνη στη χώρα, έπειτα από οκτώ χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Έχουν να επιλέξουν μεταξύ 16 υποψηφίων για την προεδρία εκ των οποίων δύο είναι οι επικρατέστεροι: η απερχόμενη πρόεδρος Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ, 72 ετών, για το Κόμμα της Ενότητας και ο βασικός της αντίπαλος ο Γουίνστον Τάμπμαν, 70 ετών, του κόμματος Κογκρέσο για τη Δημοκρατική Αλλαγή.



Η Σίρλιφ τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, γεγονός για το οποίο ο Τάμπμαν άσκησε δριμεία κριτική επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια έμμεση πλην όμως αποφασιστική στήριξη πριν τις εκλογές.


Λιβεριανή αστυνομία και δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβερία (περίπου 8.000 άντρες) έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα για να αποτραπούν βιαιότητες που θα μπορούσαν να στρεβλώσουν την εκλογική διαδικασία.


Υπολογίζεται πως ο 14ετής εμφύλιος πόλεμος έχει κοστίσει τη ζωή 250.000 ανθρώπων και έχει καταστρέψει τις υποδομές και την οικονομία της χώρας. Όπως όμως δήλωσε η Σίρλιφ: "Μέσα σε έξι χρόνια (προεδρική θητεία) δεν μπορούμε να ανοικοδομήσουμε μια ρημαγμένη χώρα...έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο".


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΠΡΕΖΑ TV
11-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: