Κάθε Σαββατοκύριακο η Κυπριακή Αστυνομία συλλαμβάνει 150 οδηγούς για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και εάν υπήρχε η δυνατότητα οι συλλήψεις θα έφθαναν τους 1.000 οδηγούς, ενώ το 2011 έγιναν συνολικά 7,058 καταγγελίες.
Η κατανάλωση αλκοόλ παραμένει η πρώτη αιτία πρόκλησης θανατηφόρων και σοβαρών δυστυχημάτων, στην Κύπρο από το 2007 και μετά, με ανησυχητική την αύξηση των οδηγών που οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών ή ψυχοτρόπων ουσιών, που συνιστά σίγουρη συνταγή θανάτου, δήλωσε ο Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείο Δημήτρης Δημητρίου, παρουσιάζοντας στο πλαίσιο του έναρξης του ετήσιου Σεμιναρίου Οδικής Ασφάλειας τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος DRUID και τα στοιχεία που αφορούν την Κύπρο.
Σοκ στους συνέδρους προκάλεσε η αποκάλυψη από τον Διευθυντή Τροχαίας του γεγονότος ότι στο αίμα νεκρού οδηγού η εργαστηριακή εξέταση έδειξε 643 mg/dl, αλκοόλ, καθώς με βάση τις επιστημονικές έρευνες συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα σε ποσοστό 450mg/dl θεωρείται ότι ο άνθρωπος βρίσκεται στο στάδιο θανάτου.
"Ευτυχώς που ο οδηγός αυτός ήταν μόνος του στο όχημα του και αυτό δεν συγκρούστηκε με άλλο όχημα", ανέφερε ο κ. Δημητρίου.
Το σεμινάριο, που φέτος έχει θέμα την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και άλλων ουσιών, στέλνει το μήνυμα "Μην τσαλακώνεις τη ζωή σου".
Κατά την παρουσίαση του, ο κ. Δημητρίου παρέθεσε τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού πενταετούς προγράμματος DRUID (Driving Under the Influence of Drugs, Alcohol and Medicines) που παρουσιάστηκαν τέλη Σεπτεμβρίου στην Κολωνία.
Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση 19 εκ.
ευρώ από την ΕΕ.
Σε αυτό συμμετείχαν 17 χώρες της ΕΕ .
Η ευρωπαϊκή έρευνα κατέδειξε το αλκοόλ ως την πρώτη ψυχοδραστική ουσία που συμβάλλει στις συγκρούσεις οχημάτων και η χρήση του γίνεται κυρίως τα βράδια.
Με βάση τα ίδια στοιχεία η επόμενη ψυχοδραστική ουσία που ευνοεί τις συγκρούσεις είναι τα ναρκωτικά, τα οποία κάνουν χρήση νεαροί άνδρες και οδηγούν κατά τη διάρκεια της μέρα και τα Σαββατοκύριακα.
Ένα άλλο πεδίο που ερεύνησε το πρόγραμμα αφορά τις επιπτώσεις των φαρμάκων στην πρόκληση συγκρούσεων.
Η έρευνα έδειξε ότι υπό την επήρεια φαρμάκων οδηγούν γυναίκες μεγάλης ηλικίας κατά τη διάρκεια της μέρας και ότι την πιο συχνή χρήση έχουν οι βενζοδιαπεζίνες.
Η έρευνα αξιολόγησε 3.054 φάρμακα, κατηγοριοποίησε 1.541 σε τέσσερις κατηγορίες, από τα ασφαλή για την οδήγηση μέχρι αυτά που δεν συνίστανται για οδήγηση, είπε ο κ. Δημητρίου αναφέροντας ότι η Γαλλία και η Ισπανία προχώρησαν σε σήμανση με κόκκινο των φαρμάκων, η λήψη των οποίων σε συνάδει με την οδήγηση.
Παραθέτοντας τα στοιχεία που αφορούν την κυπριακή πραγματικότητα, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι κατά το 2010 αιτία για τους 26 (43,3%) από τους 60 νεκρούς σε τροχαίες συγκρούσεις, ήταν η χρήση αλκοόλ από τον οδηγό, ενώ από τους 26 νεκρούς οι 6 (23,1%) ήταν κάτω των 25 ετών.
Σε ό,τι αφορά το 2011, ο κ. Δημητρίου είπε ότι από τις 7,058 καταγγελίες που έγιναν για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, οι 2,032 (29%) οδηγοί ήταν κάτω των 25 ετών, οι 6,119 (87%) ήταν άνδρες οδηγοί και οι 2,461 (35%) ήταν αλλοδαποί οδηγοί.
Σε σχέση με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών, ο Διευθυντής Τροχαίας είπε πως το 2011 τρεις νεκροί είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών και άλλοι τρεις συνδυασμό ναρκωτικών και αλκοόλ.
Είπε ακόμα πως από τους 30 νεκρούς οδηγούς, που έκαναν χρήση ναρκωτικών, όπως καταγράφηκαν μετά το 2006, οι 12 (40%) ήταν κάτω των 25 ετών.
Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του, ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ψήφιση σε νόμο του νομοσχεδίου για το νάρκοτεστ, αφού οι χρήστες ναρκωτικών είναι οδηγοί και ότι επιβάλλεται η υιοθέτηση μέτρων αποκατάστασης για την αλκοόλη και τα ναρκωτικά.
ΠΡΕΖΑ TV
22-10-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου