Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2011

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΣΧΕΔΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΟΥΣ…ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ…ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΠΕΙΝΑΕΙ ΤΙΠΟΤΕ…ΕΤΣΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ


Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ εξετάζουν τρόπους συντονισμού της επανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων τους αφού προηγουμένως συμφώνησαν πως χρειάζονται επειγόντως πρόσθετα μέτρα για την τόνωση της φερεγγυότητας τους.
Μολονότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου τελούν ακόμη υπό συζήτηση, επίσημοι ανέφεραν πως στη πρόσφατη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών στο Λουξεμβούργο όλοι συμφώνησαν πως δεν έγιναν όσα έπρεπε ώστε να πεισθούν οι αγορές πως οι τράπεζες της ΕΕ μπορούν να αντέξουν τη τρέχουσα κρίση χρεών.



«Ενώ πολλά έχουν γίνει σε επίπεδο μεμονωμένων χωρών-μελών, υπάρχει αυξανόμενη σύγκλιση σχετικά με την ανάγκη μιας άμεσης, συντονισμένης και συνδυασμένης προσέγγισης στην Ευρώπη για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, την αύξηση της ασφάλειας και εμπιστοσύνης και τη μείωση της αβεβαιότητας» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, στους Financial Times.


Σε μία ένδειξη ότι οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ετοιμάζονται να δράσουν, ο Γουόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανός υπουργός Οικονομικών, δήλωσε πως το Βερολίνο θα μπορούσε, εφόσον χρειαστεί, να επανεργοποιήσει τους μηχανισμούς υποστήριξης που είχε δημιουργήσει το 2008 για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η προθεσμία δράσης τους είχε λήξει και η γερμανική κυβέρνηση είχε μέχρι τώρα επιμείνει πως δεν χρειάζονταν πλέον.


«Όλοι φοβούνται μήπως οι ανησυχητικές εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές κλιμακωθούν σε μια τραπεζική κρίση» επισήμανε ο Σόιμπλε, λίγο μετά τη κρίση στη Dexia και καθώς οι μεγάλες τράπεζες σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο είναι φορτωμένες με δις ευρώ σε κρατικά ομόλογα προβληματικών περιφερειακών ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν τη βύθιση της αξίας των ομολόγων τους λόγω μιας πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας.


Βεβαίως, πολλοί Ευρωπαίοι περίμεναν τη λύση του προβλήματος με την ενίσχυση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Ταμείου διάσωσης (EFSF) των 440 δις ευρώ, όμως οι αγορές προηγούνται των εξελίξεων και τρεις χώρες-μέλη δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τις αλλαγές αυτές.


Σήμερα πρέπει ως πρώτο βήμα να διασφαλιστεί πως όλες οι χώρες έχουν έναν μηχανισμό να στηρίξει κεφαλαιακά τις τράπεζες τους, είτε μέσω της απαίτησης αύξησης των ιδίων κεφαλαίων τους, είτε μέσω της παρέμβασης σε κάθε ξεχωριστή τραπεζική περίπτωση. Αυτό πρέπει να γίνει συντονισμένα.


ΠΡΕΖΑ TV
5-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: