ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΟΤΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ 3 ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ...
Τα πάνω-κάτω στις αμοιβές αλλά και στην προαγωγική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων φέρνουν οι διατάξεις του νέου μισθολογίου-βαθμολογίου. Με δεδομένες τις πιέσεις από την τρόικα για δραστική περικοπή στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, υπήρχαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις αργά χθες το βράδυ ώστε να καταλήξουν στις οριστικές αποδοχές.
Βασική αρχή του νέου μισθολογίου είναι η κατάργηση πληθώρας επιδομάτων τα οποία οδηγούν επί του παρόντος σε τεράστιες μισθολογικές ανισότητες μεταξύ υπαλλήλων των ίδιων προσόντων, με αποτέλεσμα, όπως εκτιμούσαν στο οικονομικό επιτελείο, μέρος των εργαζομένων του Δημοσίου να υποστούν απώλειες που μπορεί να φτάσουν έως και το 40%.
Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Οικονομικών είχε θέσει ως κατώτατο μισθό τα 780 ευρώ και ανώτατο πλαφόν τα 2.700 ευρώ μαζί με την πρόβλεψη για ορισμένα επιδόματα που θα καταβάλλονται. Για τους ενδιάμεσους βαθμούς, όμως, και για τις αμοιβές ανά εκπαιδευτική κατηγορία, μέχρι αργά χθες το βράδυ γράφονταν και ξαναγράφονταν διάφορα εναλλακτικά σενάρια.
Σύμφωνα πάντως με τους πρώτους υπολογισμούς που έχουν γίνει, σημαντικές απώλειες θα έχουν κυρίως υπάλληλοι χαμηλών εκπαιδευτικών κατηγοριών στα «προνομιούχα» υπουργεία όπως είναι τα Οικονομικών, Εξωτερικών, Μεταφορών.
«Για παράδειγμα, στην περίπτωση υπαλλήλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του υπουργείου Οικονομικών θα είναι τραγική η διαφορά, καθώς θα λαμβάνει πλέον σχεδόν τα μισά λεφτά» ανέφεραν χαρακτηριστικά συνδικαλιστικά στελέχη.
Ωστόσο και ένας διευθυντής στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με πολυετή προϋπηρεσία και μεταπτυχιακούς τίτλους εκτιμάται πως θα δει το μηνιαίο εισόδημά του να περιορίζεται κατά 500 ευρώ περίπου.
ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ.Στα επιδόματα που θα παραμείνουν, εκτός από το οικογενειακό, το ειδικών συνθηκών απασχόλησης και το παραμεθόριων περιοχών, προβλέπονται και δύο τα οποία, όμως, δεν θα χορηγούνται στο σύνολο των υπαλλήλων αλλά θα συνδέονται με τη θέση και την απόδοσή του.
Το ένα είναι το επίδομα θέσης ευθύνης για όσους είναι τμηματάρχες, διευθυντές και γενικοί διευθυντές. Η καταβολή όμως του επιδόματος αυτού θα περιοριστεί σε πολύ μικρότερο αριθμό από τον σημερινό καθώς με την αναδιάρθρωση του κράτους θα υπάρξει μείωση τμημάτων και διευθύνσεων με αποτέλεσμα οι θέσεις προϊσταμένων να κοπούν στο ένα τρίτο περίπου από τις 29.000 που είναι επί του παρόντος.
Το άλλο επίδομα είναι το πριμ παραγωγικότητας, το οποίο θα δίνεται μόνο σε υπαλλήλους που κατορθώνουν να πιάσουν τους στόχους όπως αυτοί θα ορίζονται ανά θέση και υπηρεσία.
Για τον σκοπό αυτόν θα καθιερωθούν μετρήσιμοι στόχοι και αντικειμενικά κριτήρια για την αξιολόγηση των υπαλλήλων - όπως έχει αναφερθεί, για παράδειγμα, στις εφορίες, ανάλογα με τα έσοδα που θα εισπράττουν.
Περιορισμός της μισθολογικής δαπάνης επιτυγχάνεται και μέσω των νέων διατάξεων που έρχονται με το βαθμολόγιο και με δεδομένη την άμεση σύνδεση με τους μισθούς.
Η πρόβλεψη ποσόστωσης για τη μετάβαση από τον έναν βαθμό στον επόμενο θα οδηγήσει σε χορήγηση αυξήσεων σε μικρότερο αριθμό υπαλλήλων, ενώ αντίστοιχα, για την προαγωγή κάποιου υπαλλήλου και την αντίστοιχη μισθολογική εξέλιξή του καθορίζονται πλέον αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης ως προς την απόδοσή του, τις διοικητικές του ικανότητες και τη συμπεριφορά του στην υπηρεσία.
Μισθολογικές ανακατατάξεις θα επιφέρει και η αύξηση από 5 σε 6 των βαθμών στο Δημόσιο. Οπως προβλέπεται, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας θα επανακαταταγούν στους νέους βαθμούς, με όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, γεγονός που μπορεί να σημάνει ότι κάποιος με σημερινό βαθμό Γ' δεν αποκλείεται να βρεθεί στον χαμηλότερο βαθμό Δ', έχοντας και αντίστοιχες μισθολογικές απώλειες.
ρεπορταζ Νικολέττα Μουτούση
ΤΑ ΝΕΑ
ΠΡΕΖΑ TV
6-10-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου