Κυριακή, Οκτωβρίου 09, 2011

ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ


«Χωρίς την επιστροφή των κατεχόμενων περιοχών της Μόρφου και της Αμμοχώστου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και χωρίς σοβαρές εδαφικές αναπροσαρμογές που θα δώσουν τη δυνατότητα στη μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, δεν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού, αποδεκτή και από την ελληνοκυπριακή πλευρά», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του σε αντικατοχική πορεία που οργάνωσε ο Δήμος Μόρφου στις παρυφές της κατεχόμενος πόλης.

Ο Κύπριος πρόεδρος πρόσθεσε πως αλλαγή του στρατηγικού στόχου της ελληνικής πλευράς ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας θα δώσει απλά την ευκαιρία στην Τουρκία να απαλλαγεί από το συμφωνημένο πλαίσιο και να προωθήσει αποτελεσματικά το στόχο για δύο κράτη στην Κύπρο.


Αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, επανέλαβε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι διαπραγματεύσιμα και ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν παρά τις προκλήσεις και την ένταση που προκαλεί η Τουρκία.


Επανέλαβε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του μέχρι τη λήξη της θητείας του, τονίζοντας ότι η ενότητα δεν θα διαφυλαχθεί με την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.


Νωρίτερα, μιλώντας στην πορείο ο πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου Γιαννάκης Ομήρου εισηγήθηκε την επανεκτίμηση της πορείας στο Κυπριακό εξ αιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας που -όπως τόνισε- δεν επιτρέπει καμιά αισιοδοξία για λύση.


Επίσης τόνισε ότι η συνέχιση της άρνησης της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό της Ευρωπαϊκής της πορείας.


Στην εκδήλωση των Μορφιτών, συμμετείχαν βουλευτές από το Ευρωκοινοβούλιο, τη Μεγάλη Βρετανία και διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων με επικεφαλής τον Γρηγόρη Νιώτη.


ΠΡΕΖΑ TV
9-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: