Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2011

ΑΠΡΟΘΥΜΟΙ ΝΑ ΕΦΟΔΙΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟΣΗΜΟ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ


Απρόθυμοι εμφανίζονται εργοδότες και εργαζόμενοι να εφαρμόσουν το εργόσημο. Πρόκειται για το μέτρο που δίνει τη δυνατότητα ασφάλισης, με την έκδοση ειδικών κουπονιών σε οικιακούς βοηθούς, απασχολούμενους σε αγροτικές εργασίες και σε προσωπικό με περιστασιακή μορφή εργασίας.
 


    Η διάθεση του εργόσημου ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου από τα ΕΛΤΑ και μία εβδομάδα αργότερα επεκτάθηκε και στις τράπεζες. Η έως στιγμής εικόνα εφαρμογής του καταγράφεται απογοητευτική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν αγοραστεί περίπου 2.000 ειδικά κουπόνια, ανεξαρτήτως ποσού (το εργόσημο διατίθεται σε διαφορετικά ποσά). Ενδεικτικό είναι ότι για το πρώτο δεκαήμερο διάθεσης του εργόσημου από τις τράπεζες, η EFG Εurobank είχε διαθέσει μόνον ένα σε όλη την Ελλάδα.


    «Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να καλύψουμε περίπου 300.000 εργαζόμενους, δίνοντας έτσι λύση στο πρόβλημα της άτυπης οικονομίας και της φοροδιαφυγής. Έως στιγμής βέβαια, η ζήτηση είναι κατώτερη των προσδοκιών μας. Δεν είναι αυτή, που περιμέναμε. Αφενός γιατί δεν έχει διαδοθεί όσο θα έπρεπε, αφετέρου επειδή δύο ειδικές κατηγορίες εργαζομένων δεν έχουν ακόμα ενταχθεί πλήρως στο μέτρο», δηλώνει ο διευθυντής Ασφάλισης και Εσόδων του ΙΚΑ, Δημήτρης Παπαχρήστος. Οι δύο κατηγορίες, όπως εξηγεί, είναι οι οικιακοί βοηθοί που απασχολούνται σε έναν εργοδότη και εκείνοι που απασχολούνται σε περισσότερους του ενός, και που υπολογίζονται σε περίπου 70.000 εργαζόμενους. Η πρώτη κατηγορία αναμένεται να ενταχθεί στο καθεστώς του εργόσημου την 1η Νοεμβρίου, ενώ η ένταξη της δεύτερης κατηγορίας αναμένεται την 1η Ιανουαρίου 2012. 


    Οι ενδιαφερόμενοι εμφανίζονται απρόθυμοι να εφαρμόσουν το μέτρο, ειδικά στην παρούσα φάση που βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται.


    Η κ. Ροντίκα ήρθε στην Ελλάδα το 1991 από τη Ρουμάνια σε ηλικία 23 χρόνων, με όνειρα για μία καλύτερη ζωή και ευκαιρίες εργασίας. Έχει ενταχθεί πλήρως στον ελληνικό κοινωνικό ιστό και εργάζεται αδιαλείπτως 20 χρόνια τώρα. Από το 1998 έχει κάνει τα χαρτιά της για τη νομιμοποίηση της και, όπως η ίδια λέει, από τότε έως και σήμερα «μόνο πληρώνει». 


    «Δώσε λεφτά για πράσινη κάρτα, κίτρινη κάρτα, για την αυτασφάλιση και το βιβλιάριο υγείας. Μετά από 20 χρόνια στην Ελλάδα μόνο πληρώνουμε στο κράτος. Αν δεν χρωστούσα άλλα 4.000 ευρώ στο αυτοκίνητο, που αγοράσαμε με τον άντρα μου, θα είχα ήδη φύγει από την Ελλάδα, γιατί η κατάσταση έχει γίνει δύσκολη», δηλώνει.


    Το εργόσημο, λέει, δεν την αφορά, δεν πρόκειται να ασχοληθεί, δεδομένου ότι θα φύγει από τη χώρα και έως τότε δηλώνει ότι δεν πρόκειται να πληρώσει οτιδήποτε άλλο. 


    Ο κ. Γιάννης είναι οικοδόμος από το 1994. «Το 2006 δουλεύαμε κάθε μέρα με μεροκάματα 70-80 ευρώ. Σήμερα μία βδομάδα δουλεύεις, δύο δεν δουλεύεις, ενώ το μεροκάματο είναι το πολύ 50 ευρώ και άμα θέλεις» λέει. Το εργόσημο το βλέπει σαν μέτρο, που «θα πέσει στο κενό» και εξηγγεί: «Το εργόσημο το έχω ακούσει αλλά δεν πρόκειται κανείς να ασχοληθεί. Ο εργοδότης θα σε βάλει να το αγοράσεις μόνο αν έχει ο ίδιος κέρδος. Αλλά και κέρδος να έχει, δεν μπαίνει στην διαδικασία να μπλέξει με τράπεζες και εφορίες. Μακριά από εμάς αυτά». 


    Το ίδιο κλίμα φαίνεται να επικρατεί και στον αγροτικό και μεταποιητικό τομέα. Ο διευθυντής της Ομάδας Παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού (Ο.Π. - Α.Σ.) Βελβεντού «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», Νικόλαος Σακούλας, εκφράζει την αγανάκτησή του με το νέο μέτρο και λέει ότι «είναι εντελώς άχρηστο». 


    «Εδώ τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση και θέλουν να μας μπλέξουν με επιπλέον γραφειοκρατία. Τα πράγματα στο χωράφι δεν είναι όπως φαίνονται από το γραφείο», λέει και προσθέτει: «Αυτά είναι αστεία πράγματα. Ένα ακόμη μέτρο που προσθέτει γραφειοκρατία στη δουλειά μας. Τα λεφτά πρέπει να επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες και τις αγροτικές οικογένειες που απασχολούνται στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Οποιοδήποτε καινούργιο μέτρο μπαίνει στη μέση μειώνει την ανταγωνιστικότητα μας και δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα». 


    Το εργόσημο είναι ειδικό έντυπο σε μορφή κοινής επιταγής, που φέρει μοναδικό αριθμό. Εκδίδεται με ευθύνη του εργοδότη με τη χρήση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ του ιδίου και θα αποδίδεται στον εκάστοτε εργαζόμενο αντί για χρηματικό ποσό, για την αμοιβή συγκεκριμένης εργασίας, κυρίως οικιακής φύσης. Κατόπιν, με το ΑΜΚΑ ο εργαζόμενος ουσιαστικά εισπράττει από τον συνεργαζόμενο φορέα το αντίστοιχο ποσό πληρωμής του (αναγραφόμενο ποσό) μείον το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς, που αποδίδεται αυτόματα στον ασφαλιστικό φορέα. Η επί τοις εκατό εισφορά ορίζεται στο 10% για αγροτική εργασία και στο 20% για μισθωτή εργασία και αποδίδεται άμεσα στον ΟΓΑ ή στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. 


    Βασικά ερωτήματα παραμένουν αναφορικά με τη χρήση του εργόσημου από τους λαθρομετανάστες, αλλά και γενικότερα των ατόμων, που δεν έχουν ΑΜΚΑ, αλλά βρίσκονται στην Ελλάδα, παραμένουν στην πλήρη εργασιακή και ασφαλιστική αφάνεια της άτυπης οικονομίας και ήδη απασχολούνται υπό καθεστώς μαύρης εργασίας και πολύ χαμηλών αμοιβών.
ΠΡΕΖΑ TV
24-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: