Τρίτη, Οκτωβρίου 11, 2011

Η ΚΡΙΣΗ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ


Ο φόβος της ανεργίας, αλλά και οι πολλές ώρες εργασίας, ακόμη και σε περίοδο ασθένειας, βλάπτουν σοβαρά την υγεία των κατοίκων της χώρας μας... Ερευνα στη χώρα μας έδειξε ότι έως και 30% των ατόμων με αρθρίτιδες διστάζουν να αναφέρουν την πάθησή τους στους συναδέλφους και στους εργοδότες τους από το φόβο της διάκρισης και της απώλειας της εργασίας.
Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι οι Ελληνες δουλεύουν περισσότερες ώρες σε σχέση με τους Ευρωπαίους, γεγονός που μπορεί να αποβεί επιζήμιο για την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία τους. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που αναφέρουν αναρρωτικές άδειες που σχετίζονται με προβλήματα υγείας.



Μόνο το 14% αναφέρει απουσία λόγω προβλημάτων υγείας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να ξεπερνά το 22%. Ενας λόγος για το χαμηλό ποσοστό απουσιών είναι ο φόβος των εργαζομένων μη χάσουν τη δουλειά τους σε περίπτωση που δηλώσουν ασθένεια. Με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, πολλοί διακινδυνεύουν την υγεία τους και συνεχίζουν να εργάζονται σε ακατάλληλο χώρο εργασίας.


Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η πρόωρη συνταξιοδότηση επηρεάζει δυσμενώς την υγεία του ελληνικού πληθυσμού και μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα. Οσοι συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα είχαν χειρότερη εξέλιξη της υγείας τους από εκείνους που συνέχισαν να εργάζονται.


Οπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Αρθρίτιδα, όπως έχει οριστεί η αυριανή, οι ρευματικές και οι μυοσκελετικές παθήσεις, όπως η οσφυαλγία, το αυχενικό σύνδρομο και οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική, ψωριασική αρθρίτιδα) καθώς και η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζουν τους Ελληνες περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χρόνιο πρόβλημα υγείας.


Υπολογίζεται ότι σήμερα στην Ελλάδα ζουν περίπου 100.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα με το 25% να σταματά να εργάζεται σε διάστημα 5 ετών. Επίσης υπάρχουν 25.000 ασθενείς, στην πλειονότητα τους νεαροί άνδρες, με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα ενώ περισσότερα από 2.000.000 άτομα της τρίτης ηλικίας υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα.


Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας Πέτρος Σφηκάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση της παθήσεως από ειδικό ρευματολόγο και η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση αποτελούν προϋπόθεση για την καλή ποιότητα ζωής των ασθενών και την παραμονή τους στην εργασία.


Σημειώνεται ότι λειτουργεί από την Εταιρεία τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για τους ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα (τηλ. 210-8237302 helpline@arthritis. org.gr )
Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
11-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: