Ενας συγκερασμός παραμέτρων ποικίλων σκοπιμοτήτων και συμφερόντων θα φέρει στην περιοχή τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στις αρχές Δεκεμβρίου θα επισκεφθεί Ελλάδα και Τουρκια, λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του προσεχούς έτους.Στην πρώτη εκ των δύο γειτόνων ο κ. Μπάιντεν θα προσφέρει, κατά τα ειωθότα και στο πνεύμα των δηλώσεων Κλίντον, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της, «καλά, αλλά ανούσια λόγια εσωτερικής κατανάλωσης», που έχει απελπιστικά ανάγκη η κυβέρνηση Παπανδρέου για την επιβίωσή της στο εσωτερικό και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Και παράλληλα θα επιχειρήσει να της δώσει φραστική συμπαράσταση και ενθάρρυνση στις «δύσκολες οικονομικές αποφάσεις» της - εμμέσως ρίχνοντας «βέλη» στους Ευρωπαίους για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.
Ενδεχομένως ο κ. Μπάιντεν να επιχειρήσει να «απαλύνει» τις αυξανόμενες εντυπώσεις στην Ελλάδα πως οι Αμερικανοί συνέβαλαν στη δημιουργία συνθηκών για την ανατροπή Καραμανλή, επιθυμώντας να ευνοήσουν τον «εκλεκτό» τους και σημερινό πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου.
Επ' αυτού ενδεχομένως να προβεί (σ.σ. αν και δύσκολο, υπό τις σημερινές συνθήκες) σε κάποιες κινήσεις που να «δείχνουν» και ευρύτερα το σημερινό κυβερνών πολιτικό επιτελείο, για να καταγράψει ότι «δεν προσωποποιούνται οι παραδοσιακές σχέσεις των δύο χωρών». Ο κ. Μπάιντεν υπήρξε θαυμαστής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ δεν έβλεπε θετικά τον Ανδρέα Παπανδρέου, για τον οποίο έλεγε, κατ' ιδίαν, πως «μας κάνει τη ζωή δύσκολη» στην προώθηση των ελληνικών συμφερόντων στο Κογκρέσο.
Πιστεύεται πως στα ενημερωτικά σημειώματα Μπάιντεν θα υπάρχουν και επισημάνσεις εκπεφρασμένης αμερικανικής δυσαρέσκειας για ελληνικά δημοσιεύματα, που φέρουν τους Αμερικανούς να μην ήθελαν τον Καραμανλή.
Τώρα, στην έτερη των δύο γειτόνων χώρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έχει να συζητήσει μια σειρά «βαρέων» ζητημάτων, που άπτονται σοβαρών αμερικανικών γεωπολιτικών συμφερόντων - την αναβάθμιση σχέσεων Ρωσίας και Ιράν και την επ' αυτής εμβόλιμη δυνατή τοποθέτηση της Αγκυρας, τις αυξανόμενες δυσκολίες στο Ιράκ, όπου στο τέλος του χρόνου καταργείται η ασυλία των Αμερικανών που θα παραμείνουν εκεί, και φυσικά την «έκρηξη» στη Συρία και τις σχέσεις της γείτονος με το Ισραήλ.
Κυπριακή ΑΟΖ
Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος των συνομιλιών που πιστεύεται πως θα έχει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, ιδαίτερα στην Αγκυρα, έχει να κάνει με τις έρευνες αερίου που διεξάγει η αμερικανική εταιρεία Noble Energy, με τις ευλογίες φυσικά της Ουάσι- γκτον, στην κυπριακή ΑΟΖ και οι οποίες συνδέονται άμεσα με τα αμερικανικά ενεργειακά συμφέροντα. «Εχουμε αναμεμειγμένη μια αμερικανική εταιρεία ...και πιστεύουμε ότι αυτό είναι θετικό για την ενεργειακή διαφοροποίηση πηγών στην Ευρώπη, και σ' αυτές συμπεριλαμβάνεται η αυξανόμενη ενεργειακή προμήθεια από την Κύπρο», έχει δηλώσει επίσημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οπως εκτιμάται τώρα από έγκυρους παράγοντες, η Αγκυρα φέρεται να εξεπλάγη από τη σαφή αμερικανική τοποθέτηση στο συγκεκριμένο ζήτημα από την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χ. Κλίντον στη συνάντησή της με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέντ Νταβούτογλου, στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία αυτή φέρεται να του μίλησε απερίφραστα για το κυπριακό κυριαρχικό δικαίωμα για διεξαγωγή ενεργειακών ερευνών και πως αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάζει τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Οι Τούρκοι προφανώς ανέμεναν μία από τις συνήθεις «ξεκάθαρα διφορούμενες αμερικανικές τοποθετήσεις» που, κατά παράδοση, ευνοούσαν την Αγκυρα - ιδιαίτερα την εποχή αυτή που υπάρχει μια σοβαρή γκάμα ζητημάτων συνεργασίας Αμερικανών και Τούρκων, με τους πρώτους να υπολογίζουν αυξανόμενα στη στήριξη των δευτέρων.
Στην τουρκική πρωτεύουσα, ωστόσο, με την υπεροψία που τους διακρίνει, δεν υπολόγισαν σωστά τις αμερικανικές αντιδράσεις και υποτίμησαν το γεγονός ότι το ζήτημα αυτό άπτεται άμεσα ενός τόσο σημαντικού τομέα αμερικανικού ενδιαφέροντος. Ετσι, πιστεύεται πως ο κ. Μπάιντεν θα κάνει τις δέουσες παραστάσεις στην Αγκυρα για αποφυγή εντάσεων, όταν φτάσει η υπόθεση στο θέμα της εξορύξεως, με την εικαζόμενη επί του παρόντος προοπτική να υπάρξει ένας «δίκαιος καταμερισμός πόρων» για τους Τουρκοκύπριους.
Στο στάδιο αυτό Αμερικανοί αξιωματούχοι στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους διατυπώνουν άνευ περιστροφών την άποψη πως αποτελούν κυπριακό κυριαρχικό δικαίωμα οι έρευνες και οι εξορύξεις αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς επί του παρόντος να μιλάνε για διανομή των εσόδων με τους Τουρκοκύπριους. Αλλά ζωντανές παραμένουν οι εντυπώσεις από τις δηλώσεις τής όχι και τόσο αφελούς κ. Β. Νούλαντ, εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ -οι οποίες «διορθώθηκαν» στη συνέχεια-, με τις οποίες αυτή συντάχτηκε αρχικά με την τουρκική άποψη για μεσολάβηση του ΟΗΕ στη διανομή εσόδων, παρακάμπτοντας έτσι το κυπριακό κυριαρχικό δικαίωμα.
Εξυπακούεται πως η ελληνική πλευρά θα πρέπει λογικά να θέσει στον κ. Μπάιντεν τις «επιθετικές συμπεριφορές» της Αγκυρας και ιδιαίτερα τις «βόλτες» που κάνουν τα πλοία της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ως προς το αμερικανικό επικοινωνιακό τοπίο, η επίσκεψη Μπάιντεν στοχεύει στην εκλογική της πελατεία, που βρίσκεται στο ελληνοαμερικανικό ακροατήριο, και αποβλέπει στο να απαλύνει τις εντυπώσεις από το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε παραλείψει να έρθει στην Ελλάδα όταν επισκέφθηκε επιδεικτικά τη γείτονα στις αρχές Απριλίου του '09, πραγματοποιώντας μάλιστα εκεί την πρώτη σε διμερές επίπεδο επίσκεψη εκτός Αμερικής - για να «μπει στο μάτι» του γερμανογαλλικού άξονα.
Κριτική στην Τουρκία
Ως εκ τούτου συνάγεται συναφώς ότι η επίσκεψη ...«κοιτάζει» προς το πορτοφόλι και την ψήφο των Ελληνοαμερικανών, με τους οποίους ο κ. Μπάιντεν πάντα διατηρούσε άριστες σχέσεις, από τα χρόνια του στη Γερουσία. Εκεί, μάλιστα, είχε υποστηρίξει ένθερμα τα ελληνικά και κυρίως κυπριακά δίκαια και είχε ασκήσει έντονη κριτική στην Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο, καλώντας, σε κλειστή επεισοδιακή συνάντηση στη Γερουσία, τον Μπουλέντ Ετζεβίτ -που επισκεπτόταν τότε την Ουάσιγκτον- να πάρει τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο.
Η επίσκεψη Μπάιντεν έχει συζητηθεί στα «χαρτιά» εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, αλλά παρέμενε απραγματοποίητη λόγω διαφόρων συγκυριών, οπότε αυτή τη στιγμή θεωρήθηκε και η τελευταία απομένουσα ευκαιρία πριν η χώρα εισέλθει στην επίσημη προεκλογική της περίοδο και θα «χρωματιζόταν» εμφανώς από τις προεκλογικές σκοπιμότητες.
Του Δ. Π. ΔΗΜΑ
dpdimas29@gmail.com
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
12-10-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου