Τρίτη, Οκτωβρίου 25, 2011

ΠΑΝΕ ΓΙΑ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ…ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΤΕ ΤΟ ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ


Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα εξαιρεθούν από το «κούρεμα» αλλά θα κληθούν κι αυτά να συμμετάσχουν εθελοντικά στο νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με τα όσα είπε χθες σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος.Το γεγονός αυτό θέτει σε κίνδυνο τα αποθεματικά των Ταμείων και δημιουργεί προϋποθέσεις μετακύλισης των απωλειών στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους, σε αντίθεση με τις τράπεζες, που είναι απόλυτα διασφαλισμένες από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης στο οποίο θα ενταχθούν. Ο κ. Βενιζέλος χθες συνομίλησε με τους επικεφαλής τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, αλλά όχι με διοικητές Ταμείων.



Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, που ρωτήθηκε χθες εδώ στις Βρυξέλλες, είπε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν διπλή ιδιότητα: στο πλαίσιο της κοινωνικής τους πολιτικής θα προστατευθούν από το κράτος, οπότε είναι διασφαλισμένα ως προ την πληρωμή των συντάξεων, οι οποίες, όπως διαβεβαίωσε, δεν θα μειωθούν. Ομως στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής πολιτικής δεν μπορούν να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα της ελάφρυνσης...


Στο μεταξύ, αυτό το πρόγραμμα της ελάφρυνσης ή «κουρέματος», που αναμένεται να αποφασιστεί εκτός απροόπτου στην αυριανή επαναληπτική σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα αφορά όχι το σύνολο του χρέους της χώρας, αλλά το ιδιωτικό χρέος της χώρας, που ανέρχεται περίπου στα 205 δισ. ευρώ, ανεξαρτήτως χρονικής λήξης των ομολόγων (μέχρι το 2035).


Το ποσοστό του «κουρέματος», σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, μπορεί να φθάσει και το 50%, καθώς φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η θέση της Γερμανίας, που υποστηρίζεται από ένα ισχυρό μπλοκ χωρών τις οποίες επηρεάζει, όπως είναι η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Αυστρία.


Το πλαίσιο της λύσης που αναζητείται, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου, θα έχει τα εξής στοιχεία:


Η ελάφρυνση, ή απομείωση ή «κούρεμα», του ελληνικού χρέους να έχει εθελοντικό χαρακτήρα, γιατί, όπως είπε, αυτή είναι η απόφαση του συμβουλίου κορυφής.


Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα ως μέλος της ευρωζώνης δεν μπορεί να κάνει μονομερείς ενέργειες και το «κούρεμα» χωρίς εθελοντικό χαρακτήρα είναι μονομερής ενέργεια (σ.σ. κι αυτό σημαίνει χρεοκοπία). Σημείωσε ότι για το λόγο αυτό την πρωτοβουλία την έχει η ευρωζώνη και υπογράμμισε ότι, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θέλει λύση θεσμικά και νομικά ασφαλή. Αυτό σημαίνει μια λύση που δεν θα ενεργοποιήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου. «Δεν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός από τη λύση, ακόμη και η Γαλλία θεωρεί ότι αυτό είναι αδιανόητο», είπε...


Σημείωσε επίσης ότι ο διάλογος με τις τράπεζες για να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ανάλογη αισιόδοξη δήλωση έκανε χθες στις Βρυξέλλες και ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ.


Οσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος είχε χθες με τους επικεφαλής τεσσάρων εξ αυτών (της Εθνικής, της Alpha Bank, της Eurobank και της Πειραιώς) τηλεδιάσκεψη από τις Βρυξέλλες. Είπε σε δημοσιογράφους ότι το κράτος είναι προνομιούχος μεγαλομέτοχος και εγγυητής των τραπεζών, η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο, η επανακεφαλαιοποίησή τους είναι διασφαλισμένη, το ίδιο και η ρευστότητά τους. Τόνισε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την καλή λειτουργίας τους, «αλλά είναι άλλο το έθνος και άλλο το συμφέρον των τραπεζών».


Θα απομειωθεί ή θα «κουρευτεί» μόνο το ιδιωτικό χρέος, που είναι ύψους 205 δισ. ευρώ. Το ποσοστό «κουρέματος» μπορεί να φθάσει στο 50%, αλλά χθες ούτε διέψευδαν ούτε επιβεβαίωναν τις πληροφορίες αυτές. «Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να πει κάτι τέτοιο δημόσια...» έλεγαν.


Στόχος είναι το χρέος να γίνει βιώσιμο το συντομότερο δυνατό. Ο υπουργός, που ρωτήθηκε χθες σε ποια επίπεδα και πότε θα γίνει βιώσιμο, αρνήθηκε να μπει στο θέμα αναλυτικά. «Θέλουμε το χρέος στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο», είπε και παρέπεμψε σε δημοσιεύματα που επικαλούνται πληροφορίες σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι με ένα «κούρεμα» της τάξης του 50%, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί μόλις στο 120% του ΑΕΠ το 2020. 
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
25-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: