Παρασκευή, Οκτωβρίου 21, 2011

ΕΠΙΣΗΜΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ


Η στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης «έχει τερματιστεί» τώρα που το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (NTC) ελέγχει το σύνολο της χώρας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ.


Αναμένεται το ΝΑΤΟ τις επόμενες ώρες να κηρύξει και επισήμως τον τερματισμό του πολέμου.


Στο μεταξύ, οι λιβυκές αρχές σχεδιάζουν μέσα στις προσεχείς ώρες μία μυστική ταφή του εκδιωχθέντος, συλληφθέντος και φονευθέντος τέως ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Καντάφι. Μέχρι σήμερα το πρωί, οι αρχές δεν είχαν αποφασίσει που και πώς να τον θάψουν εν μέσω των εορταστικών εκδηλώσεων για την πτώση του καθεστώτος του.


Αναπάντητα, πάντως, παραμένουν τα ερωτηματικά για τον ακριβή τρόπο θανάτου του Καντάφι.


Όπως δήλωσε στο BBC, το βασικό στέλεχος του NTC, Mohammed Sayeh, «είναι αμφίβολο εάν ο Καντάφι σκοτώθηκε από πρόθεση, αλλά κι έτσι να έγινε, νομίζω πως του άξιζε». Πρόσθεσε δε: «Και χίλιες φορές να τον σκοτώνανε, δεν θα μπορούσε να ξεπληρώσει τους Λίβυους για όσα αυτός έκανε. Χάσαμε περισσότερους από 70.000 από τους καλύτερους ανθρώπους μας εξαιτίας αυτού του τέρατος».


Πάντως η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να γίνει μία «πλήρης, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα» για τις συνθήκες θανάτου του συνταγματάρχη Καντάφι.


Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, που ήταν σύμμαχος και φίλος του Καντάφι, αποκάλεσε τον θάνατό του αξιοθρήνητο και δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «τον δολοφόνησαν».
ΠΡΕΖΑ TV
21-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: