Ανεπαρκείς τουλάχιστον έως το 2020 θεωρούνται οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ για να υπερασπιστούν την επικράτειά τους σύμφωνα με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, τον οποίο επικαλείται αμερικανική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Η έκθεση δημοσιοποιείται την ίδια ώρα που η Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει την αποχώρηση έως τα τέλη του 2011 των σχεδόν 39.000 αμερικανών στρατιωτών που παραμένουν στο Ιράκ.
Η εκτίμηση για την αδυναμία των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων να υπερασπιστούν τη χώρα προέρχεται από τον αρχηγό του ιρακινού γενικού επιτελείου, Μπαμπακέρ Ζεμπαρί.
"Εκτίμησε ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν το Ιράκ μπορέσει να αναλάβει την ευθύνη για την εξωτερική του άμυνα, χωρίς τη βοήθεια των διεθνών εταίρων του", τονίζεται στην έκθεση του γραφείου το ειδικού γενικού επιθεωρητή για την ανοικοδόμηση του Ιράκ (SIGIR) στην οποία προστίθεται ότι: "O στρατηγός Zεμπαρί άφησε να εννοηθεί ότι (το υπουργείο Άμυνας) δεν θα είναι σε θέση να εκτελεί στο σύνολό τους τις αποστολές εξωτερικής άμυνας πριν από το 2020 ή 2024, αναφέροντας ότι η έλλειψη οικονομικών μέσων είναι ο κύριος παράγοντας της καθυστέρησης αυτής".
Παράλληλα χθες στο Λευκό Οίκο συναντήθηκαν οι σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ και του Ιράκ.
Οι Φάλα αλ-Φάγιαντ και Τομ Ντόνιλον "επανέλαβαν το κοινό τους όραμα για μια ευρεία στρατηγική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράκ, όπως προβλέπει η στρατηγική συμφωνία πλαίσιο...Οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν εκτενή συνομιλία για την πλήρη εξομάλυνση της σχέσης μεταξύ Ιράκ και ΗΠΑ, με έμφαση στην εκπαίδευση, τις επενδύσεις και την ασφάλεια", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισημαίνοντας τη δέσμευση των δύο μερών για την ανάπτυξη και την καθιέρωση ενός συνεχούς στρατηγικού διαλόγου.
Η συνάντηση των δύο αξιωματούχων, αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι, που διεξήχθη μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ομπάμα για αποχώρηση όλων των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ έως την 31η Δεκεμβρίου 2011.
Σημειώνεται ότι χθες τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε χωριστές επιθέσεις στη νότια πόλη Κουτ και στο Τικρίτ, ενώ από την Τετάρτη συνολικά 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις. Συνολικά στα εννέα χρόνια του πολέμου στο Ιράκ τουλάχιστον 4.400 μέλη των αμερικανικών δυνάμεων και τουλάχιστον 100.000 Ιρακινών, έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ το κόστος για τις ΗΠΑ ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΡΕΖΑ TV
30-10-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου