Κυριακή, Οκτωβρίου 23, 2011

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΥΣΗ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΕΡΚΕΛ-ΣΑΡΚΟΖΙ


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά αυτό δεν θα συμβεί πριν από ολοκληρωθεί η σύνοδος κορυφής της ερχόμενης Τετάρτης, εκτίμησαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.


Οι δύο ηγέτες υποστήριξαν ότι υπάρχει πρόοδος στις σχετικές διαπραγματεύσεις, μίλησαν για "κοινή, φιλόδοξη και βιώσιμη απάντηση" στην κρίση και έστειλαν μήνυμα στις τράπεζες ότι θα πρέπει να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί.


Ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε ότι τράπεζες, κράτη και ιδιωτικός τομέας να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να αποφευχθεί η καταστροφή. Παράλληλα, υπενθύμισε στους δημοσιογράφους παλαιότερη συμφωνία Παρισίου και Βερολίνου για την προώθηση φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, κάνοντας λόγο για ηθική, πολιτική και οικονομική δέσμευση.


Από τη μεριά της η Άνγκελα Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών των ευρωπαϊκών συνθηκών, ώστε να διασφαλισθεί μελλοντικά η πειθαρχία των κρατών-μελών της ευρωζώνης στους κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής.


Όσον αφορά στα σχέδια που συζητούνται για τη στήριξη των τραπεζών, η Γερμανίδα καγκελάριος διευκρίνισε ότι δεν αφορούν σε συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όπως είπε, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν μόνες τους τα κεφάλαια που τους λείπουν, αν δεν τα καταφέρουν να προσφύγουν στη βοήθεια των κρατών και αν και αυτό δεν είναι εφικτό, στο ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης (EFSF).


Αιτιολογώντας την απόφαση για τη στήριξη των τραπεζών, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι στόχος είναι να μη χαθούν καταθέσεις, αλλά και να διατηρηθεί η αξιοπιστία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης. Σημείωσε ότι μία οικονομία δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει χωρίς πιστώσεις και για να υπάρχουν αυτές θα απαιτείται ένας υγιής χρηματοπιστωτικός τομέας


Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι δύο ηγέτες επέμειναν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο "κούρεμα" θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση, ενώ γνωστοποίησαν ότι θα έχουν συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου.


Η ανάπτυξη στο επίκεντρο της συνέντευξης Ρομπάι-Μπαρόζο


Στην ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας επικεντρώθηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν την ίδια ώρα με εκείνη των δύο ηγετών.


"Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα από όσα έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Πρέπει να κινηθούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα", παραδέχτηκε ο Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι αυτό το μήνυμα έγινε κατανοητό από τους Ευρωπαίους ηγέτες.


Προανήγγειλε την υποβολή προτάσεων και συγκεκριμένων μέτρων, που θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Άφησε, ωστόσο, να εννοηθεί ότι τα περιθώρια για ριζοσπαστικές πολιτικές είναι μικρά.


Η Ευρώπη ψάχνει να... τετραγωνίσει τον κύκλο, αν λάβει κανείς υπόψη τα λεγόμενα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Βαν Ρομπάι, ο οποίος ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός μέτρων που θα επιτυγχάνουν ταυτόχρονη ανάπτυξη και καλύτερο έλεγχο των δημοσίων οικονομικών.


Ο Βαν Ρομπάι ανέφερε επίσης ότι στην ατζέντα των ηγετών υπάρχει πλέον και το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης, τονίζοντας ότι το κοινό νόμισμα απαιτεί και κοινές αποφάσεις. Ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία για την εξέταση περιορισμένης έκτασης τροποποιήσεων στις συνθήκες της Ε.Ε., με στόχο να βελτιωθεί η λειτουργία της ευρωζώνης και να ενισχυθεί στα όριά της η δημοσιονομική πειθαρχία.


Τέλος, έκανε αναφορά και στις συζητήσεις για την ενίσχυση των τραπεζών, εκτιμώντας και αυτός ότι σημειώθηκε πρόοδος.


ΝΙΚ. ΑΛ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
23-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: