Τετάρτη, Οκτωβρίου 05, 2011

ΗΠΑ: ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΙΜΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΓΙΑ ΦΘΗΝΟ ΓΙΟΥΑΝ


Κορυφαίος Ρεπουμπλικάνος, ο Τζον Μπένερ, άσκησε δριμεία κριτική σε νομοσχέδιο που έχει έλθει στην αμερικανική Γερουσία το οποίο επιτρέπει την τιμωρία της Κίνας για την υποτιθέμενη υποτίμηση του νομίσματος της.
Η Γερουσία ψήφισε τη Δευτέρα με ψήφους 79 υπέρ και 19 κατά τη συζήτηση νομοθεσίας που διευκολύνει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.



Ο Μπένερ τόνισε πως είναι «πολύ επικίνδυνο» το Κονγκρέσο να υπαγορεύει σε άλλες χώρες πώς να διαχειρίζονται τη νομισματική τους πολιτική.


Το Πεκίνο έχει ήδη ανακοινώσει πως αντιτίθεται ευθέως στο νομοσχέδιο αυτό που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ με την ικανότητα επιβολής πρόσθετων δασμών σε εισαγωγές από χώρες που εκτιμάται πως υποτιμούν το νόμισμα τους για να τονώσουν τις εξαγωγές τους.


Το νομοσχέδιο δεν αναφέρει ονομαστικά την Κίνα, αλλά είναι γνωστό σε όλους πως σε αυτήν στοχεύει και οι αναλυτές θεωρούν πως θα μπορούσε να ζημιώσει τις σχέσεις με τη χώρα αυτή που είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικών ομολόγων σε μία περίοδο που η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει εύθραυστη.


Η Κίνα εκτιμά πως θα ζημιώσει τις σινοαμερικανικές σχέσεις και πως η ισοτιμία του γιουάν δεν ευθύνεται για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.


Ο Μπένερ πάντως συνάντησε σκληρή αντίδραση από τους Δημοκράτες οι οποίοι του είπαν πως συμπλέει με τους Κινέζους οι οποίοι ακολουθούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ζημιώνοντας τους Αμερικανούς εργάτες και πως δεν είναι εποχή για ήπιες διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο. Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο έχει δικομματική υποστήριξη στο Κονγκρέσο.


Συγχρόνως, ο διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε πως η συναλλαγματική πολιτική της Κίνας αποτελεί εμπόδιο σε μία πιο ισορροπημένη διεθνή ανάπτυξη. Οι αναλυτές εκτιμούν πως το γιουάν είναι υποτιμημένο κατά 20-40% έναντι του δολαρίου.


Η Γερουσία μπορεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο έως το τέλος της εβδομάδας.


ΠΡΕΖΑ TV
5-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: