ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΚΟΛΑΤΣΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ...ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2011...ΕΔΩ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΒΙΒΛΙΑ...ΑΛΛΑ ΛΕΜΕ ΚΑΜΙΑ ΜΑΛΑΚΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΩΡΑ...
Πριν από λίγα χρόνια το κυλικείο των σχολείων ήταν το πιο πολυσύχναστο μέρος. Εκατοντάδες παιδιά περίμεναν στη ουρά για να αγοράσουν ένα τοστ, ένα χυμό, μια τυρόπιτα. Η εικόνα τα τελευταία χρόνια και πολύ περισσότερο τώρα έχει αλλάξει άρδην. Τα κυλικεία έχουν οδηγηθεί σε μαρασμό μιας και η κατανάλωση έχει μειωθεί από 20% έως και 80%, ενώ σε όλα τα κυλικεία των Δημοτικών Σχολείων έχει μπει τεφτέρι καθώς τα παιδιά και κατ’ επέκταση οι οικογένειές τους αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και για μία τυρόπιτα. Μάλιστα σε πολλά σχολεία τα χρέη προς το κυλικείο δεν έχουν αποπληρωθεί από πέρυσι.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Η οικονομική κρίση και οι νέες πολιτικές με την εφαρμογή του 23% στον ΦΠΑ επηρέασε όλη την κοινωνία. Απ’ όλη αυτή την κατάσταση δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα και τα κυλικεία των σχολείων.
Παραδοσιακά το κυλικείο αποτελούσε τη λύση για το καθημερινό κολατσιό των μαθητών, με τις οικογένειες να εμπιστεύονται τα προϊόντα και κυρίως τις χαμηλές τιμές.
Τα τελευταία χρόνια, όσο το εισόδημα των οικογενειών μειώνεται, μειώνεται και το καθημερινό χαρτζιλίκι των παιδιών.
Στη Μαγνησία αυτή τη στιγμή λειτουργούν 51 κυλικεία, ενώ από πέρσι στα μικρά σχολεία κυρίως Δημοτικά, όπως αυτό στα Λεχώνια, το κυλικεία έχουν κλείσει.
Η εικόνα που υπάρχει θέλει τους γονείς να δυσκολεύονται οικονομικά και προκειμένου να μην ξοδέψουν κάτι παραπάνω, να ετοιμάζουν από το σπίτι κολατσιό για τα παιδιά τους. Ωστόσο η φετινή σχολική χρονιά έφερε κάτι που δεν περίμενε κανείς πως θα εμφανιζόταν στα σχολικά κυλικεία. Έφερε τα τεφτέρια, τα οποία υπάρχουν σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία, ενώ η κατάσταση στα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι ελαφρώς καλύτερη.
«Μου χρωστάνε από πέρυσι»
Το κυλικείο που βρίσκεται στα 3ο - 20ο Δημοτικά Σχολεία μπορεί να εξυπηρετήσει και τα 230 παιδιά που φοιτούν. Αν και προϊόντα υπάρχουν, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να τα πουλήσουν.
«Πέρυσι δίναμε 120 -130 τυρόπιτες και φέτος ούτε 30 και 35. Ακόμη και το κουλούρι, το πιο φθηνό κολατσιό, δεν το αγοράσουν. Πέρυσι φέρναμε 30 κουλούρια και φέτος 15 και πάλι μας περισσεύουν. Όταν πέρυσι κάναμε είσπραξη 120 - 130 ευρώ και φέτος 38 ή και 40 ευρώ δεν φαίνεται πως αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα;», τόνισαν οι ιδιοκτήτες του.
Από τα 230 παιδιά όμως που φοιτούν στα εν λόγω σχολεία είναι ζήτημα αν ψωνίζουν τα 40. Η πτώση του τζίρου ανέρχεται στο 70 - 80% και οι ιδιοκτήτες κυριολεκτικά περνούν την ημέρα τους σπάζοντας το κεφάλι τους να βρουν μια λύση για να επιβιώσουν.
«Κοιτάω το τεφτέρι, γιατί υπάρχει πλέον τεφτέρι και στα κυλικεία, και βλέπω ότι μου χρωστάνε 20 και 30 ευρώ από πέρυσι. Τα καινούρια τα φέσια ακόμη δεν τα υπολογίζω. Αλλά έχει περάσει ένας μήνας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ήδη μαζεύτηκαν και καινούργια. Τι θα κάνουμε; Πώς θα περάσει αυτή η χρονιά;» αναρωτιούνται απελπισμένοι οι ιδιοκτήτες.
Σε ό,τι αφορά τα χρέη μάς ενημέρωσαν πως ο γονιός έρχεται και κανονίζει να παίρνει το παιδί του κολατσιό και να πληρώνει σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πολλές φορές αυτό δεν γίνεται ποτέ.
«Είναι δύσκολο για μας όταν έρχεται ένα παιδάκι και δεν έχει να πάρει ούτε ένα κουλούρι. Του το δίνουμε με την ελπίδα πως την επόμενη ημέρα θα μας πληρώσει», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.
Στο τεφτέρι όμως δεν είναι γραμμένα μόνο ονόματα παιδιών αλλά και δασκάλων, μιας και η κρίση έχει επηρεάσει και την δική τους τσέπη. Βέβαια εκεί η κατάσταση είναι καλύτερη, καθώς οι δάσκαλοι πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους την ημέρα που λαμβάνουν το μισθό τους.
Δεν αγοράζουν
ούτε νερό!
Η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι οικογένειες δεν κάνει διακρίσεις. Η εικόνα των παιδιών είναι η ίδια, δύσκολη και στριμωγμένη τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και περιφερειακά.
Από το κυλικείο του «κυρ-Κώστα» στα 6ο και 8ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου παλιά αγόραζαν κολατσιό και τα 250 παιδιά. Φέτος αγοράζουν κάτι να φάνε ή να πιούν μόλις 100 ή το πολύ 150 παιδιά.
Τα υπόλοιπα δεν πλησιάζουν καν το κυλικείο κι έχουν φαγητό από το σπίτι ή απλά δεν έχουν τίποτα…
«Πολλά παιδιά φέρνουν από το σπίτι τους κολατσιό. Τα περισσότερα παιδιά αγοράζουν νερό ή χυμό, όμως φαγητό προτιμούν να πάρουν από το σπίτι και να μην πληρώσουν. Από το κυλικείο προτιμούν να πάρουν αυτό που θα είναι φθηνό, δηλαδή το κουλούρι που στοιχίζει 0,60 ευρώ. Η κατανάλωση στα σάντουιτς που κοστίζουν από 1 ευρώ έως 1.20 έχει μειωθεί πάρα πολύ. Τα περισσότερα παιδιά έχουν στα χέρια τους 1 το πολύ 1.50 ευρώ. Τα σχολεία έχουν 250 παιδιά από αυτά τα 100 -150 ψωνίζουν, τα υπόλοιπα δεν παίρνουν ούτε το μπουκαλάκι το νερό», σημείωσε ο ιδιοκτήτης του κυλικείου.
Από φέτος στο κυλικείο δίπλα στην ταμειακή μηχανή υπάρχει και ένα τετράδιο με τα «φέσια».
Όπως σημειώνουν οι ιδιοκτήτες το τεφτέρι έκανε την εμφάνισή του από φέτος. «Πολλά παιδιά ζηλεύουν και παίρνουν πράγματα και τα γράφουμε. Μερικά πληρώνονται από τους γονείς μερικά δεν πληρώνονται. Μπορεί στο τεφτέρι να γράφεις μικροποσά, όμως όταν μαζευτούν 80 ευρώ, τότε αυτό είναι ποσό για εμάς που πλέον βγάζουμε ένα μεροκαματάκι», υποστηρίζουν χαρακτηριστικά.
Πολυτέλεια πλέον
ο χυμός των μαθητών
Η κ. Δωροθέα Καναβιτσά, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Κυλικείων Μαγνησίας και αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕΜ είναι ιδιοκτήτρια του κυλικείου στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου, το οποίο εξυπηρετεί και τους μαθητές το 3ου Λυκείου Βόλου.
Η ίδια σημειώνει πως υπάρχει μείωση εισοδήματος τουλάχιστον 20%, η οποία οφείλεται στη κρίση, η οποία οφείλεται όμως στην αύξηση του ΦΠΑ. «Δεν μας επηρέασε ο ΦΠΑ σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα που έχουν μείνει στο 13%, επηρέασε όμως την κατάσταση σε ό,τι αφορά τους χυμούς. Οι χυμοί θεωρούνται είδος πολυτελείας για την κυβέρνηση».
Στα δημοτικά σχολεία, σύμφωνα με την κ. Καναβιτσά τα πράγματα είναι χειρότερα. «Τα παιδιά έρχονται με κολατσιό από το σπίτι. Πολλοί που είχαν χτυπήσει τα κυλικεία στις πλειοδοσίες πριν χρόνια υπό άλλες συνθήκες τώρα δεν μπορούν ούτε να επιβιώσουν», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως αργά ή γρήγορα πολλά κυλικεία θα βάλουν λουκέτο.
«Θα κλείσουν και κυλικεία. Ήδη κάποια Δημοτικά δεν έχουν κυλικείο. Στο 2ο Δημοτικό Βόλου το οποίο θεωρείται κεντρικό και μεγάλο σχολείο δεν υπάρχει κυλικείο από πέρυσι. Το ίδιο συμβαίνει και στα Δημοτικά Σχολεία στον Άγιο Γεώργιο και στα Λεχώνια. Σχολεία με μικρό αριθμό δεν έχουν κυλικείο», ανέφερε η κ. Καναβιτσά.
Μιλώντας για τη «νέα τάση» που είναι το τεφτέρι η ίδια εξομολογείται πως όλα τα Δημοτικά Σχολεία έχουν τεφτέρι και τα ποσά δεν μπορούν να θεωρηθούν μικρά. «Όταν στο τεφτέρι μαζεύονται 200 ευρώ, δεν μπορεί να θεωρηθεί μικροποσό. Για εμάς είναι ένα μεγάλο έσοδο», είπε χαρακτηριστικά.
Οι μαθητές αγοράζουν συνήθως προϊόντα που φτάνουν στο 1 ευρώ, το πολύ 1.20 που κοστίζει το σάντουιτς. Από κει κι έπειτα δεν υπάρχει κίνηση.
«Τα Δημοτικά Σχολεία λειτουργούν 140 ημέρες το χρόνο και τα Γυμνάσια και Λύκεια 120 ημέρες. Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να πληρώνουμε και για τις 365 ημέρες του χρόνου. Αυτό σημαίνει πως είμαστε ένα μαγαζάκι με τις υποχρεώσεις ενός μεγάλου μαγαζιού», σημείωσε η κ. Καναβιτσά.
http://www.taxydromos.gr/localnews/tabid/58/articleType/ArticleView/articleId/37772/--.aspx
ΠΡΕΖΑ TV
4-10-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου