Τρίτη, Οκτωβρίου 04, 2011

ΕΚΤΙΝΑΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΚΕΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ


Η Ελλάδα, χρωστώντας στο τέλος της επόμενης χρονιάς το 172,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, θα παραμείνει στη «διακεκαυμένη ζώνη» της χρεοκοπίας ακόμη κι αν έχει εκπληρώσει μέχρι κεραίας τους στόχους του Μνημονίου.
Χθες, στις φωνές όσων προτείνουν μεγαλύτερο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων προκειμένου να ανακουφιστεί η χώρα από το τεράστιο βάρος του χρέους προστέθηκε ο γ.γ. το ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία.



Στην αντίπερα όχθη, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και σύμβουλος του πρωθυπουργού, Λουκάς Παπαδήμος, αντιτάχθηκε σθεναρά στο ενδεχόμενο το κούρεμα των ομολόγων να ξεπεράσει το 21% που προβλέπει το πρόγραμμα ανταλλαγής (PSI) το οποίο συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου.


Ο κ. Παπαδήμος, από την Ουάσιγκτον μιλώντας στο πρακτορείο Market News προειδοποίησε ότι τα οφέλη που θα προκύψουν από μια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους θα είναι πολύ μικρότερα από εκείνα που προσδοκούν όσοι συνηγορούν υπέρ της λύσεως αυτής. Ταυτοχρόνως το κόστος και οι κίνδυνοι που απορρέουν από τη συγκεκριμένη λύση μπορεί να πλήξουν τη σταθερότητα ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Για το λόγο αυτόν, όπως είπε, τόσο η Ελλάδα όσο και οι εταίροι της δεν θα έπρεπε να προωθούν το «Σχέδιο Β». Παραδέχτηκε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν κολλήσει από την αρχή του 2011 και συνέστησε να προχωρήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.


Βιάζεται για ESM ο Μπαρόζο


* Πάντως την ίδια ώρα στην Ευρώπη φαίνεται ότι προχωρούν ταχύτατα για την επίσπευση του χρόνου λειτουργίας του Μόνιμου Μηχανισμού Διάσωσης. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο ζήτησε χθες από το Ευρωκοινοβούλιο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου ο νέος Μηχανισμός, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα στις χώρες που θα υπαχθούν σ' αυτόν να αναδιαρθρώσουν το δημόσιο χρέος τους, να ξεκινήσει να λειτουργεί πριν από τα μέσα του 2013, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί. Βέβαια άδηλο παραμένει για την ώρα το «αντίτιμο» που θα κληθούν να καταβάλουν όσα κράτη αναγκαστούν να προσφύγουν στο Μηχανισμό (ESM) αυτόν.


**Σύμφωνα με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, η ανταλλαγή των ομολόγων, που λήγουν έως το 2020 με τα νέα εγγυημένα, θα περιορίσει το δημόσιο χρέος της χώρας μόλις κατά 13,5 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή, η οποία μπορεί στην πορεία να διευρυνθεί αν προχωρήσει και το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, το οποίο επίσης έχει συμφωνηθεί, δεν αποτυπώνεται στα μεγέθη του δημόσιου χρέους που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.


Ετσι, χωρίς να συνυπολογιστούν οι ευεργετικές επιδράσεις από τη συμφωνία του Ιουλίου, το Δημόσιο της Γενικής Κυβέρνησης Χρέος το 2012 θ' αυξηθεί στα 371,9 δισ. ευρώ από τα 356,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος. Το Χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης θα εκτιναχθεί στα 400 δισ. ευρώ (185,9% του ΑΕΠ) από 383,4 δισ. ευρώ (174,4% του ΑΕΠ) φέτος.


18 δισ. για τόκους


Ο εκτροχιασμός του δημόσιου χρέους σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια που αναγκάζεται να πληρώνει πλέον η χώρα για την εξυπηρέτησή του έχει ως αποτέλεσμα να διπλασιαστεί μέσα στην τελευταία πενταετία η δαπάνη για τόκους που επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό. Το 2012 για τόκους ο Προϋπολογισμός θα ξοδέψει περίπου το 8,3% του ΑΕΠ (17,9 δισ. ευρώ) από 4,3% που ξόδευε το 2007. 


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
4-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: