Από το Βουκουρέστι μέχρι το Όσλο και το Παρίσι, εκατοντάδες Ρομά συμμετείχαν σήμερα στις εορταστικές εκδηλώσεις που ήταν αφιερωμένες στην αξιοπρέπεια των Ρομά και όλων των νομάδων της Ευρώπης.
Η εκδήλωση αυτή, που οργανώνεται για πρώτη φορά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχει ως στόχο να παρουσιάσει την κουλτούρα των Ρομά και των νομάδων μέσα από συναυλίες και ταυτόχρονα να καταγγείλει "το ρατσισμό και τις διακρίσεις" που στιγματίζουν τους ανθρώπους.
Στο Παρίσι, οι οργανωτές --μεταξύ αυτών η Γαλλική Ομοσπονδία Ενώσεων Τσιγγάνων και η SOS Ρατσισμός-- είχαν την ευκαιρία να ζητήσουν "σεβασμό για όλους τους Ευρωπαίους, την αναγνώριση του τροχόσπιτου ως κατοικία και το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση" για όσους δεν έχουν σταθερό τόπο διαμονής.
"Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε ώστε οι άνθρωποι που ζουν ταξιδεύοντας να πάψουν να είναι αόρατοι, όπως θέλουν να είναι επειδή φοβούνται τα αντίποινα και τη συμπεριφορά της εξουσίας απέναντί τους", εξήγησε ο πρόεδρος της οργάνωσης SOS Ρατσισμός, Ντομινίκ Σοπό.
Στο Βουκουρέστι, περίπου 300 άτομα συμμετείχαν σε μια "πορεία υπερηφάνειας", λίγες εβδομάδες πριν την απογραφή που θα γίνει στη Ρουμανία και για την οποία οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν καλέσει τους Ρομά να μην φοβηθούν να δηλώσουν την καταγωγή τους.
"Είμαστε εδώ για να δείξουμε την περηφάνεια μας.
Το μήνυμά μας είναι μήνυμα αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας", είπε ο Μάριαν Μαντάτσε, της οργάνωσης Ρομανί Κρις.
Πολλοί διαδηλωτές φορούσαν μπλουζάκια με τη φράση "Είμαι Ρομ", γραμμένη στα ρομανί.
Στην απογραφή του 2002 μόνο 530.000 άνθρωποι δήλωσαν ότι είναι Ρομά μολονότι υπολογίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός τους φτάνει τα 2-2,5 εκατομμύρια.
"Πολλοί φοβούνται ή ντρέπονται να δηλώσουν ανοιχτά ότι είναι Ρομά, για να μην πέσουν θύματα διακρίσεων", εξήγησε ο Μαντάτσε, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή η κατάσταση να αλλάξει.
"Στο σχολείο οι δάσκαλοι μας αντιμετωπίζουν διαφορετικά, κατόπιν, όταν ψάχνουμε δουλειά, το χρώμα του δέρματός μας φαίνεται να μετράει πολύ.
Για μας, όλα είναι διαφορετικά", είπε ένας διαδηλωτής.
Παρόμοιες κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σήμερα στη Νορβηγία, την Ιταλία, τη Δανία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία.
Στη Σόφια, μια ομάδα εθνικιστών διαδήλωσε έξω από το γραφείο του προέδρου της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, την ώρα που συνεδρίαζε μέσα το συμβούλιο ασφαλείας με θέμα τις πρόσφατες εθνικιστικές εντάσεις στη χώρα.
Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του εθνικιστικού κόμματος Ατάκα -- εκπροσωπείται τόσο στο κοινοβούλιο της Βουλγαρίας όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο -- που ζητά τη λήψη σκληρών μέτρων, ακόμη και την επαναφορά της θανατικής ποινής, για να αντιμετωπιστεί η "εγκληματικότητα των τσιγγάνων".
Επίσης, περίπου χίλια άτομα συμμετείχαν στην πορεία της Βουλγαρικής Εθνικής Ένωσης, στο κέντρο της Σόφιας, με αίτημα να τεθεί ένα τέλος στην "τρομοκρατία" και τον "κοινωνικό παρασιτισμό" των Ρομά.
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του συμβουλίου ασφαλείας ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για όσους Βούλγαρους πλούτισαν παρανόμως.
Η ανακοίνωση αυτή φαίνεται ότι αφορά τον ηγέτη των Ρομά, τον 69χρονο Κίριλ Ράσκοφ -- ο ίδιος αυτοαποκαλείται Τσάρος Κίρο -- που συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη και φέρεται να εμπλέκεται σε φοροδιαφυγή ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι εθνοτικές εντάσεις ξέσπασαν με αφορμή ένα τροχαίο ατύχημα στο οποίο σκοτώθηκε ένας 19χρονος από ένα φορτηγάκι όπου επέβαιναν άτομα του περιβάλλοντος του Ράσκοφ.
Υπολογίζεται ότι στη Βουλγαρία ζουν περίπου 500.000 Ρομά αλλά στη φετινή απογραφή μόνο 325.000 άνθρωποι δήλωσαν ότι ανήκουν στη μειονότητα αυτή.
ΠΡΕΖΑ TV
1-10-2011
1 σχόλιο:
Σημερα ηταν η ημερα υπερηφανειας.Η ημερα καθαριοτητας και αποφυγης εγκληματικων πραξεων ποτε θα εχει εκδηλωσεις να δουμε.
Δημοσίευση σχολίου